De Amerikaanse National Peanut Board raadt aan om dichte potten te bewaren op een donkere, koele plek en een geopende pot in de koelkast. Pindakaas die op deze aanbevolen manier bewaard wordt, en waar geen messen met bijvoorbeeld boter of jam in hebben gezeten, kan na de THT-datum nog zo'n 5 tot 8 maanden goed blijven.
Geen datum
azijn. verse, niet-gesneden groenten, aardappelen en fruit. vers brood en banket (wat op dezelfde dag gegeten wordt) keukenzout.
Je kunt de pindakaas in de koelkast bewaren, doe dit wel alleen als je het voor meer dan 4 maanden wegstopt. Voor het eten is niet gekoeld veel smaakvoller. Een andere manier uit grootmoeders tijd is om de potten een aantal weken op zijn kop te zetten.
Pindakaas bevat maar liefst 28% eiwit, en veel onverzadigde vetten (totaal vet 50% waarvan 80% onverzadigd). Verder is het een rijke bron aan voedingsvezels, vitamine E, vitamine B6, magnesium, phosphorus, zink en koper. Een flinke lijst dus!
De structuur van pindakaas verandert door de koude lucht in de koelkast van smeuïg naar hard en droog. Je kunt je pindakaas het beste in een keukenkastje bewaren en de pot op de kop bewaren.
Het werd in de Verenigde Staten bedacht als goedkoop en voedzaam product voor slechte eters zoals kinderen en bejaarden. En ook om die reden werd het in 1948 in Nederland geïntroduceerd. In die naoorlogse jaren was een lekker product dat ook nog flink wat voedingsstoffen had geen overbodige luxe.
Ook noten, pindakaas en koffie kun je invriezen. Al is dit alleen handig als je de producten echt amper gebruikt. Ze zijn op zichzelf namelijk (mits droog en luchtdicht bewaard) al erg lang houdbaar.
Pindakaas is zo'n product dat je relatief lang kunt bewaren. De houdbaarheidsdatum van een buiten de koelkast bewaarde pot ongeopende pindakaas is minimaal een jaar. Bewaar 'm wel op een koele en droge plek. Een geopende pot pindakaas is op papier maximaal een jaar te bewaren in je keukenkastje.
Voedingswaarden 100% pindakaas
Onverzadigd (=Oke) vet beschermt onder andere tegen hart- en vaatziekten. Wel is het belangrijk om op te passen met de hoeveelheid onverzadigd vet die je binnenkrijgt. Het levert namelijk veel calorieën voor je lichaam, waardoor je ongemerkt kunt aankomen in gewicht.
De meeste suikers zitten in de Calvé Pindakaas met stukjes pinda, bijna 3 keer zoveel. Wanneer je zoveel mogelijk eiwitten binnen wilt krijgen dan is wederom de AH 100% pindakaas met stukjes pinda de beste keuze voor jou. Met 26 gram per 100 gram product steekt hij met kop en schouders uit boven de rest.
Hoewel sommigen aangeven dat noten tot twee maanden na de THT-datum nog gegeten kunnen worden. Ongepelde pinda's kunnen, als de noten ook gebrand zijn, ook een week of vier bewaard worden. Niet gebrande pinda's zijn niet geschikt voor consumptie, en de dieren die deze eten kijken niet na of de noten nog houdbaar zijn.
Vleeswaren in een gesloten verpakking van de supermarkt kun je direct invriezen. Andere vleeswaren verpak je het beste in een diepvrieszak of een diepvriesbak. Lichtdicht verpakken en voorzien van etiket met invriesdatum en natuurlijk naam. In de vriezer leggen en minimaal 24 uur laten invriezen.
Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis. Voordeel van zo'n noodrantsoen is dat je er voedzame maaltijden mee kunt samenstellen die vrij goed smaken en bij je voorkeur passen.
Pindakaas bevat proteïne, waar het aminozuur tryptofaan in zit dat zorgt voor een plezierig slaperig gevoel. De koolhydraten van de cracker zorgen ervoor dat 'tryptofaan' sneller je brein bereikt. Ook zorgen ze voor voor een stijging van serotonine in je lichaam. Deze stof maakt je rustiger.
Menigeen was er als kind al dol op: een boterham met pindakaas én banaan. Lekker hartig en zoet tegelijk. Maar er is nóg een heel goede reden om deze combinatie te blijven eten. De vitamine C in de banaan zorgt er namelijk voor dat het plantaardige ijzer in de pindakaas en de granen beter wordt opgenomen.
Want pindakaas is een bron van bouwstoffen, het bevat onverzadigde vetten en eiwitten. Calvé Pindakaas bevat geen toegevoegde suikers. Dit product bevat enkel van nature aanwezige suikers. Gebruik Calvé Pindakaas als onderdeel van een gezonde voeding en leefstijl.
Producten zoals pindakaas en hagelslag zijn, zéker ongeopend, tot ver na de THT-datum nog eetbaar. Dit geldt ook voor jam, maar dat komt door het hoge suikergehalte. Eet je jam met minder of geen toegevoegde suikers? Dan kan het iets eerder bederven.
Bewaar je pindakaas in een goed afsluitbare pot. Let er goed op dat zelfgemaakte pindakaas een stuk minder lang houdbaar is dan gekochte. Een maand is ongeveer de grens.
Notenpasta bewaren
Een notenpasta kun je buiten de koelkast bewaren en blijft een lange tijd goed (2 – 3 maanden). Wél is het belangrijk dat de container of de glazen kan waar je de notenpasta in bewaard, goed kunt afsluiten.
Eieren invriezen, kan dat? Eieren invriezen in z'n geheel doe je beter niet. Ongekookte eieren gaan barsten en gekookte eieren krijgen een rubberachtige textuur. Wat wel kan, is het ei breken en klutsen om vervolgens in te vriezen.
Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft. Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.