"Daarom is er ook toiletpapier van ons label Puur&Eerlijk verkrijgbaar. Het wordt gemaakt in Duitsland en is voorzien van een Blaue Engel certificaat dat garandeert dat het milieuvriendelijk is."
Voor Edet geldt dat het wc-papier voor de Nederlandse markt deels wordt gefabriceerd in een klein plaatsje in België. Een belangrijk deel van de grondstoffen die gebruikt worden voor dat wc-papier worden lokaal in Stembert gewonnen.
Het wc-papier of toiletpapier is een uitvinding van de Amerikaan Joseph Gayetty. Hij produceerde het papier vanaf 1857 onder de naam 'Gayetty's Medicated Paper'. De eerste verpakkingen werden verkocht in een pak van 500 losse vellen. Daarvoor moest ongeveer 50 dollarcent betaald worden.
Wc-papier wordt gemaakt van oud papier. Maar omdat het oude papier nog hard en stug is, wordt het eerst geweekt in heet water en vervolgens gezeefd en geperst.
Toiletpapier wordt vaak gemaakt van oud papier. Dit wordt geweekt en in vele productiestappen gereinigd, gefilterd en gecentrifugeerd, om verontreinigingen te verwijderen, en alleen de vezels over te houden. De schone vezels zijn van zichzelf wit, en hoeven dus niet te worden gebleekt.
Hoe wordt toiletpapier gemaakt: stap voor stap
De houtsnippers worden een paar uur in water geweekt met de benodigde chemicaliën. Deze pap wordt verhit en geplet, zodat het water verdampt en een laag droog papier overblijft. Dit enorm grote vel wordt opgerold tot een gigantische moederrol met enkellaags wc-papier.
De productie van al dat toiletpapier heeft een flinke impact op natuur en klimaat. Zo is er voor één rol al 140 liter water, 1,3 kWh (gelijk aan ongeveer anderhalf uur stofzuigen) en 0,7 kg hout nodig. Helaas wordt slechts de helft van het Nederlandse toiletpapier gemaakt van gerecycled materiaal.
Vochtig wc-papier van Edet is biologisch afbreekbaar en gemaakt van 100% plantaardige vezels, wat betekent dat ze net zo veilig zijn om door te spoelen als droog toiletpapier. Ons biologisch afbreekbaar vochtig toiletpapier is gecertificeerd als doorspoelbaar door de EDANA-richtlijnen 4e editie.
Een bedrijf gaat het uit het riool halen om te recyclen. We spoelen ieder jaar 180.000.000 kilo wc-papier door het toilet. Nu wordt dat uiteindelijk verbrand, maar je kan het ook weer gebruiken. Bijvoorbeeld in asfalt, kunststof kozijnen en gevelplaten.
Het maken van papier begint meestal met hout. Hout bestaat uit vezels, en deze vezels bestaan grotendeels weer uit cellulose. De vezels komen erg goed van pas bij het maken van papier. Want als je hier water aan toevoegt, dan krijg je een soort pap die de basis van papier vormt (pulp).
In 1596 bedacht Sir John Harrington, peetzoon van koningin Elizabeth I, een toilet dat was verbonden met een watertank waarmee de uitwerpselen konden worden weggespoeld.
Wie in de openbare latrines van het oude Rome zijn behoefte deed, gebruikte daarna een tersorium, een hulpmiddel dat bestond uit een stok met daaraan een spons die in water met azijn of zout was gedrenkt.
De papierindustrie is de op vier na grootste energieverbruiker ter wereld. Niet alleen omdat er bomen worden gekapt om papier te maken, maar ook omdat er fossiele brandstof en chemische stoffen nodig zijn om papier te produceren.
Om maar gelijk even met de deur in huis te vallen: drukken op gerecycled papier is duurzamer dan het gebruiken van nieuw papier. Voor het maken van zowel gerecycled als nieuw papier is water en energie nodig, maar het productieproces van gerecycled papier is minder milieubelastend dan dat van nieuw papier.
Wc-papier is van oud papier
Wc-papier is na gebruik vies en kan dus niet gerecycled worden. Daarom is het belangrijk dat het van kringloopvezels gemaakt wordt die niet sterk genoeg zijn om daarna nog eens gerecycled te worden.
Hoe moet je poepen in de natuur? Graaf een kuiltje van 15-20 centimeter diep. Niet dieper, want juist aan de oppervlakte in de losse grond leven organismen die helpen bij het afbreken. Graaf het kuiltje met de hak van je schoen, een tentharing, lepel of neem een lichtgewicht schepje mee.
In veel landen is het wassen na de toiletgang de normaalste zaak van de wereld. Vochtig WC-papier of reinigingsdoekjes zijn echter geen goed idee. Ten eerste bevatten ze stoffen die de huid kunnen uitdrogen en irritaties kunnen veroorzaken en bij gevoelige mensen zelfs allergische reacties kunnen uitlokken.
Indien u last heeft van slecht lopende afvoeren door urinesteen of andere vervuilingen, raadt ROVEQ u aan om dit toiletpapier te gebruiken tot dat de problemen zijn opgelost. Dit snel oplosbare toiletpapier is mooi wit en van stevig cellulose kwaliteit.
Om iemand gedurende zijn hele leven van toiletpapier te voorzien zijn zo'n 384 bomen nodig.
Jaarlijks verbruiken we 100 rollen toiletpapier per persoon, dit is meer dan 20.000 velletjes papier. Voor de productie van toiletpapier zijn uiteraard grondstoffen nodig.
“Van één boom is ongeveer 45 kilo wc-papier te maken,” valt te lezen in Vrij Nederland. Dit betekent dat er welgeteld jaarlijks 1.555.555 bomen tegen de vlakte gaan door onze onzekerheid. Om even te illustreren hoeveel bomen dat zijn: het Amsterdamse Bos heeft er zo'n 200.000.
De papierfabriek los het oud papier op in water. De papiervezels komen los van elkaar en zo ontstaat pulp, een mengeling van houtvezels en water. Eventuele vervuiling – zoals nietjes en plakband – wordt uit de pulp gezeefd. Als dat nodig is voor het eindproduct, wordt ook de drukinkt verwijderd.
0-1 maand: Ook producten waarvan je het niet zou verwachten zijn niet zo snel verdwenen. Een papieren zakdoek of stuk keukenrol (hoe klein ook) zal bijvoorbeeld al snel een maand rondzwerven, voordat het is afgebroken.
!! Wat is hybride papier?? resumé: Papier + papier = hybride papier.