Druppels met natriumchloride verdunnen ingedikt slijm.Hierdoor loopt het slijm makkelijker weg, zodat u vrijer kan ademen. U merkt meteen dat u uw neus makkelijker kunt snuiten. Ook kunt u met de zoutoplossing aangekoekte korsten in en rond de neus verwijderen.
Door de zoutoplossing wordt het slijm dunner en kan samen met korsten en vuil beter afgevoerd worden. Hoe vaak mag u spoelen? Afhankelijk van de ernst van de klachten kunt u 2 keer per dag spoelen. Bij veel slijm en korsten mag u ook vaker spoelen, maar niet vaker dan 6 keer per dag.
Het spoelen van de neusholten kan het meest effectief gebeuren met een ruime hoeveelheid “zout water”. Voor volwassenen 250 ml (grote beker) per keer. Uw arts zal aangeven hoe vaak per dag u dit moet doen. Meestal is dit 2-3 keer per dag.
Je kunt de verslaving voorkomen door niet een neusspray met xylometazoline te gebruiken. Er zijn neussprays met een zoutoplossing of bijvoorbeeld capsaïcine (een stof uit hete pepertjes) die kunnen helpen je neus open te krijgen. Of gebruik een neusdouche, om je neus schoon te spoelen bij verkoudheid.
Belangrijk om te weten over natriumchloride voor in de neus
Deze sterkte heet 'fysiologische zoutoplossing'. In de neus maakt het ingedikt slijm dunner, zodat dit makkelijker loslaat. U kunt dan vrijer ademen. Bij verkoudheid, hooikoorts en bijholteontsteking.
Wondverzorging. Ondanks het negatieve spreekwoord heeft zout wel degelijk een genezende werking. Je kan een simpel maar doeltreffend middeltje maken door (eventueel samen met een beetje azijn) wat zout in kokend water toe te voegen. Dep het mengsel met een watje op de wonde om zachtjes te ontsmetten.
'Kan geen kwaad'
Volgens Wytske Fokkens, KNO-arts van het Amsterdam UMC, is de neusdouche een prima middel. "Spoelen met zout water is een uitstekende therapie. Voor een gewone verkoudheid is niet bewezen dat het helpt, maar het kan geen kwaad."
Natriumchloride is de chemische naam voor keukenzout. Een sterkte van ongeveer 9 mg per ml water (0,9%) wordt fysiologische zoutoplossing genoemd. Deze sterkte is niet irriterend voor huid en slijmvliezen. Het is te gebruiken bij verkoudheid, hooikoorts en bijholteontsteking.
Wel of geen neusspray gebruiken? Je kan een neusspray prima gebruiken bij een neusverkoudheid, maar gebruik een neusspray met de stof xylometazoline of oxymetazolinenooit langer dan zeven dagen achter elkaar en ook niet vaker dan één à twee keer per dag. Lees daarnaast altijd goed de gebruiksaanwijzing of bijsluiter.
Langdurig gebruik van xylometazoline kan het neusslijmvlies flink beschadigen omdat de trilhaartjes veranderen en daardoor niet meer goed kunnen werken. In veel gevallen herstelt dit nadat het gebruik van xylometazoline gestopt is. Dit kan echter maanden duren.
Het snot bestaat uit water, zouten, eiwitten en afweercellen. De eiwitten die in het slijm zitten zorgen ervoor dat het snot een plakkerige substantie wordt. De hoeveelheid water bepaalt hoe dik je snot is. Als je gezond bent, heb je weinig last van je snot.
Bij een heftige verkoudheid kan een neusspray met xylometazoline of oxymetazoline een hele opluchting zijn. Gebruik deze echter niet langer dan tien dagen achter elkaar, want het goedje is behoorlijk verslavend.
Dit is een erg adequaat middel bij het begin van een neusverkoudheid: breng een kopje water aan de kook en voeg er een paar theelepeltjes keukenzout aan toe. Laat afkoelen en druppel het meermaals daags in beide neusgaten. Prikkelt in het begin wel wat, maar is een zééér efficiënt middel.
Sommige mensen gebruiken xylometazoline spray of druppels. Dit vermindert de slijmvlieszwelling in de neus-keelholte en vermindert de klachten van een verstopte neus. Xylometazoline is bij de drogist en apotheek verkrijgbaar. U kunt het 3 keer per dag gebruiken, maar niet langer dan 1 week.
Wanneer u last heeft van een verstopte neus door slijm, korstjes of bloed wilt u uw neus meestal snuiten. Toch is het vaak beter om dit niet te doen. Een veilige en effectieve manier om de neus schoon te houden is om de neus te spoelen met zout water.
Klachten zoals een verstopte neus, een loopneus, prikkende ogen, een kriebel in de oren en keel en een verminderende reuk en smaak onaangenaam lang aanhouden ondanks zelfzorg. Je last krijgt van bijkomende symptomen zoals hevige hoofdpijn, hoestbuien of ademhalingsproblemen.
Symptomen neuspoliepen
De belangrijkste klachten zijn neusverstopping, regelmatig optredend verkouden gevoel en een verminderde reuk en smaak. In liggende houding verergeren meestal de klachten van neusverstopping. Soms zijn er klachten van hoofdpijn met een vol gevoel in het hoofd.
Het spoelen van de neusholten kan het best gebeuren met een ruime hoeveelheid 'zout water'. Voor volwassenen is dit 250 ml (grote beker) per keer. Het 'zoutwater' kunt u zelf klaarmaken door 1 theelepel zout, zonder jodium, op te lossen in 250 ml lauw water.
Gevarenzone. De xylometazoline kan het slijmvlies in je neus dusdanig beschadigen dat het gezwollen blijft. Daarom heb je de neiging om te blijven sprayen om deze zwellingen tegen te gaan. Dat het tussenschot in je neus door de xylometazoline beschadigd zou raken is nooit wetenschappelijk bewezen.
Neusspray / xylometazoline
Beide middelen werken in op de bloedvaatjes in de neus, deze trekken samen waardoor er meer ruimte in de neus komt om langs te ademen. Heel plezierig, maar het vervelende is dat bij gebruik langer dan 7 dagen het er ook voor zorgt dat de neus juist weer verstopt raakt.
Spoel je neus
Want door je neus te spoelen met water en zout, kun je weer vrij ademen. Een neuskannetje zoals de Rhino Horn helpt je hierbij. Het is simpel in gebruik: je giet de zelfgemaakte zoutoplossing met behulp van het neuskannetje het ene neusgat in en het komt er via het andere neusgat weer uit.
Vogel Cinuforce neusspray of Capsinol Neusspray. Deze soorten neusspray bevatten geen xylometazoline, en werken dus ook niet verslavend!
Kook 1 liter kraanwater tenminste een minuut en laat het afkoelen tot kamertempe- ratuur. Doe er 1 theelepel grof zeezout en een halve theelepel zuiveringszout (baking soda) bij. Neem een ballonspuit of neusspoelkan (netipot). Spuit de zoutoplossing voor- zichtig in je linkerneusgat.