Het zaaien van alfalfa is heel makkelijk. Bij alfalfa zaai je de zaadjes op een papiertje of doek, waarna je de gekiemde plantjes na 5 dagen al opeet. Je kweekt dus geen heel plantje maar alleen een kiemplantje. Als je een kweekset hebt gekocht heb je alle materialen om te beginnen al in huis.
Alfalfa is een bom van voedingsstoffen
Alfalfa zit vol met vitamine C, met vitamine K, met foliumzuur én met mangaan. Daarnaast zijn alfalfa kleine vezel- en eiwitbommetjes, en dat voor van die kleine kiemgroenten.
Je kunt alfalfa ook rauw eten, maar er bestaat een risico dat het besmet is (net als taugé) met verschillende bacteriën, bijvoorbeeld salmonella. Was alfalfa dus goed voor gebruik!
Overdag, in de volle zon, kunnen de waterdruppels op de planten als een soort lensje fungeren en schroeiplekken op de plant veroorzaken. Verder kun je beter twee keer per week veel water geven, dan iedere dag een beetje.
Sommige zaden kiemen snel, bv koolsoorten, tuinkers en sla hebben er maar een paar dagen voor nodig. Andere soorten doen er 3 – 4 weken over. Van de meeste moestuingewassen weet je na één à twee weken wel of er nog wat gaat gebeuren.
Alfalfa schoonmaken
coli. Vooral kleine kinderen, ouderen en mensen met verminderende weerstand moeten hierop letten. Zo verminder je het risico: Het is belangrijk om alfalfa voor gebruik goed te wassen onder stromend water.
Bewaartip voor dit product
Kiemgroenten zijn erg kwetsbaar en maar kort houdbaar. Bewaar het goed afgedekt in de koelkast. Blancheer kiemgroenten kort voor invriezen.
Ontkiemde gierst, quinoa, diakonzaad en broccolizaad leveren de grootste gezondheidsvoordelen op. De gemakkelijkste soorten om zelf te ontkiemen zijn: adukibonen, alfalfa, fengriekzaad, groene erwten, rode erwten, klaverzaad, linzen, mungboontjes, quinoa, radijszaad en tarwekorrels.
Gebruik alfalfa in de geschiedenis
In China werd in de 6e eeuw voor Christus alfalfa gebruikt als medicijn tegen spijsverteringsziekten en nierstenen. In de ayurveda, de Indiase geneeskunde, schrijft men alfalfa al eeuwenlang voor tegen vochtopeenhopingen en artritis.
Als alfalfa geoogst wordt, bevat het zelfs meer vezels, vitaminen en mineralen dan een volwassen plant. Alfalfa is zo gezond omdat het onder andere het risico op hart- en vaatziekten en darmkanker verlaagd. Zo zitten er in 100 gram gekookte alfalfa (= 18 kcal) allerlei macro- en micronutriënten.
Maar kijk je verder dan hun uiterlijk, dan weet je dat er uit deze broccolikiemen binnen een aantal weken sterke stronken broccoli ontspringen. Kun je nagaan hoeveel levenskracht er in zo'n klein kiempje schuilgaat. Reden genoeg voor topsporter Janneke van der Meulen om elke dag minimaal 80 gram kiemen te eten.
Er zijn twee methodes om kiemzaad te maken, of misschien wel meer. Een methode is het zaad 5 tot 6 uur te laten weken in ruim lauw water. Spoel daarna het geweekte zaad meerdere malen in een keukenzeef onder stromend water uit. Plaats de zeef met inhoud in een kom en dek dit alles af met een vochtige doek.
Was kiemgroenten vlak voor je ze gaat gebruiken onder stromend water. Sommige kiemgroenten worden wel eens rauw gegeten, maar de meest veilige keuze is om kiemgroenten van tevoren te verhitten. Dit kan door ze 5 seconden onder te dompelen in kokend water of ze goed mee te wokken met de maaltijd.
Op kiemgroenten als taugé of alfalfa, kunnen schadelijke bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E. coli. Deze bacteriën worden gedood door hitte. Door taugé en andere kiemgroente onder te dompelen in kokend water of mee te wokken met de maaltijd, voorkom je een voedselinfectie.
Taugé schoonmaken
Er bestaat een risico dat rauwe taugé (net als alfalfa) besmet is met verschillende bacteriën zoals salmonella of E. coli. Vooral kleine kinderen, ouderen en mensen met verminderende weerstand moeten hier op letten.
Het zijn kiemen van de Alfalfa plant. Alfalfa is de Nederlandse benaming voor luzerne. De naam spreek je uit als al-fal-fa.
Ze lijken zo gezond, maar rauwe kiemgroenten kun je tijdens je zwangerschap toch beter laten staan. Op kiemgroenten zoals taugé en alfalfa, kunnen schadelijke bacteriën voorkomen, zoals Salmonella en E-coli.
Peulvruchten. In bonen, erwten, linzen en andere peulvruchten zit de natuurlijke gifstof lectine. Onschadelijk als het verhit wordt, maar niet wanneer je ze rauw zou eten. Vooral de werking van de darmen kan erdoor ontregeld worden, met buikpijn, diarree en misselijkheid als gevolg.
Bestel Alfalfa
De lekkerste groenten en fruit koop je bij Groentebroer.nl. Wij bezorgen supersnel door heel Nederland en een deel van België. Voor de meeste regio's en dagen geldt: vandaag voor 10:00 besteld = vandaag in huis.
Snelgroeiende groenten zoals sla, tuinkers, raapstelen, spinazie, andijvie, rucola, radijs en snijbiet liggen al na enkele weken op het bord. Zaaien in maart of april verlengt de teeltperiode omdat zaden warmte nodig hebben om te ontkiemen. In deze maanden is de temperatuur vaak nog laag.
Potgrond met scherpzand = zaaigrond
Zaaigrond kun je kopen bij een tuincentrum (of online*), maar je kunt het ook heel gemakkelijk zelf maken. Verdun hiervoor (turfvrije) potgrond met scherpzand. Op die manier verdun je de meststoffen. Ook zorgt scherpzand ervoor dat de structuur wat losser en minder 'plakkerig' is.