Atrovent behoort tot de groep geneesmiddelen die 'anticholinerge luchtwegverwijders' worden genoemd. Het werkt als volgt. Na inhalatie draagt de werkzame stof ipratropiumbromide bij aan het ontspannen van de spieren rondom de luchtwegen. Hierdoor kunnen de luchtwegen zich verwijden en kunt u gemakkelijker ademhalen.
Ipratropium is sinds 1974 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Atrovent en Ipraxa en als het merkloze Ipratropiumbromide. Het is te verkrijgen in inhalatiespray (dosisaërosol), inhalatievloeistof en inhalatiepoeder.
Atrovent (stofnaam: ipratropium) is een geneesmiddel voor inhalatie dat verkrijgbaar is in een puffer of als vloeistof voor aerosolverneveling. Het kan ook in combinatie met andere middelen (bijv. Ventolin) gebruikt worden. Atrovent verwijdt de luchtwegen door de verkramping ervan tegen te gaan.
Spieren van de luchtwegen kunnen gespannen zijn, waardoor iemand moeilijk kan ademhalen. Medicatie via de inhalator helpt deze spieren te ontspannen.Hierdoor ontstaat er meer ruimte in de luchtwegen, waardoor de longen zich gemakkelijker kunnen vullen met lucht.
Drie tot viermaal daags 1 of 2 inhalaties. In het begin van de behandeling kan er tot 4 inhalaties per keer worden gebruikt. Inhaleer niet meer dan 12 pufjes per dag.
Volgorde van de medicijnen
Als uw kind last heeft van benauwdheidsklachten moet er vijf minuten zitten tussen het inhaleren van de twee soorten medicijnen.
De werking treedt binnen enkele minuten in en houdt maximaal 6 uur aan. Gebruik Atrovent elke dag, telkens op dezelfde tijdstippen van de dag. Dit geeft het beste effect. De vaste tijdstippen helpen u er bovendien aan herinneren wanneer u moet inhaleren.
Ipratropiumbromide blokkeert de zenuwsignalen die naar de spieren rond de luchtwegen gaan, en salbutamol stimuleert specifieke receptoren (bèta2-receptoren) in de spieren.
Veel mensen met astma gebruiken een puffer met ontstekingsremmers. Die gaan de kleine ontstekingen in je longen tegen. Hierdoor reageren je longen minder heftig op prikkels en heb je minder last van astmaklachten. Het duurt een aantal weken voordat ontstekingsremmers goed werken.
Acetylcysteïne is een zogenoemde slijmoplosser die soms wordt gebruikt bij COPD. Acetylcysteïne maakt het slijm dunner en dus minder taai en zorgt er voor dat het slijm gemakkelijker is op te hoesten. Het wordt daarom gebruikt bij een productieve hoest (hoest waarbij slijm wordt opgehoest).
Fluimucil breekt taai, vastzittend slijm af. Je kunt het gebruiken bij slijmhoest zoals bij luchtwegaandoeningen als astma, bronchitis en taaislijmziekte. Fluimucil is verkrijgbaar als capsule, tablet, bruistablet, zuigtablet, poeder, drank of inhalatievloeistof.
Acetylcysteïne (oraal,inhalatie) wordt ontraden bij COPD; het is onzeker of acetylcysteïne een voordeel heeft boven placebo voor patiënten met COPD 1. Onderhoudsbehandeling met antibiotica wordt in het algemeen niet aanbevolen vanwege mogelijke resistentieontwikkeling en ernstige bijwerkingen 2.
Voorbeelden van luchtwegverwijders die kort werken zijn salbutamol of ipratropium. Voorbeelden van luchtwegverwijders die lang werken zijn salmeterol of tiotropium. Luchtwegverwijders geven soms bijwerkingen, zoals: een droge mond.
Prednison heeft ongeveer dezelfde werking als het lichaamseigen cortisol. Prednison kan uw longaandoening niet genezen, maar wel rustiger maken. Het werkt al binnen 24 uur, maar het duurt vaak langer voordat u hier iets van merkt.
Voorbeelden zijn dexamethason, prednisolon en prednison. Soms wordt ook triamcinolonacetonide injectie gebruikt. Luchtwegverwijders in tabletvorm worden gebruikt als luchtwegverwijders om te inhaleren alleen niet voldoende werken. U krijgt dan een proefbehandeling met deze middelen.
Haal diep adem
Er bestaan ademhalingsoefeningen die onze longen helpen beter te werken. Een eenvoudige oefening is om gewoon door de neus in te ademen, maar dan via samengeknepen lippen langzaam uit te ademen. Er zijn ook oefeningen die het middenrif versterken, vraag erom bij je zorgverleners.
Sommige mensen krijgen na het inhaleren last van een hoestprikkel waardoor het moeilijk is om de adem vast te houden. Dit kunt u voorkomen door voor het inhaleren een slokje water te drinken.
Van die patiënten maakten 341 (55%) één of meer ernstige fouten bij die inhalaties. De meest voorkomende fouten waren het niet uitademen voor de inhalatie, onvoldoende diepe inademing na de inhalatie en een onvoldoende krachtige inhalatie.
Er zijn kortwerkende luchtwegverwijders zoals salbutamol (Ventolin®, Salbutamol Cyclocaps®, Airomir®), terbutaline (Bricanyl®) en fenoterol (Berotec®, fenoterol+ipratropium = Berodual®,).
Ipratropiumbromide Sandoz 20 microgram/dosis is een luchtwegverwijder die is geïndiceerd voor de behandeling van reversibel bronchospasme. Bij chronische obstructieve longziekte (COPD) is het geïndiceerd al naar gelang de behoefte of op regelmatige basis om symptomen te voorkomen of te verminderen.
Goed om te weten. De werkzame stof in ventolin is salbutamol. Ventolin behoort tot de kortwerkende luchtwegverwijders. Door het medicijn ontspannen de spieren in de longen en vermindert benauwdheid.
€ 6,54 exclusief afleverkosten. Afleverkosten zijn de kosten die uw apotheker hanteert voor het leveren van het geneesmiddel.
Je hebt een voorschrift nodig om dit geneesmiddel te verkrijgen bij je apotheker.
Hoe ziet ATROVENT HFA eruit en hoeveel zit er in een verpakking? Aërosol, oplossing; busje onder druk met 10 ml, goed voor 200 verstuivingen die 20 mcg ipratropiumbromide per verstuiving bevatten. Is ook verkrijgbaar als verneveloplossing.