Een vaatwasser is een apparaat om de afwas automatisch te doen. De meeste vaatwassers, voor thuisgebruik, hebben twee uitschuifbare rekken, waar de vaat ingezet kan worden. Onder of boven elk van deze rekken is een draaiende sproeier gemonteerd die heet water spuit, en daarmee de vaat reinigt.
Het waterverbruik is natuurlijk de grootste reden waarom een vaatwasser vergeleken met handwas minder duurzaam is. Afhankelijk van het soort vaatwasser, wordt er per afwas tussen de vijftien en twintig liter water gebruikt. Bij zuinige machines is dat zo'n tien liter. Ook voorspoelen, warm of koud, kost enkele liters.
Over het algemeen bestaat een vaatwastablet uit: Stoffen om het water te reinigen en ontharden. Enzymen die vuil op de vaat afbreken. Bleekmiddel om bepaalde vlekken af te breken.
Draai ongeveer eens per maand een volledig, heet wasprogramma of onderhoudsprogramma. Zo voorkom je dat onderdelen erg vettig worden. Met schone filters voorkom je dat de vaatwasser gaat stinken. En de vaat wordt beter schoon.
Voor een vaatwasser heb je vaatwasserzout nodig. Je mag hiervoor geen keuken- of zeezout gebruiken want dat kan de vaatwasser beschadigen. Vaatwasserzout (ook wel regeneratiezout genoemd) is extra zuiver zout (natriumchloride) met extra grove korrels en een beetje anti-klonteringsmiddel.
De makers van vaatwasmiddelen raden klanten af om hun vaat af te spoelen voordat het in de vaatwasser gaat. Vaatwasmiddel zit namelijk vol met enzymen die zo ontwikkeld zijn dat ze zichzelf hechten aan etensresten. Simpel gezegd, zonder etensresten kunnen de enzymen zich nergens aan vastklampen.
Apparaten 's nachts uit
Als je thuis bent terwijl er brand uitbreekt, kun je direct ingrijpen. Maar wat als je buiten de deur bent of ligt te slapen? Brandweer Nederland raadt aan om wasmachine, droger en vaatwasser dan niet te gebruiken.
Het teiltje wint! Als je alle vaat in de afwasmachine stopt, verbruik je per jaar 2 tot 3 keer zoveel energie als wanneer je de afwas in een teiltje met de hand doet. Maar soms pakt de handafwas juist slechter uit voor het milieu. Namelijk als het water voor de afwasteil uit een close-in boiler komt.
Wat kost een vaatwasser per keer? Een vaatwasser is een behoorlijke energievreter. Een vaatwasser kost per keer ongeveer tussen de € 0,15 en € 0,25. De kosten voor een vaatwasser per keer zijn erg afhankelijk van het energielabel, zeker de laatste jaren zijn vaatwassers een stuk efficiënter en zuiniger geworden.
De duur van een standaard (hoofd)programma is ongeveer 1,5 uur. Een eco programma duurt langer, gemiddeld ongeveer 2,5 tot wel 4 uur. Dit heeft te maken met het feit dat het water minder warm is en er minder water gebruikt wordt.
Een vaatwasser verbruikt gemiddeld tussen 10 en 20 liter water en ongeveer 1 kWh elektriciteit per wasbeurt voor een toestel van klasse A, maar tussen 1,4 en 1,5 kWh voor een toestel van klasse C en D. Dat is de helft meer!
Kan het vaatwastablet ook gewoon los in de vaatwasser? Sommige mensen leggen het vaatwastablet in de bestekkorf of gooien hem los in de binnenruimte. De vaat zou best schoon kunnen worden, maar het risico bestaat dat het blokje vroegtijdig oplost en wegspoelt tijdens de wasbeurt.
Als het vaatwasprogramma klaar is, kun je het beste de deur 15 tot 30 minuten gesloten houden en 'm pas na deze tijd openen. Als je het direct doet, vervliegt de warmte namelijk waarmee de vaat nog kan drogen. Open je de deur te laat? Dan condenseert het verdampte water weer op de vaat - en dat wil je ook niet.
Een trillende wasmachine in je huis is geen pretje als je wilt slapen. Toch kan het slim zijn om elektrische apparaten zoals je wasmachine juist 's nachts aan te zetten. Nachtstroom is vaak namelijk iets goedkoper dan dagstroom.
De deur uit gaan met jouw wasmachine of droger aan is dan ook geen goed idee. Het advies van Brandweer Nederland is als volgt: zorg er altijd voor dat je thuis én wakker bent als één van deze apparaten aanstaat, zodat je een eventuele brand vroegtijdig kunt ontdekken. En zorg voor een werkende rookmelder.
De geelbruine kalkaanslag onder de rand krijg je weg met schoonmaakazijn en allesreiniger. Borstel het in, laat het weken en spoel af met kokend water. Daarmee giet je kalk en resten echt weg. Neem elke dag je toilet even af.
Vaatwastabletten in wasmachine
Er zijn verschillende manieren om dit laatste beetje vuil te verwijderen. Zo kun je de wasmachine leeg laten draaien met soda, maar een vaatwastablet is ook een goede optie. Leg een of twee vaatwastabletten in de wastrommel en laat de wasmachine leeg draaien op kookwas.
2/ Gele zweetplekken uit witte shirts verwijderen, met een vaatwastablet. 'Was je shirt zoals je normaal zou doen, maar doe nu ook een vaatwastablet in de wasmachine. Gewoon, rechtstreeks in de trommel. Niet alleen die gele okselvlekken zullen verdwijnen, ook andere lichte vlekken zullen verminderen.
Naar boven én naar beneden
Als je de lepels en vorken om en om omhoog zet, dan blijft het vuil minder tussen het bestek plakken en kan je vaat écht schoon worden. We raden je wel aan om al je messen met het handvat omhoog in het mandje te zetten.
Mythe 1: voorspoelen is een must
Schraap gewoon grote etensresten van je borden, stop ze in de machine en laat maar draaien. 3640 miljoen liter water zouden we alleen al in Europa besparen als we collectief stoppen met voorspoelen!
Veel mensen spoelen hun vaat af voordat ze die in de vaatwasser stoppen. Dit is echter onnodig. Door het voorspoelen van de vaat wordt er een flinke hoeveelheid warm water onnodig verbruikt. Dit heeft niet alleen negatieve gevolgen voor je energiefactuur, maar ook voor het milieu.