Waarom is de Jalapeño goed voor je gezondheid: De Jalapeño bevat volop vitamines en vezels. De vitamine C en vitamine E zijn bijvoorbeeld goed vertegenwoordigd in deze kleine groene peper. Zowel vitamine C als vitamine E hebben belangrijke functies als antioxidant in je lichaam.
Dus als je twijfelt tussen een groene of rode paprika, peper, jalapeño of iets extremer, neem dan deze verschillen mee. Als je een zoetere/hetere smaak en gezondere peper wilt, ga voor de rode. Als je een optimaal knapperige peper met een iets bittere en minder hete smaak wilt, ga voor de groene.
De zaadjes en de zaadlijsten van pepers zijn het scherpst en pittigst. Die kun je voor het gebruik verwijderen. Snijd de peper met een scherp mesje en vermijd het aanraken met de handen. Wrijf niet in je ogen, nadat je peper hebt gesneden!
De Jalapeño peper is een licht pittige peper. De hitte van een peper wordt gemeten met de Scovilleschaal. De waarde van de Jalapeño peper is 2.500 tot 8.000 op de Scovilleschaal en zit hiermee tussen de milde en de scherpe pepers in.
Minder heet is de jalapeño-peper, die vaak groen is van kleur. Hij scoort gemiddeld tussen de 3.000 en de 6.000 en wordt vaak gebruikt in Zuid-Amerikaanse recepten, zoals guacamole of salsa.
Na aankoop zijn verse Jalapeño pepers nog ongeveer 1 week houdbaar op een koele plaats (12°C). Je kunt Jalapeño pepers bewaren in een goed afsluitbaar potje gevuld met wat azijn in de koelkast. Zo blijven ook half afgesneden exemplaren wekenlang goed. Je kunt Jalapeño pepers ook in de vriezer bewaren.
Hoe zie je hoe heet de jalapeño is? De scherpte van de pepers neemt toe wanneer ze rijpen en roder worden. Je kan dus stellen dat rode pepers doorgaans heter zijn dan de groene exemplaren.
Waar komt de Jalapeño vandaan: De Jalapeño komt oorspronkelijk uit Mexico. Tegenwoordig wordt de peper ook in Nederland geteeld.
Carolina Reaper – 2.2 miljoen SHU
Op de Scovilleschaal, die de 'heetheid' van pepers meet, scoort de Carolina Reaper gemiddeld al 1.569.300 eenheden, maar er zijn dus uitschieters die de 2,2 miljoen behaalt hebben en is daarom uitgeroepen tot de heetste peper ter wereld. Het is echt geen pretje om deze peper te eten.
Spaanse peper
De rode is ongeveer net zo pittig als Sambal oelek en soort een 3. De oranje- en gele- Spaanse peper zijn ietsje pittiger dan de rode en groen is juist de minst hete peper.
Met deze pittige groene jalapeñopepers geef je pit aan Mexicaanse en Zuid-Amerikaanse gerechten maar ook aan bijvoorbeeld een (Turkse) pizza, wraps, burgers, vlees of pasta.
De groene peper is minder rijp dan de rode peper. Hierdoor is de groene peper milder van smaak. Over het algemeen geldt dat hoe kleiner de peper, hoe scherper deze is. Kleine groene pepertjes kunnen dus ook erg heet zijn!
Jalapeno, pepers bestellen | Albert Heijn.
Capsaïcine is een stofje dat in hete pepers zit (Spaanse pepers, sambal). Het is de stof die de peper het pittige karakter geeft en een branderig gevoel geeft in de mond. Capsaïcine is ongeveer 250 maal zo sterk als sambal. Er bestaat ook capsaïcine-crème.
Madame Jeanette is een zeer scherpe (tussen de 100.000 en 500.000 op de schaal van Scoville) variant van de Spaanse peper Capsicum chinense, afkomstig uit Suriname. Hij is geel van kleur en wordt nog wel eens verward met de adjuma (of Yellow Lantern Chili).
Je wast de jalapeño peper en snijdt hem daarna fijn. Heb je niet zoveel met de scherpe smaak? Dan kun je beter de zaden en de zaadlijsten verwijderen. Als je pepers gaat snijden, is het verstandig om je handen vooraf met wat olie insmeren.
' beantwoord hebben, wil je vast ook weten hoe het smaakt. De jalapeño is een groene peper, die zijn wat minder rijp dan rode. Net als bij andere vruchten betekent dat dat de smaak minder zoet is, wat frisser en zelfs wat zuurder – hoewel je dat misschien niet meteen met een paprika-achtige associeert.
Jalapeño pepers worden eerst bij plantenkwekers van een zaadje opgekweekt tot plantje. De bakken met zaden blijven 2 weken lang onder kunstlicht staan bij een temperatuur tussen 23 en 25 ˚C. Als de eerste plantjes opkomen, verhuizen de pepers naar potten of steenwolblokken.
Groene pepers zijn het pittigst en rode het mildst. In de Nederlandse supermarkt kom je vooral de rode (ook wel Spaanse) peper tegen. Veel van de in Nederland gebruikte chilipepers zijn trouwens afkomstig uit Thailand en Indonesië.
De jalapeño is een middelgrote chilipeper die tot de soort Capsicum annuum behoort. De plant wordt ongeveer anderhalve meter hoog; de vruchten zijn een kleine 10 centimeter lang.
In rode pepers zit een stofje, capsaïcine, waardoor de peper heel heet voelt in je mond.
De Sivri is een Turkse pepersoort die traditioneel groen wordt geoogst . Deze lange en sliertige vrucht is pittig, maar kan soms ook milder voorkomen. Allen hebben een zeer goede, complexe smaak. In Midden-Azië wordt de Sivri peper gegeten bij salades en in groentegerechten.
Pittige smaakmaker
Als je een rode peper wilt snijden, begin je bij de steelaanzet. Als deze verwijderd is kan je de pitjes verwijderen. Wil je de peper in ringetjes snijden, dan rol je hem in je handen en draai je hem om, waarbij de zaadjes eruit vallen. Nu kan je de rode peper snijden.