Ik kwam er al gauw achter: baby's kunnen zeker onderwater zwemmen. Dit kan dankzij hun oerinstinct. Hierdoor houden zij hun adem in op het moment dat ze onderwater zitten. Let wel op, na ongeveer 6 maanden kunnen zij dit niet meer.
Wanneer babyzwemmen? Als je baby gezond is en goed groeit, kan je vanaf het moment dat hij 2 à 3 maanden oud is met hem gaan zwemmen. Voor die tijd kan je beter nog even wachten. Je baby is dan nog erg kwetsbaar voor infecties en kan zichzelf nog niet goed warmhouden.
De baby kan na de geboorte nog 1- 1,5 minuut onder water 'zwemmen' als hij in goede conditie wordt geboren. Zolang de baby onder water is krijgt hij/zij zuurstof via de navelstreng en zal pas ademen als zijn/haar gezichtje in aanraking komt met koude lucht.
Na het krijgen van de eerste vaccinatie (twee maanden) mag je baby zwemmen, al adviseren veel consultatiebureaus ook om te wachten tot drie maanden. Kleine baby's raken namelijk nogal snel onderkoeld. Bij koorts, open wondjes, ontstekingen, hoesten of vlak na een vaccinatie wordt babyzwemmen afgeraden.
Gaan zwemmen met een voldragen, gezonde baby wordt afgeraden om verschillende redenen: infectiegevaar. irritatie aan de slijmvliezen en luchtwegen. temperatuurschommelingen (ze kunnen zelf hun temperatuur nog niet goed op peil houden)
De eerste 6 weken kunt u beter niet gaan zwemmen of andere sporten beoefenen. U mag weer gaan sporten, als u zich hiertoe in staat voelt. Probeer dit rustig op te bouwen, forceer niets. Zwemmen mag pas weer als het vloeien gestopt is.
De meeste baby's voelen zich vertrouwd in het water. Babyzwemmen vergroot dat vertrouwen.Je baby leert draaien, drijven en bewegen in het water.Het stimuleert de fysieke en psychische ontwikkeling en versterkt de band tussen ouder en kind.
En over temperatuur gesproken: kies voor een zwembad waar het water minimaal 30-32 graden Celsius is, zo is het water lekker warm voor je kleintje.
Ook het nekje of de voetjes kunnen aangeven of je baby de juiste temperatuur heeft: voelen die lauw aan, dan heeft je baby het warm genoeg. Een zwetende baby heeft het té warm. De handjes van je baby mogen best een beetje koud aanvoelen, dit wil niet meteen zeggen dat hij het ook koud heeft.
Hun huid is teer en gevoelig. Het jacuzziwater bevat een (beperkte) dosis chemicaliën en je beperkt best het contact hiermee. Vanaf de leeftijd van 6 maanden mag je een kindje gerust enkele minuutjes mee in de jacuzzi nemen. Observeer het kindje goed en kijk hoe zij of hij reageert.
De baby kan na de geboorte nog 1- 1,5 minuut onder water 'zwemmen' als hij in goede conditie wordt geboren. Zolang de baby onderwater is krijgt hij/zij zuurstof via de navelstreng en zal pas ademen als zijn/haar gezichtje in aanraking komt met koude lucht.
Bij die eisen zijn kwetsbare groepen zoals bijvoorbeeld baby's en ouderen als uitgangspunt genomen. Kinderen kunnen dus kraanwater drinken en babyvoeding kan ermee bereid worden.
Dat is echt zo'n moment dat je jezelf afvraagt of je baby al water mag drinken of niet. Goed om te weten: in de eerste 6 maanden krijgt je baby genoeg vocht uit de melkvoeding en heeft het geen extra water nodig.
Hij ademt water in en verdrinkt, zelfs al in een klein laagje water. Dat is de reden dat je kindje bij het babyzwemmen vertrouwd gemaakt wordt met het onder water gaan. In een veilige setting met jou erbij leert hij zijn adem inhouden en in actie komen als hij in het water valt.
Soms willen ouders hun baby een mutsje opdoen in bed. Dit is af te Page 5 5 raden omdat het hoofdje van de baby juist de warmte reguleert. Tenzij uw baby een lage lichaamstemperatuur heeft. Gebruik een muts alleen de eerste 2 weken na de geboorte.
Hoelang je baby het best een mutsje kan dragen is afhankelijk van een aantal factoren. Een te vroeg geboren baby heeft vaak meer moeite zichzelf warm te houden en daarom langer een babymutsje nodig dan een gezonde, voldragen baby. In het laatste geval kan het zijn dat een mutsje geen 24 uur nodig is.
Soms overlijden kinderen tussen de 0 en 2 jaar onverwacht in hun slaap, terwijl ze verder gezond leken. Dat heet wiegendood, ook wel 'Sudden Infant Death Syndrome' (SIDS) genoemd. Per maand sterft er in Nederland nog altijd gemiddeld 1 baby aan wiegendood. Dat is er elke maand 1 te veel.
Gebruik een badthermometer om de temperatuur van het water te meten. De ideale temperatuur voor je baby is 37 graden Celsius. Eventueel is je elleboog een goed alternatief voor een badthermometer, daar is de huid namelijk dunner.
Wil je zonder wetsuit gaan zwemmen, dan geldt een ondergrens van 20 graden. Bij een temperatuur van 22-24 graden is een wetsuit vaak niet meer nodig. Bij officiele evenementen wordt vaak deze FINA regelgeving aangehouden: Onder de 16 graden wordt er niet gezwommen.
Het water mag niet kouder zijn dan 36 graden en niet warmer dan 38 graden. Je kunt het best eerst het badje vullen met koud water en daarna warm water toevoegen. Meng het water met de hand zodat het overal dezelfde temperatuur heeft. Check altijd de temperatuur nog even met je elleboog of met een badthermometer.
De ideale temperatuur van zwembadwater is tussen de 25 en 28 graden. Zwembadwater voelt het beste aan wanneer de temperatuur ongeveer 10 graden lager is dan je lichaamstemperatuur. De meeste mensen vinden zwembadwater het meest aangenaam als het 28 graden is.