Is je oorsmeer erg stug en brokkeling? Doe dan af en toe 1 of 2 druppels sla- of olijfolie in je oor. Ga nadat je wat olie in je oor hebt gedruppeld even op je zij liggen, zodat de druppels tijd hebben om naar binnen te lopen. Daardoor wordt je oorsmeer dunner en kan het gemakkelijker naar buiten.
Laat een paar druppels slaolie, olijfolie of water in het oor vallen. Blijf even zo zitten of liggen. De druppels hebben dan de tijd om in de gehoorgang te gaan. Doe dit 2 keer per dag.
Bij oorpijn of een verstopt oor door oorsmeer wordt vaak het advies gegeven dit te behandelen met een scheutje (olijf)olie. Het kan inderdaad helpen, zegt huisarts Barnhoorn tegenover Trouw. Of olijfolie het beste werkt of dat ook andere oliesoorten gebruikt kunnen worden hem ook gevraagd.
Het heeft een sterke antiseptische werking en de olie heeft een lichte verdovende, dus pijnstillende werking, Belangrijk is het om een zuivere biologische teatree olie (Melaleuca Alternifolia) te nemen en een druppel teatree olie te mengen met 20 druppels warme olijfolie.
Ga liggen, waarbij de oorschelp naar achter-boven moet worden getrokken om de gehoorgang recht te maken. Laat een ander druppelen, hij/zij kan zien of de druppels goed de gehoorgang ingaan. Blijf na het druppelen zeker 10 minuten liggen. Druk gedurende deze tijd enige malen op het oorklepje.
Dichte en verstopte oren kunnen irriterend zijn. Ze kunnen uw gehoor aantasten, uw dagelijkse leven verstoren en zelfs permanente schade toebrengen.
Wanneer je toch last blijft houden van veel oorsmeer, kun je gedurende twee of drie dagen een klein beetje lauwe slaolie of olijfolie in je oor druppelen. Zo wordt het oorsmeer wat zachter, waardoor hardnekkig oorsmeer loslaat van de gehoorgang. Overtollig oorsmeer komt vervolgens vanzelf naar buiten.
Om de prop wat zachter te maken kunt u wat olie, bijvoorbeeld olijfolie, slaolie of babyolie in het oor druppelen. U kunt ook gewoon water gebruiken, bijvoorbeeld door tijdens het douchen water in het oor te laten lopen. Als u zelf uw oor wilt spoelen, gebruik dan lauw water.
Verstopte oren na een verkoudheid gaan meestal vanzelf weer over. Wat gelijk oplucht is een stoombadje nemen. Als uw oren tijdens of na een vliegreis dicht zitten, komt dat door het hoogteverschil. Vooral het opstijgen en het landen hebben effect op de druk die voelbaar is in de oren.
De oorprop ook wel oorsmeerprop genoemd, kan optreden als u de volgende symptomen opmerkt: Een afname van het gehoorvermogen. Een verstopt oor of druk in het oor. Irritaties, jeuk of pijn in de gehoorgang.
Door te klaren, kunt u actief lucht vanuit de neus door de buis van Eustachius persen. Hierdoor kunt u merken dat de druk op de oren afneemt. Klaren doet u door uw neus dicht te knijpen, uw mond dicht te houden en vervolgens te proberen uw neus te snuiten. Hierdoor voelt u de trommelvliezen 'ploppen'.
Het trommelvlies van een oor kan scheuren door bijvoorbeeld een middenoorontsteking of een klap op het oor. Het kan pijn doen als uw trommelvlies scheurt. Daarna merkt u er meestal niets van. U kunt ook last hebben van minder horen, een loopoor, oorsuizen of duizeligheid.
Dit kunt u opheffen door de neus dicht te knijpen, druk te zetten en via die buis van Eustachius lucht in het oor te blazen. Dat doet u in situaties waarbij er drukverschillen ontstaan; zoals bij vliegen en bij duiken.
Het water in je oor is niet gevaarlijk, maar als je je hoofd onder water hebt, kun je plotseling duizelig worden. Douchen mag gewoon met een loopoor.
Bij stijgen en dalen veranderd de luchtdruk in de cabine en dat voelt u in het oor; de meeste mensen brengen het middenoor dan op de goede druk door het oor “te klaren”. Wanneer de buis van Eustachius niet goed functioneert kunnen de volgende klachten ontstaan: dichtklappende, krakende of klikkende oren.
Valsalva-techniek: bij deze techniek sluit je je mond sluit en knijp je je neus met de hand dicht. Vervolgens probeer je lucht door je gesloten neus te forceren. Op het moment dat er lucht naar het middenoor wordt geduwd, kun je je oren horen 'ploppen'. Vaak is het probleem dan opgelost.
Doe 2 druppels in je oor en houd je hoofd scheef zodat deze er niet uitlopen. Zonder pipet gaat dit ook, je kunt alleen beter doseren mét pipet. Stap 3. Blijf zo'n 5 tot 10 minuten zitten of liggen zodat het oorsmeer los kan weken.
Soms moet de prop eerst week worden gemaakt, waarna het oor wordt uitgespoten. Dit kan door een uur voor het uitspuiten tien druppels lauw water in het oor te druppelen of door in het oor drie dagen van tevoren drie keer per dag een aantal druppels olie te druppelen.
Als u opeens minder hoort aan een oor, kan dit door een aantal dingen komen. Als u slecht hoort, kan dit komen door een probleem in het oor. Bijvoorbeeld door te veel oorsmeer, een ontsteking in uw oor of een probleem met uw trommelvlies.
1e plaats: Raibu oorreiniger
Een zachte oorspoeling zorgt voor een optimale reiniging en verwijdert oorsmeer op milde wijze, zelfs diep in de gehoorgang.
Het is mogelijk om de buitenkant van het oor en de ingang van de gehoorgang schoon te maken met een stoffen doek geweekt in heet water, zoals een flanellen doek of een handdoek. Dit is een vriendelijke methode die nuttig is voor het reinigen van het zichtbare deel van het oor.
Oorsmeer is iets heel normaals en heeft zelfs belangrijke functies voor je gehoorgang: Het beschermt je gehoorgang tegen vocht, stof en vuil van buitenaf. Het beschermt de kwetsbare huid in je gehoorgang tegen uitdroging. Het zorgt voor de afweer van bacteriën en schimmels.
De gehoorgang is bij volwassenen ongeveer 2,5 cm lang en eindigt bij het trommelvlies – de scheiding met het middenoor. De gehoorgang heeft de vorm van een koker, is gemiddeld ongeveer 1 cm in doorsnede en is bekleed met huid.
Om het middenoor open te krijgen kan de KNO-arts Otrivin/Xylometazoline neusdruppels voorschrijven. Een nadeel van deze druppels is dat ze maar gedurende één week gebruikt mogen worden. Langdurig gebruik van de druppels kan schade veroorzaken aan het slijmvlies van de neus.