Probeer na een maand of 8 ook eens eiwitrijk voedsel, zoals gehakt, vis, pasta, bonen en tofu. Als je baby eenmaal een breder scala aan smaken waardeert, kan je toewerken naar combinaties.
Vanaf 6 maanden voeg je vlees, vis, ei of een vleesvervanger bij de groenten . Wit vlees (kip en ander gevogelte) krijgt qua vlees de voorkeur op rood vlees (rund, varken, schaap, lam, geit). Wissel voldoende af tussen beide.
Voor kindjes van 6-7 maanden kun je voor de totale warme maaltijd ongeveer 200 gram aanhouden. Denk hierbij aan ongeveer 75 gram groente, 50 gram vlees of vis en 75 gram aardappelen, rijst of pasta.
Je dreumes of peuter mag vrijwel alles eten wat jij ook eet, maar er zijn een paar producten die je beter nog niet kunt geven. Rauwe vis en rauw vlees, of producten met rauwe melk of ei. Hierin kunnen ziekmakende bacteriën zitten.
Start met 1 eetlepel mager vlees per dag.Verhoog dit geleidelijk aan tot ongeveer 25 g per dag. Op 1 jaar is dit voldoende. Zet orgaanvlees zoals lever en niertjes niet vaker dan 1 keer per 2 weken op het menu.
Wanneer mogen baby's vlees? U kunt vlees toevoegen aan het menu van uw baby op elk moment nadat u bent begonnen met vast voedsel, wat meestal rond de 6 maanden is . Deskundigen raden zelfs aan om al vroeg te beginnen met voedsel zoals vlees en gevogelte, samen met verrijkte babygranen en bonen, omdat ze belangrijke voedingsstoffen zoals ijzer en zink leveren.
Serveer uw baby gemalen kip
Gehakt van kip is een handig voer om aan uw baby te geven vanaf 6 maanden .
Het eten van kaas wordt afgeraden vanwege de hoge hoeveelheid zout, wat de nieren van jonge kinderen niet goed kunnen verwerken. Om problemen op latere leeftijd te voorkomen, geef je jonge kinderen en baby's dus liever geen kaas of producten die van kaas gemaakt zijn of veel kaas bevatten.
Wat zijn de risico's van het eten van rauw vlees voor kinderen? Om welke bacteriën gaat het? Rauw voedsel niet aanbevolen voor kinderen jonger dan 5: vlees, melk, kaas, vis... Rauw voedsel dat niet wordt aanbevolen voor kinderen van 6 tot 10 jaar: vlees, melk, kaas, enz.
Staan er toastjes filet americain of plakjes ossenworst op tafel? Het is beter om een baby, peuter en jonge kleuters dit niet te geven. Dit vlees is namelijk rauw. Omdat de weerstand van jonge kinderen nog in opbouw is, en ze er misschien nog niet goed op reageren, kun je dit beter even laten staan.
Vanaf 6 maanden kunnen baby's vlees eten (bijvoorbeeld kip, varkensvlees, rundvlees en lamsvlees) om ijzer binnen te krijgen.
Wat houdt gemalen voeding in
Gemalen voeding is fijngesneden of gemalen en bevat geen harde stukjes. Je kunt het makkelijk met een lepel of vork eten. Voeding kun je fijnmalen met een blender, staafmixer, aardappelstamper en/of keukenmachine. Het eten van gemalen voeding kan nodig zijn als je moeite hebt met kauwen.
Een van de makkelijkste manieren is om gewoon met gehakt te beginnen, aangezien het al gemalen is, kun je meestal met een vrij simpele keukenmachine of staafmixer het in pureevorm krijgen . Bak het gehakt gewoon in een steelpan/koekenpan met 1-2 theelepels olijfolie en bak tot het bruin is.
7 – 9 maanden
Hoewel een baby eigenlijk helemaal geen tanden nodig heeft om mee te kauwen, hij kan ook met zijn kaken malen. Je kunt je baby nu ook zetmeelrijke voedingsmiddelen geven als aardappelen, pasta, brood en rijst.
Vanaf de leeftijd van 6 maanden heeft je baby meer nodig dan alleen borstvoeding of flesvoeding. In de periode van 4 tot 6 maanden kunnen de eerste oefenhapjes gegeven worden als je ziet dat je baby hier klaar voor is. Het zijn echt nog oefenhapjes, dus de melkvoedingen worden nog niet afgebouwd.
Hoeveel gram groente een baby van 6 maanden precies moet eten, verschilt per kind en ook per dag. Een melkvoeding kun je uiteindelijk vervangen door een maaltijd van ongeveer 150 tot 200 gram, waarvan bijvoorbeeld 100 gram groenten, 80 gram koolhydraten (zoals aardappelen of rijst) en 20 gram eiwitten (vis of vlees).
Het meest gegeten rood vlees is gehakt (rund, varken, half-om-half) met een aandeel rond de 23%. Hierna volgen (magere) varkensvlees producten zoals hamlappen, karbonade en kotelet met een aandeel samen van bijna 10%.
Het risico op colorectale kanker neemt toe met de leeftijd, vooral bij mannen en vrouwen boven de 65 jaar . Het eten van rood vlees kan leiden tot de ontwikkeling van darmkanker, daarom moet uw dierbare meer vezelrijke voeding eten.
Waarom niet
Rauw vlees en producten van rauw vlees, zoals filet américain, ossenworst, carpaccio of niet-doorbakken tartaar. Hierin kunnen ziekmakende bacteriën zitten. Jonge kinderen zijn daar extra gevoelig voor.
Een van de voedingsmiddelen die verantwoordelijk is voor dodelijke verstikkingsincidenten, string cheese, wordt het beste geïntroduceerd na 12 maanden oud , en zelfs dan, in dunne strengen getrokken om veilig te zijn. String cheese in ronde, hapklare stukken snijden verhoogt het risico op verstikking, omdat deze veerkrachtige stukken precies de juiste grootte hebben om de luchtwegen te blokkeren.
6+ maanden
Andijvie, asperge, biet, bloemkool, broccoli, courgette, doperwt, komkommer, (overige) koolsoorten, koolrabi, pastinaak, peulvruchten, pompoen, prei, snijboon, sperzieboon, spinazie, tomaat, venkel, witlof, wortel, enz.
Over het algemeen wordt kipgehakt als gezonder beschouwd dan rundergehakt omdat het minder vet bevat en minder calorieën per portie heeft. Een portie van 100 gram kipgehakt bevat bijvoorbeeld ongeveer 165 calorieën en 8 gram vet, terwijl dezelfde portie rundergehakt ongeveer 250 calorieën en 18 gram vet bevat.
Bied lange, platte repen gekookt kalkoenvlees (waarvan bot en vel zijn verwijderd) aan de baby aan om op te zuigen en te knabbelen. Donker vlees blijft beter bij elkaar dan wit vlees en is vaak ook zachter en sappiger. U kunt ook geraspte of gemalen kalkoen aanbieden die is gemengd in een zacht, schepbaar voedsel zoals gepureerde groenten .
Wanneer het veilig wordt bereid, kan ham (zonder honing) worden geïntroduceerd zodra de baby klaar is om vast voedsel te gaan eten, wat over het algemeen rond de leeftijd van 6 maanden is . Overweeg om te wachten met het serveren van vleeswaren, geglazuurde ham en gerookte ham zoals prosciutto totdat het kind ouder is vanwege een verhoogd risico op voedselgerelateerde ziekten.