Een vitrage is een gordijn dat veel licht doorlaat. Het gordijn is hierdoor niet geschikt als zonwering.
Witte verduisterende rolgordijnen en vouwgordijnen bieden een goede oplossing voor ramen aan de zonkant. De achterkant van deze rolgordijnen en vouwgordijnen hebben een verduisterende en warmtewerende functie. Ze houden het uv licht goed tegen.
Bij inbetween gordijnen kun je vaak wel naar buiten kijken, maar anderen kunnen niet bij jou naar binnen kijken. In vergelijking met vitrage is een inbetween gordijn wat dikker en dichter, maar het is veel soepeler en lichter qua stof, dan een overgordijn.
Houden gordijnen warmte tegen? Gordijnen kunnen warmte tegenhouden, wanneer je kiest voor lichte gordijnen of gordijnen met een lichtgekleurde voering. Dit weerkaatst het zonlicht, waardoor de gordijnen helpen tegen de zon én de bijkomende warmte.
Vitrages zijn nog net wat transparanter dan de inbetweens. Het zorgt ervoor dat je goed naar buiten kunt kijken, maar mensen minder naar binnen. Daarnaast kun je je door middel van vitrages afschermen voor bijvoorbeeld felle zonlichten of andere invloeden van buiten.
Vitrage heeft voor sommige mensen een beetje een ouderwetse lading, want vitrage, dat is toch meer iets uit grootmoeders tijd? Dat is een misvatting, want veel mensen kiezen die op zoek zijn naar gordijnen kiezen daar uiteindelijk nog steeds mooie vitrage bij.
Lichtdoorlatende gordijnen, soms inbetweens genoemd, zijn gordijnen gemaakt van een lichtdoorlatende stof. Deze stof houdt een deel van het licht tegen, maar laat ook nog wat licht door. Als het buiten licht is dan is het binnen dus niet volledig donker.
In principe zijn jaloezieën, rolgordijnen, Duette®, Plissé en Facette® en Twist shades goed geschikt om de zon buiten te houden. Wil je naast het buitenhouden van de zon ook goed beschermd zijn tegen UV-straling, dan zijn Silhouette® Shades hier het allerbeste voor.
Het beste is een isolatie van buitenaf, dus te zorgen dat de zon helemaal niet aan de ramen kan komen. Rolluiken zijn daar prima geschikt voor, maar ook ruime zonneschermen doen hun werk goed.
De allerbeste keuze op het gebied van isolatie is het plisségordijn. Met name duo plisségordijnen hebben een hoge isolatiewaarde. Dit komt door de stilstaande lucht tussen de twee lagen stof. Hierdoor wordt zowel kou als hitte tegengehouden.
Was de gordijnen en vitrages het liefst op een fijnwasprogramma of wolwas-stand met wasmiddel speciaal voor de fijne was. Laat de gordijnen of vitrages niet lang centrifugeren en hang ze nat op. Zo is de kans op kreuken het kleinst.
Vitrage zorgt ervoor dat het licht op een gefilterde wijze naar binnen valt. De gefilterde lichtinval zorgt voor een mooie, frisse sfeer in huis. Vitrages zijn lichtdoorlatend, maar houden de zonnestralen wel enigszins tegen. Hierdoor heeft u minder last van de felle zonnestralen die naar binnen schijnen.
Rolluiken zijn de meest effectieve vorm van zonwering tijdens een hittegolf. Rolluiken zijn namelijk volledig afsluitbaar. Zon, warmte en geluiden kunnen veel minder makkelijk uw woning binnendringen.
Plisségordijnen met een honingraatstructuur hebben de beste isolatiewaarde. Door de dubbele stoflaag ontstaan er luchtkamers in het plisségordijn die zorgen voor een hoge isolatiewaarde. Verduisterende dubbele plisségordijnen met een aluminium coating aan de binnenzijde zorgen voor een nóg betere isolatie.
Je zou toch zeggen dat een donkere kleur juist meer warmte aantrekt? Antwoord van Pieter Nuiten: Het klopt dat donkere zonwering (screens) meer warmte absorbeert en dus ook warmer zal worden dan lichte zonwering. Een ander effect is dat donkere zonwering minder licht doorlaat dan lichte zonwering.
Doe overdag de zonneschermen omlaag en sluit de gordijnen: zo hou je de warmte buiten. Hou ramen en deuren overdag dicht. Dat voelt misschien raar, maar door open ramen en deuren stroomt de warmte juist naar binnen. Maar blijf wel ventileren voor gezonde lucht in huis.
Hou de zon tegen
Beperk het 'broeikaseffect' door gordijnen dicht te trekken, stores neer te laten en luiken te sluiten, vooral in ruimtes met rechtstreekse bezonning. Kies voor zonwering altijd een lichte kleur, want die weerkaatst warmte en zonlicht in plaats van ze te absorberen.
Zonwerend glas lijkt op gewoon glas, maar is een tikkeltje minder transparant en gekleurd door een speciale coating van metaaloxide. Die houdt de warmte van de zon deels buiten, maar laat daglicht wel door, weliswaar in mindere kwaliteit.
Lakens of dekens
Een van de goedkoopste en gemakkelijkste manieren om ramen (tijdelijk) te bedekken – bijvoorbeeld tijdens een hittegolf – is het gebruik van dekens of lakens die je al hebt. Hoe donkerder en dikker de deken of het laken, hoe beter het de zon zal tegenhouden.
Bij lichtdoorlatende en semi transparante rolgordijnen laat de stof veel daglicht door. Dit betekent echter niet dat de stoffen niet zonwerend zijn. De stoffen houden namelijk wel het hinderlijke licht tegen en filteren als het ware het zonlicht.
Verduisterende raambekleding heeft de hoogst isolerende waardes, dit ontstaat door de dikte van de stof. Verduisterende gordijnstoffen zijn dikker dan lichtdoorlatende of transparante gordijnstoffen waardoor deze de beste warmtewerende eigenschappen hebben.
Een verduisterende stof laat geen licht door en is daardoor met name geschikt voor slaapkamers. Een semi-transparante stof is uitermate geschikt voor andere ruimtes. Een semi-transparante stof laat weinig tot geen doorkijk toe, echter kan er wel licht doorheen komen.
Lichtfilterende gordijnen verminderen de hoeveelheid licht in je kamer en zorgen voor privacy omdat niemand van buiten direct kan binnenzien. Voor de beste lichtfilterende gordijnen voor jou woning kan je hier de verschillende stijlen en kleuren bekijken.
Door de stof heenkijken is niet mogelijk. Wilt u privacy, maar wel lichtinval? Kies dan een lichtdoorlatende stof. Door een speciale coating of folie laten deze stoffen geen licht door.