Na het verticuteren heeft het gras aan het oppervlak opnieuw plaats om te groeien.De volgende stap is het gazon beluchten. Dit is nodig om de structuur van de bodem luchtig te houden en zo het gras alle zuurstof en water te geven die het nodig heeft om goed te groeien.
Verticuteren gaat namelijk nog iets verder dan het gazon beluchten. Waar je bij beluchten alleen gaten maakt in de mos laag om voor de toevoer van lucht en licht te zorgen, verwijder je bij het verticuteren van je gazon de gehele moslaag.
Geef het gazon dan 150 gram koolzure kalk per vierkante meter, en vier weken later 20 tot 30 gram stikstofhoudende meststof per vierkante meter. Laat het gras daarna 10 tot 14 dagen groeien en verticuteer vervolgens de bodem.
Wat houdt het beluchten van een gazon in? U prikt kleine gaten in de toplaag. Hierdoor kan het gras beter ademen en is het beter in staat water af te voeren naar de wortels van de grassprieten. Bij een sterk verdichte toplaag kunnen er zelfs pluggen uit de toplaag gehaald worden om voldoende ruimte te creeëren.
Verticuteren doe je best 2 keer per jaar. In het voorjaar rond maart/april en dan nog eens in september/oktober. Zo verticuteer je net voor de belangrijkste groeiperiode van het gras, waardoor het optimaal kan herstellen.
Maart: verticuteren
Heb je in februari geen kalk gestrooid, dan kun je dit aan het begin van maart nog doen. Mocht het gazon wat aan de lange kant zijn, dan kun je voor de eerste keer maaien. Hierna kun je het gazon voor de eerste keer verticuteren. Doe dit alleen bij gazons die ouder zijn dan drie jaar.
In het gazon zit een verstikkende viltlaag
Restanten van het maaiafval kunnen, indien deze niet direct worden afgebroken, een verstikkende viltlaag gaan vormen. Deze laag voorkomt dat de wortels van het gras de benodigde zuurstof tot zich kunnen nemen. Door te verticuteren verwijderd u deze viltlaag uit het gazon.
Af en toe maaien, 1 x per jaar bekalken en een paar keer per jaar gazonvoeding strooien en je hebt het gehele jaar een mooie groene grasmat voor je neus. Het belangrijkste van een gazon zit nl. ONDER de grond! De wortels zijn het belangrijkste.
Afhankelijk van het gazon maar twee keer per jaar. Als u veel mosgroei heeft gehad mag u gerust in het najaar een tweede keer verticuteren, anders volstaat slechts één keer. De eerste keer in april of mei en indien de bodem uit klei of veengrond bestaat mag u het ook nog een keer in september of oktober verticuteren.
Stap 3 Stel de diepte in van de messen. De eerste keer kun je de messen het beste instellen op 5 millimeter tot 1 centimeter. Stap 4: Begin met verticuteren. Maak hierbij lange banen in de lengterichting van het gazon.
Door herhaald verticuteren wordt de grasmat sterk beschadigd. De open plekken worden snel ingenomen door onkruid. Verticuteren gebeurt vaak in combinatie met het gebruik van ijzersulfaat om mos te doden. Hierdoor worden de nuttige composteringsbacteriën die de viltlaag afbreken massaal gedood.
Na het verticuteren moet je wel je gazon bemesten. Zo bevorder je een vlot herstel en groeit je gazon na enkele weken weer netjes dicht. Gazon doorzaaien na verticuteren: zijn er kale plekken in het gazon ontstaan na het verticuteren? Dan zaai je die best direct in met herstelgraszaad.
Kan je te veel kalk strooien? Ja, dat kan. Kalk verlaagt de zuurgraad van de bodem in je tuin. Deze zuurgraad wordt uitgedrukt met een waarde, namelijk de pH-waarde.
Hoe vaak je je gazon moet beluchten hangt af van de kwaliteit van je grasmat maar ook van de soort grond in je tuin. Heb je een harde, compacte kleigrond in je tuin, dan is het aan te raden om één keer per jaar het volledige gazon te beluchten. Een zandgrond is vaak minder snel dichtgeslagen.
Ons advies is om je gazon 3 keer per jaar te bemesten. De beste tijd voor het bemesten van je gazon is in het voorjaar (maart/april), in de zomer (mei/juni) en het najaar (september/oktober). Door te bemesten ondersteun je het gras en maak je het beter bestand tegen mos, onkruid in het gazon, koud en grond insecten.
Mollengaas werkt ja. bespaar niet op de kwaliteit van het ligt tenslotte onder de grond waar het altijd vochtig is. Leg het gaas diep genoeg anders kun je niet meer verticuteren.
Gras verticuteren
Het is goed voor het gras om jaarlijks de grasmat te verticuteren. Dit kan in het najaar, in september, worden gedaan, maar ook in maart. Met verticuteren verwijder je mos en dood gras en onkruid uit de grasmat.
Verticuteer minimaal één keer per jaar in maart of april. Een tweede keer is eigenlijk beter. Doe dit dan tussen augustus en oktober. Ook is het belangrijk dat het 's nachts niet gevroren heeft!
Kalk strooien maakt de grond minder zuur. Hierdoor is het gras beter in staat om meststoffen op te nemen, waardoor het beter groeit en mos minder een kans krijgt. Kalk herstelt een te zure bodem direct. Bij een minder zure bodem dient kalk als buffer die geleidelijk de zuurgraad optimaliseert.
Voordelen van gras mulchen
Het maaigoed vormt een natuurlijke bemesting, die je gazon van de noodzakelijke stikstof voorziet, beschermt tegen verdroging en de luchtdoorlatendheid van de bodem verbetert. Op een gemulcht gazon groeit het gras dichter en blijft het groener. Onkruid en mos krijgen minder kans.
Om het gras mooi vol terug te laten groeien, moet je het mest en kalk geven. Je kunt het beste organische mest gebruiken in plaats van kunstmest. Organische mest zorgt namelijk voor vollere groei, werkt langer en draagt bij aan een goede bodemstructuur. Daarnaast kun je deze mest ook gebruiken in combinatie met kalk.
Zowel in het voorjaar als in de herfst kunnen er hitteperiodes zijn. Verticuteer dan zeker niet. Verticuteer het gazon ook niet als de bodem nat is of bij regenweer.