Witte kool, is net zoals groene kool, ontzettend gezond en wordt wetenschappelijk onderzocht op zijn antikankerwerking. Witte kool bevat drie belangrijke componenten namelijk antioxidanten, ontstekingsremmende voedingsstoffen en antikankerwerking in de vorm van glucosinolaten en fytonutriënten.
De witte kool zit vol folaat (vitamine B11), vitamine K, vitamine C en vezels. Folaat is onder andere betrokken bij de aanmaak van cellen en weefsels in je lichaam, waaronder je rode en witte bloedcellen. Vitamine K is van belang voor het goed verlopen van de stolling van je bloed en speelt een rol bij de botaanmaak.
Bladgroenten, zoals kool, voorzien het menselijk lichaam van essentiële voedingsstoffen die ons immuunsysteem versterken en ons helpen gezond te blijven. Het wordt sterk aanbevolen voor sporters en mensen die willen afvallen, omdat het een caloriearm voedsel is. Volgens de USDA bevat 100 gram kool slechts 23 kcal.
Kool is goed voor je lijn
Een portie boerenkool van 100 gram (rauw) bevat maar 50 calorieën. Rode kool, witte kool en savooiekool zijn nog slanker: 30 calorieën. Dat betekent dat je er veel van kunt eten zonder aan te komen. En omdat de groentes veel vezels bevatten, geven ze toch een verzadigd gevoel.
Rode kool bevat slechts weinig calorieën, maar des te meer voedingsstoffen. Een portie (90 gram) rauwe gesneden rode kool bevat de volgende voedingsstoffen (1): Calorieën: 28. Eiwitten: 1 gram.
Bonen en koolsoorten
Om ze toch ons lichaam uit te werken heeft ons lichaam een manier gevonden en dat is deze vezels verwerken tot gist. Dat zorgt voor extra gassen in onze darmen met winderigheid als gevolg. Ook verschillende koolsoorten en peulvruchten hebben deze werking op de darmen.
Je kunt hem roerbakken, stoven, roosteren, allemaal met fijn resultaat. Maar je kunt ook de witte kool rauw eten en daar gaan we het vandaag over hebben. Witte kool salade is namelijk een knapperig, verfrissend goed idee.
Spitskool is supergezond
De kool is supergezond! Spitskool levert meer vitamine C dan de verwante witte kool. Vitamine C ondersteunt samen met het folaat, het kalium en de natuurlijke suikers de normale functie van het zenuwstelsel en de hersenen.
Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat spitskool een positief effect heeft op het maag- en darmstelsel. In zoverre dat het zelfs helpt om maagzweren te genezen. Dat is te wijten aan de aanwezigheid van polyfenolen, glutamine en glucosinolaten.
Gezonde darmen
De aanzienlijke hoeveelheid kalium en de vele vezels in rode kool bevorderen een gezonde darmfunctie. Bovendien bevat rode kool het stofje glutamine. Dit bevordert de groei en het herstel van darmwandcellen.
Acute diarree:
3–4 capsules of 6–9 tabletten per keer, maximaal 12 capsules of 27 tabletten per dag.
Spitskool is een licht verteerbare koolsoort en heeft een bijzonder lage caloriewaarde: slechts 20 kcal per 100 gram!
Niet alleen vitamine C is goed vertegenwoordigd in veel kool- soorten. Er zitten ook veel an- dere vitaminen en mineralen in. Zo bevat rodekool veel vitamine B1 en ijzer en calcium. Boeren- kool bevat ook veel vitamine B2, B6, foliumzuur en calcium.
Een typische portiegrootte van witte kool is 200-250 gram per persoon.
Witte kool slinkt niet zo veel. Voor je dagelijkse portie van 250 gram groenten heb je 250-300 gram verse kool nodig.
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken. Omdat de klachten zo uiteen lopen bestaat er geen algemeen voedingsadvies.
Gekookt is rode kool vrij moeilijk te verteren. Om ze beter verteerbaar te maken, kan je het kookwater een paar keer verversen of voeg je een snuifje natriumbicarbonaat bij het kookvocht. De rode kleur varieert naar paars in een alkalisch milieu en wordt roder in een zuur milieu (azijn).
Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem. Ook bevat broccoli het gezonde foliumzuur en kalium.
Bloemkool zit bomvol vitaminen en mineralen
Een portie bevat 77% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Verder zit het vol vitamine K, proteïne, thiamine, riboflavine, niacine, magnesium, fosfor, vezels, vitamine B5 en B6, foliumzuur, kalium en mangaan.
Kolen zoals spruitjes, broccoli, bloemkool en andere kruisbloemige groenten zijn voor de meeste mensen met mate prima rauw te eten. Sommige mensen krijgen echter last van winderigheid en een opgeblazen gevoel door de moeilijk verteerbare vezels. Vezels worden gemakkelijker verteerbaar door ze te koken.
Spitskool is familie van de witte kool. Zoals de naam al zegt is de vorm van 'spits', oftewel puntig. De smaak is wat sappiger en lichter dan die van witte kool. Net als Chinese kool en witte kool kun je met deze kool alle kanten op: van Westerse tot Oosterse gerechten en van rauw tot gebakken.
Verse witte kool kun je na blancheren (2-4 minuten) tot 12 maanden in de diepvries bewaren. Gare witte kool kun je 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren in een afgesloten bewaarbakje.
Waar de een zich goed bij voelt, kan bij een ander voor een opgeblazen gevoel zorgen. En dat niet alleen. Winderigheid, boeren, krampen, obstipatie, diarree en buikpijn kunnen veroorzaakt worden door teveel vezels. En dus eigenlijk door teveel groenten.