Een vrouw die in de menstruatie was gebruikte toen waarschijnlijk al linnen doeken of lappen van dierenhuid om het ergste ongemak op te vangen waarbij ze geholpen werd door uitsluitend de vrouwen waarbij zij hoorde. Ook bij geboorten van kinderen was zij van die vrouwen afhankelijk.
Tot diep in de jaren 60 werden katoenen lappen gebruikt als maandverband. Natuurlijk maakte ook deze ontwikkelingen door. Allereerst werden ze op hun plaats gehouden door middel van riemen, later had je speciale broekjes nodig. Ook waren er doeken die je om je onderbroek vouwden of met een drukker werden vastgezet.
Sommige mensen kunnen wel het gevoel hebben dat ze minder bloeden wanneer ze in bad zitten of gaan zwemmen tijdens de menstruatie, en dat heeft te maken met de waterdruk en met de drijfkracht. Door de druk van het water wordt er namelijk een opwaartse kracht uitgeoefend (iets dat met fysica te maken heeft).
Wanneer het bloed dat je verliest tijdens je menstruatie in contact komt met de lucht buiten je lichaam, wordt het gemixt met bacteriën en zweet. Hierdoor wordt het bloed als het ware 'rijp' en kan het gaan stinken. Om een vies luchtje te voorkomen kun je het beste regelmatig je tampon of maandverband verwisselen.
In verreweg de meeste gevallen blijft de eicel onbevrucht. Het slijmvlies is niet nodig en kan dus afgevoerd worden. Daarom maakt je lichaam het stofje prostaglandine aan, dat ervoor zorgt dat je baarmoeder zich samentrekt om het baarmoederslijmvlies af te stoten: je bent ongesteld.
Bij de meeste meisjes komt de eerste menstruatie (ongesteld zijn) tussen hun 10e en 15e jaar. Onder invloed van hormonen is er voor het eerst een eicel gerijpt in de eierstok. Een meisje is vruchtbaar vanaf de eerste eisprong en kan vanaf dan zwanger raken.
Bij de meeste meisjes komt de eerste menstruatie tussen hun 11e en 16e jaar. Van de meisjes die 13 zijn is de helft al eens ongesteld geweest, bij de andere helft begint het pas later. Als je nog niet menstrueert, merk je misschien wel al dat je lichaam verandert.
De geur die je ruikt tijdens je menstruatie wordt veroorzaakt door bacteriën die mixen met het bloed en weefsel dat je lichaam verlaat. De geur is volledig natuurlijk en alle vrouwen ervaren dit. Bovendien zullen anderen in je omgeving de geur niet snel ruiken. Niets om je over op te winden dus!
Er is slechts een handjevol diersoorten dat ongesteld wordt. Naast mensen zijn er alleen een paar apen, muizen en vleermuizen die eens in de zoveel tijd ongebruikt baarmoederweefsel uitstoten. Bij alle andere zoogdiersoorten neemt het lichaam dit weefsel gewoon weer op. Daar komt geen druppeltje bloed aan te pas.
Tijdens je menstruatieperiode gieren de hormonen door je lichaam. Sommige vrouwen hebben dan zelfs meer zin als ze ongesteld zijn, andere minder.
Ga ik doorlekken? Nee. Als je de juiste producten gebruikt om je bloed op te vangen zul je niet doorlekken als je tijdens je menstruatie zwemt. En geloof ons, je wordt niet aangevallen door haaien als je zwemt terwijl de schilders op bezoek zijn.
Misschien vraag jij je af: Waarom is mijn menstruatiebloed zwart? Net zoals donker rood of bruin menstruatiebloed, betekent het meestal dat je bloed een reactie heeft gehad met zuurstof en het meeste water in het bloed is verdampt. Het is daarom iets ouder bloed dat iets langer duurde om uit je baarmoeder te komen.
De ultra dunne mini tiener maandverbandjes zijn te gebruiken voor de lichte (beginnende) menstruatie en licht urineverlies. Door de hypo-allergene toplaag is het maandverband uitermate geschikt voor allergieën en de gevoelige huid.
De geschiedenis van de tampon gaat terug tot de jaren 1930. De Amerikaan Earle C. Haas en zijn vrouw werkten beiden in de medische zorg en hadden ervaring met verschillende absorberende materialen.
Inlegverband of inlegger met plakstrip voor mannen absorbeert urine. Hierdoor komt er geen urine in kleding en komen er geen luchtjes vrij.
Nee, niet zoals mensen. Een merrie wordt hengstig. Als een merrie hengstig is is ze juist vruchtbaar, dat in tegenstelling als ongesteld zijn bij vrouwen.
Loopsheid is vergelijkbaar met de menselijke menstruatie. Tijdens deze zogenaamde 'oestrische cyclus' kunnen vrouwelijke honden zwanger raken. De gemiddelde vrouwelijke hond heeft haar eerste cyclus als ze ongeveer zes maanden oud is. Bij sommige honden begint dit eerder en sommige later, zelfs zo laat als 14-maanden!
"Ze herkennen het als iemand ongesteld is vanwege de hormonale veranderingen en de geur die menstruatie afgeeft,'' zegt ze. "Of de verandering in geur katten iets interesseert? Waarschijnlijk niet,'' zegt Delgado. "Ze hebben andere manieren om ons te herkennen, zoals onze stem en hoe we eruit zien.
Oorzaken van afscheiding zijn bijvoorbeeld menstruatiecyclus, de pil, zwangerschap en de overgang. Afscheiding is dus normaal bij vrouwen, maar bij overmatige of veranderende afscheiding is het goed om extra onderzoek te doen, dit kan dan bijvoorbeeld komen door een ontsteking, soa of schimmelinfectie.
De menstruaties komen korter na elkaar en worden vaak heviger; soms zijn er ook bloedstolsels. Vervolgens wordt de pauze tussen de menstruaties steeds langer en uiteindelijk blijven ze helemaal weg.
Normale vaginale afscheiding is wit of doorzichtig en geurloos. Als de vaginale afscheiding ineens veel meer wordt, een andere kleur heeft of vervelend ruikt, kan dit wijzen op problemen. Bijvoorbeeld op een seksueel overdraagbare aandoening (soa) of ontstekingen in het kleine bekken.
Elk lichaam is uniek en we weten nooit zeker hoe het zal reageren. Het bloeden kan tussen de twee en zeven dagen per cyclus aanhouden. Aan het begin van je ongesteldheid ben je vaak nog licht ongesteld. De tweede en derde dag zijn meestal het meest hevig.
Een normale ongesteldheid (menstruatie) komt ongeveer 1 keer per maand. Het bloedverlies duurt meestal een paar dagen (maximaal 7 dagen). Bij de meeste meisjes treden de menstruaties iedere 21 tot 45 dagen op gedurende het eerste jaar en iedere 21 tot 34 dagen vanaf het derde jaar.
Als je last hebt van menstruatiekrampen kun je pijn hebben in je onderbuik en soms ook in je onderrug. Vaak is het een zeurende en/of krampende pijn gedurende de dagen dat je bloedverlies hebt. Soms kan de pijn ook al beginnen voordat je ongesteldheid begint.