Slaapuren: de uren dat je kunt slapen. (7,75 uur) Van deze uren wordt 50% uitbetaald volgens CAO (artikel 9.5 lid 3 sub f). Uitvoeringsregeling Q: Als je er 's nachts uit moet is de vergoeding van de werkuren in salaris dat wat daarvoor geldt.
Een aanwezigheidsdienst heet ook wel een slaapdienst. In het Arbeidstijdenbesluit staan regels voor werktijden en rusttijden tijdens deze dienst. Zo mag een aanwezigheidsdienst maximaal 24 uur duren.
De werknemer die een slaapdienst (aanwezigheidsdienst) verricht op grond van de bepalingen in artikel 5.5 ontvangt daarvoor een compensatie in de vorm van doorbetaalde vrije tijd van 50% van de duur van de slaapdienst.
Maximum aantal slaapdiensten
Het maximum aantal te verrichten slaapdiensten bedraagt: 3 keer in elke aaneengesloten periode van 7 maal 24 uur; 10 keer in elke periode van 4 aaneengesloten weken; 26 keer in elke periode van 13 aaneengesloten weken.
Vanaf je 57e kun je niet meer worden verplicht tot het draaien van de slaapdiensten.
7.00 uur – 8.15 uur Je brengt de groepsbegeleider die een vroege dienst heeft op de hoogte van wat er die nacht (niet) is gebeurd. Samen ga je naar de leefgroep en begeleid daar het ontbijt en de corveewerkzaamheden. Inschaling gebeurd in schaal 4.
Na een vroege nachtdienst (tot 2.00 uur) volgt een rust van minimaal 11 uur. Na een late nachtdienst (tot na 2.00 uur) volgt een rust van minimaal 14 uur. - Maximaal 1 keer per week mag die rustperiode worden ingekort tot 8 uur, maar alleen als het soort werk of de bedrijfsomstandigheden dit nodig maken.
-De rusttijd na een nachtdienst moet minimaal veertien uur zijn; na meer dan drie nachtdiensten bedraagt de rusttijd minimaal 46 uur, binnen één week mag de dagelijkse rusttijd één keer worden ingekort tot minimaal acht uur.
Drie uur is het minimum aantal uren dat een dienst mag duren. Het kan dus inderdaad zijn dat je een keer voor drie uur wordt ingepland, maar dit gaat wel op basis van billijkheid en redelijkheid. Het zou niet redelijk zijn om een werknemer dagelijks drie uur te laten werken.
In een periode van 16 weken mag u maximaal 36 nachten werken. Bij cao of bedrijfsregeling kan staan dat u vaker nachtdiensten heeft. U mag maximaal 7 diensten achter elkaar werken. Het maximum is 140 nachtdiensten per jaar.
Na een werkdag mag u minimaal 11 aaneengesloten uren niet werken. De rustperiode van 11 uur mag eens in de 7 dagen ingekort worden tot minimaal 8 uur. Maar dit mag alleen als het nodig is voor het werk. Standaard is er een wekelijkse rust van 36 uur aaneengesloten in elke periode van 7 maal 24 uur.
U mag 13 uur per 24 uur werken. Dit is inclusief de uren die u werkt tijdens uw consignatie. Per 4 weken mag u maximaal op 14 dagen geconsigneerd zijn. Per 4 weken mag u 2 keer 2 aaneengesloten dagen niet werken en ook niet geconsigneerd zijn.
Arbeidstijden zijn de uren die je werkt in opdracht van je werkgever. Dat kan ook een cursus zijn die je verplicht moet doen. In de Arbeidstijdenwet staat precies beschreven hoe lang je mag werken en wanneer je recht hebt op pauze of rust. Uitzonderingen staan in het Arbeidstijdenbesluit.
De werknemer ontvangt, naast wettelijke vakantie-uren, een Persoonlijk Budget Levensfase (PBL) van 57 uur per kalenderjaar op fulltime basis.
Een nulurencontract heeft de volgende kenmerken: U gaat aan het werk als uw werkgever u oproept. U heeft een contract voor bepaalde tijd of voor onbepaalde tijd. Maar u heeft geen afspraak gemaakt over het aantal uren dat u werkt.
Hoe lang en hoe vaak pauze
Als u langer dan 5,5 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op minimaal 30 minuten pauze. U mag de pauze splitsen in 2 keer een kwartier. Als u langer dan 10 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op 45 minuten pauze. De pauze mag u splitsen in meer pauzes van minimaal een kwartier.
Als standaardnorm wordt er in deze wet van uitgegaan dat een werknemer na 5,5 uur (!) recht heeft op een pauze van een half uur. Werkt men per dag langer dan 8 uur, dan moet die pauze minstens 45 minuten bedragen, waarvan 30 minuten aaneengesloten.
Het is geen kwestie van weigeren maar gewoon overleggen met je werkgever.Er kunnen goede redenen zijn waarom een nachtdienst te zwaar wordt. En vanaf je 55ste is die mogelijkheid er. Er zijn steeds meer CAO`s die de leeftijd opschroeven naar 56 en 57.
Maximaal 1 keer per week mag dat 8 uur zijn. Maar alleen als het echt nodig is voor het soort werk dat je doet. Na een nachtdienst van 12 uur mag je minimaal 12 uur niet werken. Je mag maximaal 22 keer per jaar een nachtdienst van 12 uur draaien.
Voeding tijdens nachtdienst
Eet tijdens de nachtdienst vooral eiwitrijke voedingsmiddelen, zoals een handje noten, een rijstwafel met pindakaas (en banaan), kwark of een gekookt ei. Eiwitten hebben een sterke verzadigende werking, waardoor je minder snel weer honger krijgt.
2 dagen ochtenddienst van 6.00 uur tot 14.00 uur. 2 dagen avonddienst van 14.00 uur tot 22.00 uur. 2 dagen nachtdienst van 22.00 uur tot 06.00 uur.
Werken tijdens nachtelijke uren verhoogt het risico op diabetes mellitus (type 2) en hart- en vaatziekten en veroorzaakt tevens slaapproblemen op korte termijn. Dat blijkt uit een advies van de Gezondheidsraad dat deze week verscheen.
Als u regelmatig in nachtdienst werkt, mag uw nachtdienst maximaal 10 uur duren. Werkt u incidenteel in nachtdienst, dan mag uw nachtdienst maximaal 12 uur duren.