Verslaafde lippen bestaan dus niet. Het verslavingsgevaar is daarmee niet helemaal geweken. Het kan namelijk wel een gewoonte worden om balsem op je lippen te smeren waardoor je voor je gevoel niet meer zonder kunt. Zo lang er sprake is van een normaal gebruik is er niets aan het handje.
Wij geloven graag dat er die-hard fans zijn die 'verslaafd' zijn aan hun favoriete Labello, maar we kunnen je geruststellen dat de ingrediënten in onze sticks je lippen niet droog of gebarsten achterlaten als je stopt met het gebruik ervan. De Labello ingrediënten zijn dus NIET verslavend.
Net zoals bij het eten van chips. Het vult je buikje wel, maar het voedt je lichaam niet. Hierdoor raakt de huid uit balans, waardoor droge en gesprongen lippen ontstaan. Bij vaker smeren met verstikkende lippenbalsem op basis van vaseline raakt je huid hieraan gewend, waardoor deze nog minder vet zal produceren.
Om maar meteen de feiten op tafel te gooien: er bestaat geen fysieke verslaving aan lippenbalsem. Volgens Vera Rogiers, hoogleraar cosmetologie en toxicologie aan de Vrije Universiteit Brussel, is er géén sprake van gewenning.
In veel lippenbalsems komen gevaarlijke stoffen voor, zo blijkt uit tests van de Duitse en Belgische consumentenbond. Bij producten van bekende merken zoals Labello, Blistex, Eucerin en Vaseline zijn mogelijk kankerverwekkende stoffen aangetroffen.
Wanneer je elke dag meerdere malen per dag je lippen insmeert met lippenbalsem zorg je ervoor dat er continue een laag over de buitenste laag dode huidcellen wordt gelegd. Hiermee maak je de huid “lui” omdat de natuurlijke celcyclus verlangzaamt. Hij wordt niet meer uitgedaagd om zichzelf te beschermen.
Velen gebruiken vaseline met name in de winter bij droge lippen. Hiermee zijn je lippen wel even verzacht maar dit is meestal van korte duur. Hierdoor blijf je smeren en het helpt de droge lippen of huid uiteindelijk niet. Vaseline remt namelijk het zelfhelend vermogen van je huid.
Een lage luchtvochtigheid onttrekt vocht aan de huid en de lippen. Hierdoor kunnen ze droog aanvoelen. Zet een luchtbevochtiger in je huis, zodat de luchtvochtigheid niet te laag wordt. Als je te weinig voedingsstoffen of vitaminen binnenkrijgt dan ontstaan er scheurtjes in de mondhoeken en de lippen worden droog.
Honing is de meest natuurlijke vorm van lippenbalsem die er maar is. Volgens de website Gezondheidsplein is honing goed voor je hele lichaam en dus ook voor jouw droge lippen. De honing zorgt ervoor dat jouw lippen super zacht worden en het gaat wondjes en kloofjes in je mondhoeken tegen.
De lippenbalsems Hema Care, Kruidvat Aardbeiengeur en Kruidvat Fruitig Kers-aroma kwamen in 2019 goed uit de test. Ook natuurcosmetica met een keurmerk van de BDIH komt goed uit de test.
Onder deze omstandigheden biedt Purol zalf ● onguent soelaas. De gele zalf heeft een heilzame, helende werking op de gesprongen huid van de lippen en werkt snel en doeltreffend. Om deze problemen voor te zijn, kan de huid bij extreem guur en koud weer worden beschermd met Purol Vaseline.
Ingrediënten – Octyldodecanol, lanolin oil, ricinus communis oil, ceresin, candelila cera, petrolatum, cera carnauba, butyrosperum parkii butter, zinc oxide, aroma, dimethicone, menthol, camphor, tocopherol, lecithin, ascorbyl palmitate, glyceryl stearate, glyceryl leate, citric acid.
Je zou het misschien niet denken, maar olijfolie is een beautyproduct waar je heel veel mee kan en vooral een redmiddel voor vrouwen met een droge huid. Vooral met dit weer is de kans groot dat je droge lippen hebt. Die vervelende velletjes zijn verleden tijd als je er een druppel olijfolie op smeert.
Vaseline is niet om te eten maar wordt gebruikt voor een droge huid, bij eczeem, als smeermiddel en tegen roest.
Heb je last van pijnlijke droge of gebarsten lippen, maar heb je geen lippenbalsem in huis. Dan kan olijfolie een eerste redmiddel zijn om dit probleem te verminderen. Met olijfolie kun je make-up verwijderen, zonder de natuurlijke balans van de huid te verstoren.
Veel ingrediënten in lippenbalsems, zoals menthol en alcohol, drogen je lippen juist verder uit en kunnen zelfs irritatie veroorzaken. Zeker wanneer je het een paar keer per dag opsmeert. Bovendien legt lippenbalsem een laagje over je lippen, waardoor dode huidcellen als het ware op je mond worden 'vastgehouden'.
Heel veel labello of lippenbalsem smeren. Een echte no-go! Te veel lippenbalsem vergoot namelijk de kans op uitdroging.
honing: dit is een zeer goede, natuurlijke 'moisturiser' bij droge lippen. Breng enkele keren per dag pure honing aan om kapotte lippen te behandelen; kokosolie: ook kokosolie heeft een bevochtigende werking op je lippen. Breng meermaals per dag aan zoals een lippenbalsem.
Ook hoef je na het gebruik van de lipscrub je lippen niet af te spoelen, de scrubdeeltjes van natuurlijke oorsprong lossen namelijk op als je je lippen over elkaar wrijft. De verzorgende lipscrub van Labello in stickvorm is geschikt voor dagelijks gebruik.
Heb jij in elke tas een potje Blistex, Vaseline en Labello-sticks en denk je écht niet zonder te kunnen? Dan hebben we bijzonder nieuws: dat is niet zo. Fysiek gezien is lippenbalsem namelijk niet verslavend.
Veel mensen vragen ons of lippenbalsems verslavend zijn. Ons antwoord is nee; je kunt NIET verslaafd raken aan onze lippenbalsems. Wel kun je gewend raken aan het prettige zachte gevoel van goed verzorgde lippen. En natuurlijk kan het zo zijn dat je dat gevoel niet meer wilt missen.