Bacteriën vormden het eerste leven op aarde. Het waren organismen die maar uit één celletje bestonden. Ze zijn waarschijnlijk ontstaan bij diepzeevulkanen (Black Smokers), waar warmte en voedingsstoffen vrijkwamen. Ze bestaan al heel lang: zeker 1,9 miljard jaar, maar misschien wel meer dan 4 miljard jaar.
Het eerste bewijs voor leven op aarde komt van 3,5 miljard jaar oude fossielen van oeroude bacteriën. Wetenschappers denken daarom dat het eerste leven een cel was. Die cel zou bijna 4 miljard jaar geleden voor het eerst in onze oceaan hebben gezwommen.
De eerste landdieren kwamen 400 miljoen jaar geleden aan wal. Omdat zij uit vissen evolueerden, hadden zij visachtige kaken.
De Amerikanen importeerde chimpansees uit Afrika en stuurde minstens twee ervan de ruimte in voordat ze een mens lanceerden. Schildpadden die door de Sovjets werden gelanceerd waren de eerste dieren die rond de maan vlogen in september 1968.
Pas omstreeks 600 miljoen jaar geleden verenigden sommige eencelligen zich om zo een meercellige levensvorm te creëren die als een dier beschouwd kan worden. Het ging naar alle waarschijnlijkheid daarbij om een dier dat we nu zouden rekenen tot de Metazoa (een groep waartoe de sponzen behoren).
1. Paradijsvogel. De paradijsvogel is de mooiste vogel ter wereld en tegelijk het mooiste dier. Er bestaan ruim 70 soorten van.
De schildpad. Het is al bekend dat schildpadden veel langer kunnen leven dan mensen. Zij kunnen honderden jaren leven, zonder dat hun organen verslechteren. Sommige mensen beweren zelfs dat als zij niet ziek zouden worden of opgegeten, dat ze onsterfelijk zouden zijn.
Laika (Russisch: Лайка) was een Russische hond en het eerste wezen dat levend rond de aarde cirkelde.
Laika, een straathond uit Moskou, werd in november 1957 gelanceerd in een flink koekblik van 113 kilo. In die Sputnik 2 kreeg het hondje zuurstof en vloeibaar voedsel, en werd uitgeademd kooldioxidegas weggevangen. Direct na de lancering maakten de Russen bekend dat het dier niet zou terugkeren naar aarde.
Op 3 november 1957 lanceerden de Russen de kunstmaan Spoetnik II. Aan boord bevond zich een hondje genaamd Laika. De viervoeter werd het eerste dier dat levend rond de aarde zou cirkelen.
Het langstlevende dier op aarde is nog altijd de Noordkromp, een weekdier dat meer dan 500 jaar oud kan worden. Het langstlevende gewervelde landdier is de Galapagos reuzenschildpad (één van deze schildpadden wist een leeftijd van 177 jaar te bereiken).
Het leven verkeert lange tijd in een heel primitief stadium.
De aarde is zo'n 4,5 miljard jaar geleden ontstaan, tegelijkertijd met de zon en de rest van het zonnestelsel. De oudste fossiele aanwijzingen voor het bestaan van leven zijn 3,5 miljard jaar oud.
Fossiele vissen vindt men reeds in oudere gesteenten. Een aantal rare en dubieuze vormen zijn bekend van uit het Cambrium (zo'n 500 miljoen jaar oud), maar even later zijn reeds herkenbare vormen van vissen te zien in gesteenten die ouder zijn dan deze waarin het oudste insect werd gevonden.
De belangrijkste wetenschappelijke theorie over het ontstaan van leven is abiogenese. Deze theorie gaat ervan uit dat de bouwblokjes van eiwitten, aminozuren, spontaan zijn ontstaan uit de gassen die in de atmosfeer van de jonge aarde aanwezig waren in combinatie met het water, de bodem en de hoge temperatuur.
Het begint 13,8 miljard jaar geleden met een enorme explosie. Na deze oerknal bestaat het universum volledig uit heet plasma . Het heelal zet uit en koelt daardoor af. Zo'n 380 duizend jaar na de oerknal is het heelal zo ver afgekoeld dat elektronen en protonen samen waterstof atomen kunnen vormen.
De oercel dus. Tot dusver was de aard van de oercel in nevelen gehuld. Veel onderzoekers speculeerden dat de gemeenschappelijke voorouder van mens, purperbacterie en zeester, een bolletje chemische soep was, in staat tot celdeling, met wat hopeloos primitieve enzymen maar niet veel meer.
Het Russische straathondje Laika werd op 3 november 1957 de ruimte ingeschoten. Laika was het eerste wezen dat rond de aarde cirkelde. Helaas eindigde het tragisch voor het dier.
Yuri Gagarin was de eerste mens in de ruimte! Elk jaar op 12 april wordt wereldwijd door spaceorganisaties 'Yuri Night' gevierd. Als Russisch kosmonaut verliet hij op 12 april 1961 als allereerste mens de dampkring in ruimteschip Vostok 1.
De Oostsiberische laika is een ras dat komt uit Rusland. De honden worden gemiddeld 58 cm groot. Het zijn honden die in worden gezet voor de jacht op wild, hierbij kun je denken aan beren, otters, zwijnen en elanden. De oren van de hond worden overeind gedragen, net als bij veel herdershonden.
De hond (Canis lupus familiaris) is een roofdier uit de familie van de hondachtigen (Canidae). DNA onderzoek wijst uit dat de Euraziatische grijze wolf de voorouder is van gedomesticeerde honden. Van daaruit is de hond geëvolueerd naar een diersoort met vele verschillende verschijningen.
Utonagan. De Utonagan is een voor het eerst gefokt in de jaren'80 van de vorige eeuw en is ontstaan door onder andere een Siberische Husky, een Duitse herder en Alaska-malamute te kruisen. Allemaal honden die veel weg hebben van een wolf, niet gek dat het resultaat dus ook op een wolf lijkt.
Hoewel er meerdere theorieën zijn is vrijwel iedereen het er over eens dat al onze honden (Canis Lupus Familiaris) in al hun verscheidenheid, als ondersoort, afstammen van wolven (Canis Lupus).
Haften leven het kortst van alle volwassen dieren. Ze worden daarom ook wel eendagsvlieg genoemd. Na een bestaan van 2 jaar als nimf in het water veranderen ze in vliegende volwassen insecten, paren en sterven.
Maar onze ergste vijand – en 's werelds gevaarlijkste dier – is de mug. De kleine bloedzuiger brengt elk jaar ziekten over op honderden miljoenen mensen en ongeveer 1 miljoen mensen sterven daaraan. De mug is dan ook het dier dat wereldwijd de meeste mensen doodt.
Sneeuwluipaarden. Sneeuwluipaarden zijn eenzame, geheimzinnige roofdieren. De ongrijpbare wezens zijn over het algemeen actief bij zonsopgang en zonsondergang en kunnen prooien die tot driemaal hun eigen gewicht zijn, doden.