Wie biologische wortels koopt, moet er het loof er zelf nog afsnijden. De meeste mensen gooien die groene bladeren gewoon weg, ook al zijn ze een uitstekende bron van vitamine A. Stop ze samen met wat olie, kaas en noten in een blender voor een verrukkelijke pesto.
* Wortelen: wortelloof bevat giftige alkaloïden wat ook aanwezig is in andere bladgroenten zoals spinazie. In kleine hoeveelheden is deze stof meestal onschadelijk voor de mens. Het loof kan dus gewoon verwerkt worden in salades en pesto of je kan er soep van maken.
'Gooi het loof van bospeen niet weg! De jonge, zachte blaadjes zijn heerlijk. Gebruik ze door een salade, in een wittewijnsaus bij vis of maak er lekkere pesto van: die kan zo weer over de worteltjes. Wortel met loof werkt niet alleen goed in hartige gerechten, maar ook in toetjes!
Als je iedere dag een grote hoeveelheid wortels eet, krijg je namelijk een overschot aan vitamine A binnen. Vitamine A maakt ons lichaam uit bètacaroteen dat in wortels zit. Overtollige vitamine C plassen we uit, maar overtollige vitamine A niet. Dat houden we vast en wordt opgeslagen in ons vetweefsel.
Is het eigenlijk wel nodig om de schil van de wortel te halen? De schil zelf voegt niet veel toe qua smaak of vitaminen, máár de meeste smaak van de wortel zit direct onder de schil. Als je de wortel schilt, haal je snel de meeste smaak van je oranje groente af. In dit geval kun je ze dus schrapen.
Wortelen
Rauwe wortelen zijn gezond, gekookte wortelen zijn nog gezonder! Gekookte wortelen bevatten namelijk meer bèta-caroteen dan rauwe wortelen. Dat is een sterk antioxidant dat zich in je darmen omzet in vitamine A.
Rauwe wortels stimuleren namelijk de speekselproductie in je mond, waardoor de zuurgraad in je mond wordt behouden, je tandglazuur sterk blijft en tanderosie kan worden voorkomen. Ook zorgt het eten van rauwe wortels ervoor dat etensresten en tandplak van je tanden worden geschraapt.
Waarom mogen er geen wortelen gegeten worden tijdens een proteïnedieet? Gekookte wortelen hebben een hoge glycemische index. Dit betekent dat de koolhydraten (suikers) in de wortelen snel in de darmen worden verteerd en hierdoor ook snel in het bloed worden opgenomen waardoor de bloedglucose spiegel te snel stijgt.
Wortelen zitten, dankzij het stofje bètacaroteen (ook wel vitamine A), bomvol anti-oxidanten die je huid versterken en een helend effect hebben. Daarnaast vind je het mineraal silicium in wortelen en dit vertraagt het verouderingsproces van je huid en is goed voor de aanmaak van collageen (wat weer rimpels tegengaat!).
Wie biologische wortels koopt, moet er het loof er zelf nog afsnijden. De meeste mensen gooien die groene bladeren gewoon weg, ook al zijn ze een uitstekende bron van vitamine A. Stop ze samen met wat olie, kaas en noten in een blender voor een verrukkelijke pesto.
Hoeveel wortels moet je eten? "Als je 100 tot 250 gram gekookte wortels eet op een dag, krijg je genoeg vitamine A binnen. Van sap is dit 50 tot 100 milliliter. Van rauwe wortel is dat dit 150 tot 200 gram."
Wortels om gifstoffen af te voeren…
De wortel stimuleert de lever namelijk om gifstoffen af te voeren. Het is daarom belangrijk om regelmatig rauwe wortels te eten. Rauwe wortelsap en geraspte wortel zijn ook goed om de leverwerking te stimuleren.
Eerst en vooral is het belangrijk om mee te geven dat het loof van jonge wortelen niet giftig en net erg smaakvol en decoratief is. Je kan het loof verwerken tot een homemade pesto, toevoegen aan soepen, juicen of gebruiken als afwerking. Probeer eens ons recept voor groene pesto met wortelloof of voor chimichurri.
Eet wortels
In wortels zit bètacaroteen: een stofje dat er daadwerkelijk voor kan zorgen dat je huid bruiner oogt. Let wel: om dit te bewerkstelligen moet je wel een paar glazen wortelsap én één à twee wortelen per dag eten.
Wortels zitten vol vezels
Wortels helpen je écht bij het gezond afslanken. Ze zitten vol met vezels en dat heeft een mooi effect. Je raakt er snel vol van, waardoor het makkelijk is om minder te eten.
Het eten van wortels kan je helpen bij het afvallen. Wortels verzadigen namelijk goed dankzij hun structuur en de vezels die ze bevatten. Doordat ze goed verzadigen, helpen ze je om minder te eten. Dit bleek onder andere uit een onderzoek dat in 2006 te lezen was in het British Journal of Nutrition.
Wortelen mag je gewoon eten hoor. Ze staan in onze top 20 van groente en fruit. Ze smaken zoet en bevatten wel wat koolhydraten, waardoor ze een stijging in je bloedsuikerspiegel geven.
Zetmeelachtige en bepaalde wortelachtige groenten zouden op lange termijn bijdragen tot een zwaarder gewicht. Daaronder vallen onder andere erwten, maïs, wortelen, pompoen, pastinaak en – no surprise there – aardappelen.
Dan zijn er een hoop kruiden en specerijen geschikt voor worteltjes. De volgende kruiden en specerijen passen er perfect bij: peterselie, rozemarijn, laurierblad, salie, tijm en kruidnagel. Rooster ze bijvoorbeeld in de oven met knoflook en rozemarijn. Of ga voor Italiaanse kruiden: succes gegarandeerd!
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Recent onderzoek suggereert dat de symptomen van bepaalde vormen van diabetes – met een bepaalde genetische mutatie- verminderd kunnen worden door betacaroteen, een stof uit wortelen."