Tijdens het Suikerfeest wenst iedereen elkaar Eid Mubarak ('een gezegend feest').
De eerste dag van de saum (vasten), in alle vroegte, wensen de moslims elkaar geluk met het beleven van de vasten. Dan wensen ze elkaar: Ramadan moebarak”: een gezegende of gelukkige ramadan. Ook als niet moslim mag je moslims een gelukkige, een goede ramadan toewensen.
Eid Mubarak
De eerste feestdag begint heel vroeg met een klein ontbijt. Daarna is er een speciaal feestgebed in de moskee waar iedereen bij mag zijn, ook vrouwen en kinderen. Je feliciteert elkaar met het goed afsluiten van de Ramadan. Dat doe je met een stevige omhelzing en de wens 'Eid Mubarak': 'Gezegend feest'.
Eid Mubarak is een traditionele islamitische felicitatie. Eid slaat op de festiviteiten zelf en Mubarak betekent gezegend, men wenst elkaar dus een Gezegend Feest. Deze felicitatie wordt bij alle feesten gehandhaafd, zoals bij Eid-al-Fitr (Suikerfeest) en Eid-al-Adha (Offerfeest). Dus wens elkaar vandaag Eid Mubarak.
Je kunt 'ramadan mubarak' zeggen, wat dus in principe 'een fijne ramadan' betekent. Ook 'ramadan kareem' wordt veel gebruikt: dit betekent 'een gezegende ramadan gewenst'. Dit is in ieder geval hoe wij elkaar een fijne ramadan wensen.
ALLAH OE AKBAR!!!
Is de ramadan schadelijk voor je gezondheid? 'Als je gezond bent, kan de ramadan geen kwaad. Doordat je 's avonds wel gewoon eet, krijg je voldoende voedingsstoffen binnen. Het enige nadeel is dat je je energiebalans in de war schopt.
Wens ze komend weekend 'Eid Mubarak', ofwel 'vrolijk Suikerfeest'.
Tijdens Ramadan begroet men elkaar met de woorden Ramadan Mubarak, Ramadan Mabroek of Ramadan Kareem, wat gezegende ramadan betekent. Deze maand is voor moslims dus een heilige maand, met aandacht voor inkeer en bezinning.
Gelukkig Suikerfeest. Ramazan Bayramı'nız mübarek olsun.
* Als u graag iemand een fijn Offerfeest toewenst, kan u dat doen in het Arabisch met "Eid Moebarak" = Gezegend feest.
Het feest heet Eid al Fitr, letterlijk het “kleine feest”. Moslims wensen elkaar dan een gezegend of gelukkig feest: Eid moebarak.
Heel veel beterschap. Moge Allah soebhanahoe wa ta'ala jou genezen!
Elke dag die Hajar niet vast, doneert ze vijf euro aan een door haar gekozen goed doel. Dat wordt ook wel Fidyatu Siyaam genoemd en is een alternatief voor mensen die niet mee kunnen doen vanwege gezondheidsredenen.
In het kort
Ramadan is de negende maand binnen de islamitische kalender. Het vasten tijdens de ramadan duurt van zonsopgang tot zonsondergang. Na zonsondergang is er de Iftar, Arabisch voor maaltijd. Moslims mogen niet eten, niet drinken en geen seks hebben tijdens de vastenperiode.
Na de bijzondere vastenmaand is het namelijk tijd om feest te vieren! Het Suikerfeest is de belangrijkste feestdag voor Moslims (zoals Kerstmis dat is voor christenen). Het is gebruikelijk om voor het feest de lekkerste zoetigheden te bereiden of kopen. Daarnaast wordt er ook diverse cadeautjes aan elkaar gegeven.
Wie vrijgesteld is of het vasten voortijdig doorbreekt, komt er wel niet zomaar vanaf. Per dag dat niet wordt deelgenomen aan de ramadan, moet een moslim een vergoeding betalen, in de vorm van een geldsom of door voedsel aan de armen te geven.
Vijf leefregels zijn voor moslims erg belangrijk. Ze proberen zich in het dagelijks leven aan deze Vijf Zuilen te houden: geloven in Allah, bidden, liefdadigheid, vasten en: bedevaart naar Mekka. Bij de islam is heel duidelijk omschreven wat je moet doen om een goede gelovige te zijn.
Ramadan (Arabisch: رمضان, ramadhan) is de negende maand van de islamitische maankalender. In de islam geldt ze als de heilige maand van inkeer, waarin tussen fajr (de dageraad ruim vóór zonsopkomst) en maghrib (bij zonsondergang) door vele gelovigen -voor zover zij daarvan niet vrijgesteld zijn - gevast wordt.
Het Suikerfeest, Ramadanfeest of Eid-al-fitr (einde ramadan, Arabisch: عيد الفطر) is een islamitische feestdag waarop het einde van de vastenmaand ramadan gevierd wordt.
[islam] Het Suikerfeest is een Islamitisch feest aan het einde van de jaarlijkse vastenmaand, de Ramadan.
Eid Al Fitr betekent letterlijk 'feest van het verbreken van het vasten'. 2. Daarnaast impliceert het woord 'Suikerfeest' dat de dag vooral in het teken staat van eten, terwijl het om veel meer draait. Pasen noemen we ook geen 'eierfeest', en Kerstmis ook geen 'bomenfeest', maar heeft het een grotere betekenis.
U wordt misselijk of bent niet fit. U krijgt hoofdpijn. Dat kan komen doordat u te weinig drinkt, weinig koolhydraten eet en minder koffie (cafeïne) drinkt. Als u opeens stopt met koffie of cola kunt u nerveus en snel boos worden.
Enkele dagen vasten kan voor gezonde mensen weinig kwaad, op voorwaarde dat ze voldoende drinken. Maar langer dan één week (volledig) vasten, wordt sterk afgeraden.
Alleen als je bewust eet en/of drinkt tussen ochtendschemering en zonsondergang, is het vasten ongeldig geworden. Als dit gebeurt omdat men het vergeten was dat men vastte, moet je gewoon doorgaan met vasten. Het vasten is dus nog geldig als je onderweg naar school per ongeluk een regendruppel inslikt.