(natuurkunde) symbool voor het elektron.
naamw. Verbuigingen: e's (meerv.) 1) de vijfde letter van het alfabet taal 2) de derde toon van de diatonische toonladder, de muzieknoot mi muziek 3) symbool voor energie; symbool voor elektrische veldsterkte; elektron ...
Het vermogen van een elektrisch apparaat geeft aan hoeveel elektrische energie er in een bepaald tijd gebruikt wordt.
De formule voor de berekening van het stroomverbruikt is: vermogen = (V) x (A) = (W). Bijvoorbeeld: 230 volt x zekering van 16 Ampère = 3680 Watt. De waarde van 3680 Watt is de waarde waarmee een groep van 16 Ampère dan maximaal belast mag worden.
De letter kan verwijzen naar: In de natuurkunde. T of T0, referentietijdstip of tijdvak waarin eerdere en/of latere worden uitgedrukt: beoogde tijd van lancering van een raket, vandaar T minus 4 minutes and 49 seconds voor het tijdstip dat 4 minuten and 49 seconden eerder is.
W = F · s · cos α
Hierbij is de arbeid W in Joule, F de kracht in Newton, s de verplaatsing in meter en α de hoek tussen de kracht en de verplaatsing van het object.
Een bekend symbool is bijvoorbeeld v voor snelheid, dat komt van het Engelse velocity.
Symbool. De grootheid "elektrische lading" (symbool: Q) wordt uitgedrukt in de SI-eenheid coulomb (symbool: C).
De eenheid van energie is de Joule (J). Uitgedrukt in grondeenheden: J = kg·m·s-2.
Stroomsterkte berekenen met behulp van ampère
U kunt deze formule omschrijven naar I = P / U. Hierbij staat I nog steeds voor de stroomsterkte uitgedrukt in ampère, P voor het vermogen uitgedrukt in Watt en U voor de spanning uitgedrukt in volt.
Hoeveel energie een apparaat per seconde gebruikt wordt ook wel het vermogen genoemd. Symbool: P, eenheid Watt (W).
Uitgeschreven betekent dit spanning = stroom x weerstand, of volt = amp x ohm of V = A x Ω.
Het getal e=2,7182... is een wiskundige constante met een zeer groot toepassingsveld in de wiskunde. Het getal werd in de 17de eeuw ontdekt als een bijzondere limiet en werd later genoemd naar Leonhard Euler.
Deze ln(x) is dus de logaritme met grondtal e. Hij heet ook wel de natuurlijke logaritme. Onze mysterieuze constante factor blijkt dus gewoon een logaritme te zijn; en wel de logaritme met grondtal e. Dat betekent dat alle rekenregels voor logaritmen en eigenschappen van grafieken van logaritmen ook voor lnx gelden.
Het getal e is een bekend irrationeel getal, samen met onder andere vierkantswortels en de gulden snede. Het getal e is een essentieel getal in de wiskunde, en het is tegengesteld aan rationele getallen. Het heeft een oneindig aantal cijfers achter de komma die zich in geen enkel patroon herhalen.
C, symbool voor coulomb, de SI-eenheid van elektrische lading. c, symbool voor het voorvoegsel centi (1/100) in de natuurwetenschappen. C, aanduiding voor de warmtecapaciteit van een voorwerp. c, aanduiding voor de soortelijke warmte van een stof.
V = a * t, met V voor de snelheid in m/s, a voor de versnelling in m/s^2 en t voor de tijd in seconden.
Als eenheid van vermogen (dus energie per seconde) kennen we de watt (W), en, heel ouderwets: de paardenkracht (pk). 1 watt = 1 joule per seconde. Een stofzuiger die 1000 watt (ofwel 1 kilowatt, 1 kW) vermogen heeft, gebruikt dus elke seconde 1000 joule.
Eén kilowatt is 1.000 watt. Om het aantal kWh te berekenen, vermenigvuldigt u het verbruik in kW met de tijd dat u het apparaat gebruikt. Dit kunt u doen op de volgende manier: aantal uren in gebruik x (vermogen van het apparaat / 1.000) = kWh.
Vermogen is hoeveel energie er per seconde geleverd wordt of hoeveel energie er per seconde verbruikt wordt. De eenheid van vermogen is Joules per seconde (J/s). In plaats hiervan wordt vaak de eenheid Watt (W) gebruikt.
Bij nask verstaan we onder snelheid (v) de afstand (S) die je in een bepaalde tijd (t) aflegt. Snelheid is dus een verhouding tussen afstand en tijd .
In de natuurwetenschappen
H, in de natuurkunde een aanduiding voor magnetische veldsterkte. h, in de meetkunde de hoogte. h, in de natuurkunde de constante van Planck. h, symbool voor het decimale voorvoegsel hecto (102) in de natuurwetenschappen.
De verhouding tussen snelheid, afstand en tijd vind je terug in de formule hieronder. Hierin is v de snelheid, s de afstand en t de tijd.