Een g-rekening is een geblokkeerde bankrekening waarmee u alleen de loonheffingen en/of de btw aan ons kunt betalen. Een g-rekeningnummer bevat altijd de cijfers 099 op de 3 posities direct na de uit 4 letters bestaande bankcode.
Geblokkeerde rekening
Met de g-rekening kun je alleen geld overmaken naar de Belastingdienst of aan een onderaannemer. Nog specifieker: je kunt er alleen de loonheffingen (met of zonder btw) mee overmaken. Voor andere betalingen is de rekening geblokkeerd.
De G-rekening is een geblokkeerde zakelijke rekening. Je mag de rekening alleen gebruiken voor het betalen van loonheffingen en/of btw. Je bepaalt samen met de inlener van jouw personeel of je een G-rekening gebruikt.
U kunt alleen een G-rekening openen als u een zakelijke betaalrekening bij ABN AMRO heeft. Bedrijven die personeel uitzenden, uitlenen of detacheren op de Nederlandse markt waarbij sprake is van afdracht van premies en loonheffing.
Aannemers of bedrijven die personeel uitzenden, uitlenen of detacheren en g-rekeningen gebruiken, kunnen bij de Belastingdienst verzoeken om deze rekeningen te laten deblokkeren. Normaal wordt dan alleen het zogenoemde overschot op de g-rekening vrijgegeven.
De Belastingdienst streeft ernaar deze binnen 4 weken te versturen. In die brief staat hoe de Belastingdienst het bedrag uitbetaalt. Vanwege een verwachte toename van het aantal deblokkeringsverzoeken kan de behandeling van het verzoek langer duren dan normaal.
Let op: Een zelfstandige zonder personeel (zzp'er) kan geen g-rekening openen (behalve in de confectiebranche). Hij heeft immers geen personeel in dienst en hoeft daarom geen loonheffingen af te dragen. De aannemer loopt dus ook geen risico daarvoor aansprakelijk gesteld te worden.
U krijgt binnen 3 weken bericht van ons.
Er staat geld op mijn geblokkeerde rekening. Kan ik daar nog bij? Zolang het onderzoek loopt, blijft je rekening geblokkeerd. Staat er op je rekening nog geld waar je wettelijk recht op denkt te hebben, dan kun je dit laten overboeken naar een ander rekeningnummer.
Reacties. Nee, is in principe niet verplicht. Wel kun je gedwongen worden om een rekening te openen, omdat je anders niet aan het betalingsverkeer kunt deelnemen. Zo betalen de meeste werkgevers het salaris niet meer contant uit, kun je op sommige plekken niet meer contant betalen, alleen nog per chipknip etc.
Een g-rekening mag op naam staan van een natuurlijk persoon, bijvoorbeeld een eigenaar van een bedrijf of een vennoot van een VOF, of van een rechtspersoon (BV of stichting). Een zelfstandige zonder personeel (zzp'er) kan geen g-rekening openen. Uitzondering hierop zijn ondernemers in de confectiebranche.
Het meest gebruikte rekeningnummer van de Belastingdienst is: NL86INGB0002445588. Tip! Vergeet niet het betalingskenmerk te vermelden, als u geld naar ons overmaakt.
Een geblokkeerde rekening is een rekening op naam van de huurder waarop de huurwaarborg gestort wordt. Het is een 'geblokkeerde' rekening: alleen als de verhuurder én de huurder daarvoor hun uitdrukkelijke toestemming geven, wordt het geld op de rekening gedeblokkeerd.
Loonheffing is de verzamelnaam van de belasting en premies die van het bruto salaris worden ingehouden. Op het moment dat je loon uitbetaalt, moet je daar loonheffingen op inhouden. Die betaal je vervolgens aan de Belastingdienst.
Wanneer de factuur wordt opgesteld kun je onder Details een G-rekening selecteren of handmatig invoeren. N-rekening tekst: Restant factuurbedrag.
De ketenaansprakelijkheidsregeling maakt de aannemer van een werk aansprakelijk voor de loonheffingen die zijn onderaannemer in verband met (een deel van) het werk moet afdragen. Op zijn beurt kan de onderaannemer (een deel van) het werk dat aan hem is uitbesteed, aan een ander uitbesteden.
De notaris legt in een verklaring van erfrecht vast wie de gevol machtigde is. Meld zo snel mogelijk het overlijden bij de bank van de overledene. De bank blokkeert dan de rekeningen die op naam staan van de overledene. Er kan dan niets meer van de rekening worden afgeschreven.
Je krijgt een bedrag ter beschikking op een niet-geblokkeerde rekening. Als langstlevende echtgenoot of wettelijk samenwonende partner kun je op een niet-geblokkeerde rekening een beperkt bedrag uit de tegoeden ontvangen. Daarmee kun je de boodschappen blijven doen en de betalingen blijven uitvoeren.
De erfgenamen moeten zelf contact opnemen met alle banken waar de overledene tegoeden had, zoals bankrekeningen, spaarrekeningen, depositoboekjes, kluizen, enz… De bank is dan wettelijk verplicht deze tegoeden te blokkeren.
Dat komt omdat een G-rekening een speciale geblokkeerde bankrekening is, die alleen mag worden gebruikt voor het doen van betalingen van omzetbelasting, loonbelasting en premies aan de belastingdienst of aan de G-rekening van je onderaannemers. Van een G-rekening kun je geen andere betalingen doen.
Nee, een WKA-verklaring is niet verplicht. Maar het is wel een teken van je betrouwbaarheid als uitzendbureau. De meeste inleners vinden het hebben van deze verklaring dus wel een voorwaarde om zaken te doen met jou als uitzendbureau.
Een bank kan uw geld namelijk even vasthouden. Dit kan het geval zijn bij abnormale of bijzonder grote transacties, of overschrijvingen naar buitenlandse rekeningen. Als u een overschrijving doet die merkbaar groter is dan de bedragen die u normaal overmaakt, is dat geen reden tot paniek.