Het houden van minder dan 5 paarden wordt als hobbymatig aangemerkt. Dat betekent bijvoorbeeld dat bij woningen, binnen de woonbestemming, maximaal 4 paarden gehouden kunnen worden.
Bij het houden van 51 – 100 paarden/pony's moet je naast het indienen van een melding Activiteitenbesluit milieubeheer ook een omgevingsvergunning beperkte milieutoets (OBM) aanvragen. En heb je meer dan 100 paarden/pony's > 3 jaar? Dan heb je een Omgevingsvergunning Milieu nodig.
De wei moet om te beginnen groot genoeg zijn. Per paard heb je 0,5 tot 1 hectare weiland nodig als je ook de productie van het ruwvoer meerekent, anders wordt 1 hectare weiland voor vier paarden geadviseerd. Voor de opfok van jonge paarden is een oppervlakte van minimaal 2 hectare per perceel gewenst.
In landelijk woongebied mag u tot 9, en in landbouwzone tot 19, paarden stallen zonder milieuvergunning.
''Op basis van vaste jurisprudentie wordt het houden van minder dan 5 paarden als hobbymatig aangemerkt'', aldus de gemeente in de notitie 'Hobbymatig en bedrijfsmatig houden van paarden. ''Ook de milieuwetgeving hanteert deze lijn.
Er zijn geen wettelijke voorschiften vastgelegd hoeveel paarden je particulier mag houden. Let wel op dat je bij een grote hoeveelheid paarden te maken kan krijgen met milieuvergunningen en de mestwet.
Paardenmest en bodemmateriaal dient dagelijks verwijderd of ververst te worden. Een vuile stal trekt vliegen en insecten aan. Verse paardenmest bevat veel onkruidzaden. Wanneer verse mest aan grond wordt toevoegt kunnen gewassen last krijgen van de aanwezigheid van dat onkruid.
Per paard is 0,5 – 1 hectare weiland nodig indien ook het ruwvoer voor de winter meegerekend wordt, anders biedt 1 hectare weiland ruimte aan circa vier paarden. Voor de opfok van jonge paarden is een oppervlakte van minimaal 2 hectare per perceel gewenst, hoe groter hoe beter.
De structurele onderhoudskosten voor een paard zijn ongeveer 500 euro per maand als je geen wedstrijden rijdt. Doe je dat wel en reken je alles mee, dan zit je zo op 700 euro per maand. De gemiddelde aankoopprijs voor een sportpaard is 5.000 euro.
Eenmalige kosten
Een pony kost 150 tot 5.000 euro. Een paard dat opgeleid is, kost gemiddeld tussen de 4.500 en 10.000 euro. Voor sportpaarden betaal je nog meer.
OMGEVINGSRECHT. Functie. Hobbymatig houden van paarden kan worden aangemerkt als agrarisch gebruik als bedoeld in planvoorschrift en is toegestaan op gronden met de bestemming ""Agrarisch met waarden - Landschap"".
De grootte van een box moet minimaal (2 x stokmaat)² zijn. Dus een paard van 1,65 m moet gestald worden in een box met een oppervlakte van minimaal 10,89 m² (berekening: 2x 1,65 = 3,30, 3,30 x 3,30 = 10,89). Daarbij moet de kortste wand van de stal minimaal 1,5 x de stokmaat van het betreffende paard zijn.
Ingevolge lid 1.14 wordt onder agrarisch hobbymatig gebruik verstaan het voortbrengen van producten door middel van het telen van gewassen en/of het houden van dieren ondergeschikt aan de onderliggende bestemming.
De mestboekhouding is verplicht vanaf 350 kg stikstof (circa 6 paarden) of 3 hectare landbouwgrond.
Hangt af van hoeveel paarden bij elkaar,hoe lang ze er in staan,of voor elk paard een eigen paddock. Hoe groter hoe beter. Voor 1 paard een paar honderd 2m. Stel je een rijbaan voor(20 bij 40),daar zou je max 4 paarden in kunnen zetten.
Een paard dient minimaal 2 keer per dag buiten de stal te komen. Bijvoorbeeld een keer voor de training en een keer minimaal 1 uur weidegang of vrije beweging in een paddock. Indien er geen training plaatsvindt, dient er sprake te zijn van minimaal 2 uur weidegang of paddock.
Koemest heeft wel degelijk kwaliteit voor de tuin. Paardenmest echter is nóg beter. Dat bevat meer stro en weet de meststoffen beter te binden. Bovendien is een goed opgezette paardenmesthoop rijk aan wormen, die zorgen voor een geweldige structuur- en humusverbetering van de grond.
17,5 kg poep per dag
Een paard produceert gemiddeld ongeveer 17,5 kilo mest per dag, ofwel 6387,5 kilo per jaar. Natuurlijk hangt dat af van hoe groot je paard is en hoeveel hij eet. Normaalgesproken zal hij zo'n 15 keer per dag mesten, maar dat is - net als bij mensen - heel persoonlijk.
Net als ander dierlijke meststoffen, bevatten koe- en paardenmest veel micro-organismen. Door hiermee de bodem te mulchen, ga je het bodemleven verrijken en stimuleren. Meer bodemleven betekent meer voedingsstoffen die vrij komen voor de planten en meer CO2 die uit de lucht wordt gebonden. Allemaal zeer positief dus!
Het normale btw-tarief van 21% geldt voor de verkoop van paarden die alleen gebruikt worden voor sport en recreatie. Verkoopt u het paard bijvoorbeeld aan een particulier die het paard enkel gebruikt om het te berijden? Dan zal u 21% in rekening moeten brengen. Voor veulens geldt in principe het tarief van 21%.
overige prestaties, zoals het voeren van de paarden – hiervoor geldt 21% btw-tarief; stalling – als een paard geen eigen box heeft, dan is geen sprake van verhuur en is 21% btw verschuldigd over de stalling.
Margeregeling op paarden
Simpel gezegd betekent dit dat de btw niet over de omzet wordt gerekend, maar over de winstmarge. Bij een paard gaat het dan om het verschil tussen de inkoop- en de verkoopprijs. Je hoeft geen btw te betalen over verlies dat gemaakt wordt, je krijgt de btw dan juist terug.