PIR platen zijn licht, stevig en vaak voorzien van een dampdichte laag, waardoor je bij bevestiging geen dampscherm of folie nodig hebt. PIR platen worden vaak gebruik bij het isoleren van hellende daken, vloeren, spouwmuren en platte daken.
De isolatieplaten -gemaakt van Resol of PIR- bevatten dampopen eigenschappen en zorgen er zo voor dat de houten constructie blijft ademen. Er is dus geen risico op ophoping van condensatie.
Gebruik je geen folie (terwijl dat in jouw situatie wel had gemoeten) dan is de kans groot dat er vocht in de constructie van je woning terecht komt. Dit ontstaat omdat de koude lucht van buiten in contact komt met de warme (vochtige) binnenlucht.
Deze PIR platen zijn aan twee zijden bekleed met een aluminium cachering. Deze toplaag beschermt de PIR tegen vocht en zorgt voor een hogere isolatiewaarde. Dit komt doordat aluminium reflecteert. PIR 2-zijdig aluminium kunt u gebruiken voor veel toepassingen zoals isolatie voor daken, muren en vloeren.
Met een isolatiewaarde van 0,023-0,026 W/Mk scoort het erg goed. PIR isolatieplaten laten plaatsen? Dan schakel je best een specialist in. Deze kan de isolatieplaten correct plaatsen zodat je geniet van een optimale isolatie.
Wij raden altijd aan om de isolatieplaten op zogenaamde ventilatielatten te bevestigen. Deze latten zijn ingekeept en vormen hierdoor een ventilerend rachelwerk achter het isolatiemateriaal. Doordat je de platen op dit rachelwerk bevestigt, zit er enige ruimte (ca. 20mm) achter het materiaal.
PIR platen zijn licht, stevig en vaak voorzien van een dampdichte laag, waardoor je bij bevestiging geen dampscherm of folie nodig hebt.
Dikte PUR / PIR (stijve platen of schuim)
Om een minimale Rd waarde van 3.5 te bereiken kun je volstaan met een laagdikte van slechts 9 tot 11 centimeter. Bij een Rd waarde van 4.5 heb je een laagdikte van 12 tot 14 centimeter nodig.
PIR platen direct tegen dakbeschot plaatsen
Als u van binnenuit gaat isoleren, plaatst u de PIR dakisolatieplaten simpel tegen de binnenkant van het dakbeschot. U kunt kiezen voor schroeven of verlijmen en doordat de platen gemakkelijk op maat te maken zijn, is de klus nog snel geklaard ook!
Wanneer je een woning van binnenuit gaat isoleren, is er eigenlijk altijd een dampscherm nodig. Sommige isolatiematerialen (zoals spijkerflensdekens voor dakisolatie) zijn echter standaard al voorzien van een dampwerende aluminium laag. Hiernaast hoef je dan in principe niet nog eens een dampscherm aan te brengen.
Dampremmend, dampdicht of damp-open? Het verschil tussen dampremmend en dampdicht is dat bij dampremmend nog wel ademen plaatsvindt en dampdicht volledig dicht is (dus niet ademend). Beiden worden aan de binnenzijde toegepast. Damp-open wordt daarentegen altijd aan de buitenzijde verwerkt.
Het verschil tussen dampdichte en dampremmende folie is de hoeveelheid vocht die de folie doorlaat. Dampdichte folie heeft een grotere sd-waarde van dampremmende folie en houdt dus meer vocht tegen.
EPS en PIR zijn niet geschikt voor de isolatie van een houten vloer zoals bij een betonvloer het geval is. Dit materiaal ademt namelijk niet en werkt het ontstaan van vocht en schimmel in de hand. Het isolatiemateriaal als glaswol, minerale wol of steenwol is eenvoudig te bevestigen.
Gebruik altijd schroeven die tenminste 20mm langer zijn dan de dikte van de PIR plaat. Gebruikt u houtplaten of houtachtig materiaal zoals OSB van 18mm dik, dan komt de punt van de schroef door de plaat.
PUR dakisolatieplaten
Ze worden veel gebruikt voor zolderisolatie aan zowel de binnenzijde als de buitenzijde van het dak. Bovendien zijn ze te gebruiken voor dakisolatie van een plat dak of een schuin dak. Het voordeel van PUR dakisolatieplaten is, dat ze standaard al voorzien zijn van een dampremmende laag.
Wilt u de PIR platen gebruiken bij de renovatie van uw woning, dan kunt u er voor kiezen deze tegen de gevel aan te plaatsen, of juist tegen de binnenmuur aan.
PIR neemt geen vocht op en behoudt dus zijn oorspronkelijke gewicht en isolatiewaarde. Bij het plaatsen van PIR isolatie voor het platte dak, kunnen dakdekkers met een gerust hart staan en wandelen op de PIR isolatieplaten zonder dat deze vervormen.
Voor het snijden van dunne PIR platen, tot ongeveer 5 cm dik, is een mes zoals een stanleymes of een keukenmes geschikt. Deze messen kunnen gemakkelijk door het materiaal snijden. Als de plaat echter dikker is dan 5 cm, kan het handiger zijn om een zaag te gebruiken, bij voorkeur met een fijne karteling.
De isolatiedikte van woningen en bedrijfspanden is wettelijk vastgelegd in de BEN-normen. Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning nagenoeg energieneutraal zijn. De juiste isolatie is één van de vereisten. Voor zowel muren, vloeren als daken geldt een minimumdikte van 15 centimeter isolatiemateriaal.
Zoals gezegd is PIR duur, maar PIR kent wel de hoogst haalbare isolatiewaardes. Daarentegen isoleert PIR geen geluid; voor akoestische isolatie is PIR geen optie.
Hoewel zowel PIR als PUR goede thermische prestaties bieden, hebben PIR platen een nog lagere lambda waarde dan PUR. Dat houdt ook in dat PIR isolatie beter isoleert, maar daarom ook prijziger is. Een ander belangrijk verschil is de brandveiligheid.
Met Illbruck PU010 isolatielijm kun je onder andere alle (EPS-platen, XPS-platen en PIR-platen) isolatieplaten verlijmen tegen muren, plafonds of onderling.
Met een High Tack lijm of met gipsschroeven kunt u PIR met gipsplaten bevestigen tegen het rachelwerk. Gebruik een flexibele purschuim om de platen onderling lucht- en dampducht te verbinden.
Wij krijgen vaak de vraag welk isolatiemateriaal beter isoleert, glaswol of PIR? In feite isoleren beide materialen even goed, alleen bij glaswol heb je wat dikker materiaal nodig. Om een Rd-waarde van 4,5 te halen heb je glaswol nodig tussen de 14 en 16 centimeter dik.