Misschien werkt het zuiverend, maar met zout in een wond kan de wond niet genezen. Sterker nog het wordt erger. We zeggen niet voor niets dat je geen zout in wonden moet strooien.
Bij zout speelt iets anders, zegt hij. Zout heeft geen eigen receptor, zoals peper. 'Als je zout strooit in een wond, trek je het vocht uit de cellen. Die gaan daardoor kapot en daarbij komen allerlei ontstekingsstofjes vrij die de zenuwuiteinden nóg gevoeliger maken dan ze al waren als gevolg van de verwonding.
Ondanks het negatieve spreekwoord heeft zout wel degelijk een genezende werking. Je kan een simpel maar doeltreffend middeltje maken door (eventueel samen met een beetje azijn) wat zout in kokend water toe te voegen. Dep het mengsel met een watje op de wonde om zachtjes te ontsmetten.
Het ontsmetten van een wond gebeurt door eerst de wond voorzichtig schoon te spoelen met handwarm, liefst steriel, water. Dep de wond droog met een niet-pluizende doek en neem vervolgens een wondgaasje. Hierop druppelt u wat ontsmettingsmiddel. Dep vervolgens met het gaasje over de wond.
Een goede wondgenezing bestaat uit 3 stappen:
Bedek de wond met een pleister, steriel wondverband of een kompres van Hansaplast. In de derde stap kunt u uw wond veilig, snel en met een lager risico op littekens helpen genezen. Breng de Hansaplast Wondhelende Zalf regelmatig aan tot de wond volledig is genezen.
Neem contact op met uw huisarts bij één of meer tekenen van een infectie: als er troebel witgeel vocht (pus) uit de wond komt; als de wondranden roder, dikker en warm worden of meer pijn doen; als u zich ziek voelt of koorts krijgt.
Wetenschappers van het Amsterdam UMC hebben voor het eerst aangetoond dat zout bij mensen ontstekingsreacties stimuleert. Deze ontdekking laat zien dat zout niet alleen slagaderverkalking kan stimuleren door de bloeddruk te verhogen, maar ook door ontstekingen in bloedvaten te versterken.
Zout absorbeert vuil, aanslag en gifstoffen en reinigt de poriën van je huid diep. Het mineraalgehalte van zout helpt de beschermende barrière van de huid te herstellen en helpt hydratatie vast te houden.
Zout water heeft een reinigende en bacteriedodende werking en kan helpen tegen onder andere ontstoken tandvlees.
Bijtend en irriterend
Door zijn natuurlijke samenstelling en door de diverse vervuilende stoffen die het kan bevatten, doet zeewater een wond meer kwaad dan goed. Zeewater is bijtend (vanwege het zout) en irriteert de wond. Het kan de wond zelfs dieper maken en zo de wondheling vertragen.
Dit doet u met zout water: een glas lauw water uit de kraan waarin een halve theelepel keukenzout is opgelost. Het water hoeft dus niet te worden gekookt. In het begin kan het spoelen pijnlijk zijn. Het is verstandig om toch even door te zetten.
Het reinigen van een acute wond met kraanwater geeft niet meer infectierisico dan reiniging met een steriele fysiologische zoutoplossing (NaCl 0,9%). Advies is daarom om een acute wond te reinigen met lauwwarm kraanwater.
Als je een open wond hebt, is het niet aangeraden om te gaan zwemmen. Bacteriën kunnen makkelijk in de wond dringen en zo terecht komen in de bloedbaan. Er kan ook een te hoge concentratie chloor in je wond terechtkomen, wat schadelijk is voor de gezondheid en het herstel.
Bij een schaafwond is de huid open geschuurd en is tenminste een deel van de opperhuid verdwenen. De oorzaak van een schaafwond is meestal een klein ongeluk, zoals een val- of stootpartij. Een schaafwond kenmerkt zich door de kleine puntbloedingen in de huid en gaat gepaard met pijn, roodheid, warmte en zwelling.
Zout is het oudste antibacteriële middel van de natuur en wordt al duizenden jaren gebruikt om voedsel te conserveren. Het doodt bacteriën door osmose.
Voordelen van zeewater voor de huid
Het zeewater verdient de voorkeur boven chemische middeltjes, die te agressief kunnen zijn voor de huid en daardoor sneller littekens veroorzaken. De natuurlijke mineralen in zeewater hebben een antibacteriële en ontstekingsremmende werking.
Voordelen van zeewater voor het lichaam
Zeewater is op verschillende manieren goed voor onze huid. Het is een goede natuurlijke peeling: zeewater verwijdert dode huidcellen. Bovendien gaan bepaalde mineralen die in zeewater worden aangetroffen, veroudering van cellen tegen.
Dode Zeezout verbetert de vochtbalans van de huid, versterkt de huidbarrière en heeft een therapeutisch effect op een huid die rood en schraal is. Die goede huideffecten komen door het zout, maar ook door de andere mineralen in het Dode Zeezout. Dode Zeezout water is goed voor de huid.
Het spoelen van de neusholten kan het meest effectief gebeuren met een ruime hoeveelheid “zout water”. Voor volwassenen 250 ml (grote beker) per keer. Uw arts zal aangeven hoe vaak per dag u dit moet doen. Meestal is dit 2-3 keer per dag.
Te veel zout is een gevaar voor de gezondheid. Zout verhoogt de bloeddruk en vergroot hiermee het risico op hart- en vaatziekten. De te hoge bloeddruk beschadigt de kleine bloedvaatjes in de nieren. En als je al nierschade hebt, ben je extra gevoelig voor te veel zout: je nierfunctie gaat daardoor sneller achteruit.
In de gele laag zitten celresten en samengeklonterde eiwitten. Deze laag moet worden verwijderd om de wondgenezing in gang te zetten. Het doel van de behandeling is het reinigen van het wondbed en absorptie van overmatig exsudaat. Ook gele wonden bevinden zich in de reactiefase.
Betadine kan gebruikt worden om te ontsmetten, ook in de wond. Met een gaasje breng je dit aan op de wond en de huid eromheen. Betadine is geschikt voor het uitspoelen en desinfecteren van kleine en ondiepe snij- of prikwonden.
Er zijn verschillende oorzaken waarom een wond niet goed geneest. De wond kan bijvoorbeeld erg groot zijn of vervuild. Het kan dan dat er hulpmiddelen nodig zijn om het proces voorspoedig te laten verlopen. Als een wond niet binnen een maand geneest, dan is er sprake van een chronische wond.
Verschillende vitamines (A, B, C en E) zijn belangrijk bij de wondgenezing. Een gebrek aan één enkele vitamine kan de genezing al vertragen. Eet daarom vooral gezond en gevarieerd en houd je aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheden, met afwisselend vlees, vis en kip en veel groente en fruit.