Een ananas wordt rijp geplukt, want hij rijpt moeilijk na. Te vroeg geplukte ananassen smaken heel zuur. Een overrijpe ananas is ook niet lekker: het vruchtvlees ziet er glazig en bruinachtig uit en hij ruikt naar gist.
Een lekkere en gezonde manier om overrijp fruit nog te gebruiken, is door 't te verwerken in een smoothie. Je haalt je fruit door de blender, waardoor je van de slappere structuur niets meer merkt. Verstevig je sapje door er (Griekse) yoghurt, havermout, noten of zaden aan toe te voegen!
Een rijpe ananas voelt stevig aan en kan je een klein beetje indrukken. Als hij té zacht aanvoelt, dan is hij waarschijnlijk niet meer vers. Daarnaast bevat een eetklare ananas veel meer sap, waardoor hij zwaarder weegt. Je kan ook altijd proberen om de bladeren uit te trekken.
Als je bruine plekken ziet in het vruchtvlees, betekent dat dat je ananas bevroren is geweest. Eet hem dan zo snel mogelijk op, want de bruine plekken kun je niet eten.
De ananas is een tropische vrucht die niet van lage temperaturen houdt. Bewaar 'm dus niet in de koelkast, maar op een koele plaats of op de fruitschaal. In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je ananasstukjes tot wel 12 maanden in de diepvries (bij minimaal -18°C) bewaren.
Op ongesneden fruit hoeft geen houdbaarheidsaanduiding te staan. Je kunt gevaarlijk bederf daarvan namelijk goed herkennen. Vers fruit geurt weinig of aangenaam zoet. Rotting, schimmel of vieze geur betekenen allemaal: niet opeten.
Hoe lang kun je Ananas bewaren? Een hele Ananas kan 3 tot 7 dagen op de fruitschaal bewaard worden. Een schoongemaakte, in schijven gesneden, Ananas kan, goed afgedekt, in de koelkast 1 tot 2 dagen bewaard worden.
Wassen en sorteren
Het chloorwater wast het vuil en de insecten weg en scheidt de goede van de slechte vruchten met doorschijnend vruchtvlees; de laatste zinken. Hoeveel ananassen er blijven drijven kan de producent aanpassen door zout toe te voegen aan het water.
Wanneer de ananas gefermenteerd ruikt (naar gist, alcohol of azijn) dan is hij overrijp en niet meer geschikt om te eten.
Zout op ananas maakt het fruitstuk zoeter. Ja, dat lees je goed! Bovendien zorgt het zout ervoor dat je tong niet meer tintelt door het zuur van de ananas.
Ananas is gevoelig voor koudebederf. Een hele ananas bewaar je buiten de koelkast, maar gesneden stukjes ananas kun je beter, goed afgedekt, in de koelkast bewaren. Als je ananas invriest, verwijder dan eerst de schil en de harde kern en snijd in stukken. Vries in in een afgesloten bakje of plastic zakje.
Een onrijpe ananas is groenig van kleur en smaakt erg bitter.
Verse aangesneden ananas kan je 2 dagen bewaren in de koelkast in een afgesloten bakje. Schoongemaakte, gesneden ananas kan je 12 maanden in de vriezer bewaren. Ananas in een geopend blik kan je 2 dagen in de koelkast bewaren.
Wij vroegen het aan voedingsexpert Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum. "Bij het ouder worden verliest de vrucht vocht en ziet hij er rimpelig uit. Door rijping kan de smaak en de textuur veranderen", legt Astrid uit. "Maar qua gezondheid maakt dat niet uit.
Overrijp fruit = ongezonder? Hoe rijper het fruit wordt, hoe meer het vocht verliest en er rimpeling uitziet. Door de rijping kan de smaak en de textuur veranderen. Dat komt doordat vruchten hun suikers vaak opslaan in de vorm van zetmeel, en tijdens het rijpen wordt dit door enzymen omgezet in suikers.
beurs , beursch , (bijvoeglijk naamwoord) , zacht, murw, beurschachtig; zoo noemt men overrijpe vruchten, die week worden en tot verrotting neigen.
Helpt bij een goede spijsvertering
De voedingsvezels in ananas zorgen voor een vlotte stoelgang. Dit is niet alleen goed voor je darmen, maar ook als je bijvoorbeeld wilt afvallen.
Bromelaïne helpt niet alleen een handje bij de spijsvertering, maar heeft ook ontstekingsremmende en zelfs pijnstillende eigenschappen. Ananas nuttigen is dus een goed idee bij een neusverkoudheid maar ook bij brandwonden of gewrichtspijnen. Ook de grote hoeveelheid vitamine C in ananas werkt ontstekingsremmend.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit. In fruit zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. De hoeveelheden voedingsstoffen zijn bij elke soort anders, maar zelfs binnen dezelfde fruitsoort kunnen verschillen bestaan.
Om deze reden is het belangrijk om niet te veel ananas te eten. Ons advies is om niet meer dan twee stuks/porties fruit per dag te eten wanneer je gewicht wilt verliezen (of niet wilt aankomen).
Ananas werkt tegen een heleboel vervelende kwaaltjes. Een aantal: slijmvliesontsteking, wormen, verstopping en maagproblemen. De zoete vrucht bevat een heleboel antioxidanten. Deze bestrijden vrije radicalen in je lichaam en maken op die manier de kans op kanker kleiner.
De bromelaïne die aanwezig is in de ananas kan niet alleen zorgen voor een tintelende tong, maar ook voor een prikkend gevoel aan de wangen en zelfs een ruw gehemelte. Wees nu niet afgeschrikt om af en toe eens een stukje ananas te eten! Als je al een tinteling voelt, zal dit ook snel verdwijnen.
Ruikt de exotische vrucht alsof ze gefermenteerd is, net als azijn, dan is de ananas al aan het rotten en eerder geschikt om naar de composthoop te laten gaan. Een rottende ananas herkent u aan schimmel, kleverig sap, barsten in de schil en bruine, afvallende bladeren. Ze is bruinig of zelfs groen van kleur.
Er zitten 68 kilocalorieën in 1 schaaltje (125 gram) ananas. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'ananas'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Eenvoudig door met ruime marge de schil van boven naar beneden eraf af te snijden of met een kleine marge. De zware puntjes verwijder je daarna met een kleiner mes zodat er alleen geel vruchtvlees overblijft. Een ananas kun je tot slot snijden in plakjes, repen of blokjes. Vergeet niet de harde kern weg te snijden.