Om ervoor te zorgen dat het Douglas hout zo goed mogelijk beschermd is moet je het behandelen met Douglas beits of Douglas verf. Het beste is om de beits hiervoor te gebruiken. De echte bescherming van verf of beits wordt bepaald door de hoeveelheid pigmenten in de verf of beits.
Douglashout kan behandeld worden met een dekkende verf, een semi-dekkende of transparante beits maar de beste manier is HK Lazuur. HK Lazuur van Remmers is een buitenbeits product welke veel door professionals wordt toegepast.
Kan je het douglas hout ook onbehandeld laten? Douglas heeft van nature een hoge duurzaamheid en valt in duurzaamheidsklasse 3. Dit betekent dat het een duurzame houtsoort is die 10 tot 15 jaar mee kan gaan in onbehandelde staat.
De beste manier om de originele kleur van het Douglas hout te behouden, is door Douglas olie op terpentinebasis te gebruiken. De olie dringt tot diep in het hout door en geeft het hout een matte, natuurlijke uitstraling. Je hoeft het hout verder niet te impregneren.
Remmers Induline GW-310. Zwarte remmers beits op waterbasis. Maak douglas hout git zwart met Remmers Induline GW-310.
Over het algemeen is Douglas hout erg goed bestand tegen vocht of regen. Douglas houten palen kunnen na lange tijd wel rotten onder de grond.
Het Douglas hout beitsen beschermt het hout beter dan door het te oliën. Beitsen zorgt ervoor dat de levensduur van het Douglas hout wordt verlengd en dat het Douglas hout zijn oorspronkelijke kleur behoudt.
Van zichzelf hebben Douglas- en Lariks hout een warme rood, roze tekening. Door de invloed van wind, zon en regen zal dit hout extreem snel verkleuren (vergrijzen) waardoor die warme uitstraling verloren gaat.
Douglas hout is ingedeeld in klasse 3 qua duurzaamheidsklasse. Dit wil zeggen dat het hout ongeveer 10 tot 15 jaar meegaat in een buitenomgeving.
Semi dekkende matte beits voor Douglas
Voor een terras, vlonder of trap van Douglas hout of indien u een niet filmvormende matte afwerking wenst, gebruikt u: Jotun Demidekk Terrasslasyr. De beits is: semi dekkend (half dekkend qua kleur), trekt in het hout, vormt geen laag en droogt mooi mat op.
Lariks Douglas hout schaarste
De vraag is groot, het aanbod is beperkt. Dit komt ook door een stijgende vraag van andere landen en dat soms de bossen te drassig zijn om stammen te zagen.
Beide houtsoorten zijn redelijk tot goed te impregneren (grenen beter dan Douglas) waardoor het hout langer beschermd blijft. Omdat Grenen houtdelen vaak meer spinthout bevat dan Douglas hout, zijn deze onbehandeld juist iets minder duurzaam en moet deze altijd worden geïmpregneerd worden voor buitentoepassingen.
In dit geval is het verstandig om na aanschaf het douglas hout direct te behandelen met bijvoorbeeld beits. Zo kan je grijs douglas hout voorkomen. Ook kun je het douglas hout met een kleurloze UV-beschermer behandelen om vergrijzing tegen te gaan.
Natuurlijk is Douglas hout goed bestand tegen water. Er is echter geen enkele houtsoort die bestand is tegen langdurige vochtigheid. Dus ook douglas hout is niet waterbestendig als het lang in contact staat met water. Zorg dus dat het hout ook de tijd krijgt om goed te drogen en dat het niet contant nat is.
Douglas hout is een houtsoort met een geheel eigen uitstraling. Het hout heeft een warme kleur en brengt dit ook mooi over in de tuin. De warme kleur van dit hout blijft er alleen niet voor altijd zo mooi uitzien. Na gemiddeld 15 jaar zal het hout vergrijzen.
Douglas is zeer geschikt als constructiehout. Over het algemeen krijgt de duurzaamheid van douglashout een nog betere beoordeling dan vuren- of grenenhout, zeker als het ook nog eens verduurzaamd is. Het hout heeft na impregnatie eerst een licht groene kleur, maar dit verdwijnt in de loop der tijd.
Om deze aanslag te verwijderen kunt u het Douglas hout behandelen met onze Remmers Groene aanslag- en algenverwijderaar. Het is eenvoudig in gebruik en werkt ook preventief. Als u hout heeft dat al eerder bewerkt is, kunt u het Douglas hout behandelen en schoonmaken met de Remmers Hout dieptereiniger.
Lariks/Douglashout
Het is een naaldhout, dat vaak een zachthout wordt genoemd, maar kenmerkend aan het hout van de Lariksboom is dat het juist erg hard en massief is. Douglas hout is daarom hardhout.
De douglas is één van de snelst groeiende en productiefste houtsoorten in het Nederlandse bos. De boomsoort kan in Nederland hoogtes bereiken van meer dan 40 meter. Douglas wordt veelal geteeld in omlopen van 40 tot 100 jaar. Tussen de 10 en 20 jaar wordt veelal paalhout geoogst.
Siberisch lariks is aanzienlijk duurzamer dan Douglas omdat het veel langzamer groeit. Daardoor is het veel compacter, veel zwaarder en zit er meer hars in. Het is daardoor ook duurder. Maar het gaat langer mee en is dus duurzamer dan Douglas.
Welk hout gebruikt u? Voor een overkapping gebruikt u stevig, duurzaam tuinhout dat lang meegaat en bestand is tegen alle weersomstandigheden. Lariks Douglas hout gaat bijvoorbeeld met een duurzaamheidsklasse 3-4, makkelijk 10 tot 15 jaar mee. Daarnaast is het betaalbaar hout met een warme uitstraling.