Kenmerkende aspecten: De opkomst van politieke stromingen. De industriële revolutie.
Het tijdvak begint rond 1800 en duurt tot ongeveer 1900. In dit tijdvak gaan we het hebben over de Industriele revolutie, kinderarbeid, de politiek en de productieweg.
tijdvak 6: tijd van regenten en vorsten (1600-1700) tijdvak 7: tijd van pruiken en revoluties (1700-1800) tijdvak 8: tijd van burgers en stoommachines (1800-1900) / tijdvak 9: tijd van de wereldoorlogen (1900-1950)
De negentiende eeuw noemen we hier de tijd van burgers en stoommachines. In dit tijdvak werd er een democratie gevormd en ontstonden de eerste emancipatiebewegingen. Maar ook de wetenschap groeide nog steeds door. Er werden vele ontdekkingen gedaan die grote gevolgen in de geschiedenis hebben gehad.
Oorzaken van het modern imperialisme
Verband tussen modern imperialisme en industriële revolutie: enerzijds konden de koloniën voorzien in de behoefte aan industriële grondstoffen zoals olie, rubber en katoen, anderzijds werden koloniën noodzakelijk geacht als afzetgebied voor de industriële producten.
Onder Nederlands beheer kwamen Nederlands-Indië, Suriname en enkele eilanden in het Caraïbische gebied. Nederlands-Indië was tot 1949 een Nederlandse kolonie, Suriname was van 1645 tot 1976 onder Nederlands bewind.
Het imperialisme begon in de late Middeleeuwen met de 'ontdekking' van Amerika door Columbus. Hierna vestigden Europese landen als Portugal, Spanje, Engeland, de Nederlanden en Frankrijk tal van handelsposten in overzeese gebiedsdelen om die economisch uit te buiten.
Een stoommachine is een motor (of in bredere zin een machine), die door middel van onder druk staande stoom (vaak als gevolg van verhitting door verbranding van steenkool) mechanische arbeid levert.
In 1889 werd daarom de Arbeidswet aangenomen die inhield dat vrouwen en kinderen maximaal 11 uur per dag mochten werken. Ook werd het verboden op zondag te werken. In 1900 kwam er een definitief einde aan de kinderarbeid, met het aannemen van de leerplichtwet.
Een industriële samenleving is een samenleving waarin de meeste goederen in fabrieken worden gemaakt en veel mensen in steden wonen. Basisvoorwaarden voor het ontstaan van een industriële samenleving zijn de aanwezigheid van kapitaal en arbeid.
Tijdvak 10 is de tijd van Televisie en Computer. Dit tijdvak begint in het jaar 1950 en duurt tot 2000. Het tijdvak beslaat de tweede helft van de twintigste eeuw. De geschiedenis eindigde natuurlijk niet in het jaar 2000.
Inleiding. Tijdvak 9 is de tijd van de Wereldoorlogen. Dit tijdvak begint rond het jaar 1900 en duurt tot 1950. Het tijdvak beslaat de eerste helft van de twintigste eeuw.
Kenmerkende aspecten: Het verlicht denken werd toegepast. Het blijven bestaan van de absolute macht, maar dan op een verlichte wijze: het verlicht absolutisme.
Voorbeelden van emancipatiebewegingen
Hierbij kun je denken aan bewegingen als het abolitionisme (afschaffing van slavernij), feminisme (gelijke rechten voor vrouwen in onderwijs, politiek en op het gebied van seksualiteit), bewegingen die opkwamen voor mensenrechten en arbeidersbewegingen (socialisme en communisme).
Kenmerkende aspecten: Wereldwijde handel en de wereldeconomie. Het bestuur en de culturele ontwikkelingen in Nederland.
Rond 1900 was ongeveer een kwart van de arbeiders jonger dan zeventien jaar, en zij verdienden slechts 2 tot 8 gulden per week. Je kunt het je waarschijnlijk niet voorstellen, maar vroeger kwam het loon dat je verdiend had niet automatisch op je bankrekening te staan, maar kreeg je het contant uitbetaald.
De mensen hoopten daarom op een beter leven maar die kregen zij niet. De mensen moesten lange dagen werken, minimaal 15 uur, voor weinig geld en de mensen werden slecht behandeld. Vooral voor de kinderen was het werk zwaar. Zij moesten lange dagen werken en kregen heel weinig geld voor dit werk.
Kinderen zijn goedkope arbeidskrachten en daarom willen fabriekseigenaren hen graag als personeel. Naarmate het aantal fabrieken toeneemt, groeit ook het verzet tegen kinderarbeid. In 1874 verbiedt het Kinderwetje van Van Houten arbeid van kinderen tot twaalf jaar.
Op 20 september 1839 wordt de eerste spoorlijn van Nederland feestelijk geopend. Twee locomotieven, De Arend en De Snelheid, trekken met een snelheid van veertig kilometer per uur in een half uur negen personenwagons van Amsterdam naar Haarlem. Een ticket voor de trein op het eerste traject.
De stoomreiniger is stukken effectiever tegen hardnekkige, ingetrokken vlekken en opgedroogd vuil dan simpelweg dweilen. Vanwege de hete stoom dat je verder het schoon te maken oppervlak in schiet, wordt het vuil losgeweekt en kan je het zo met de stoomreiniger afnemen.
James Watt (Greenock (Schotland), 19 januari 1736 – Heathfield Hall bij Birmingham, 25 augustus 1819) was een Schotse ingenieur die wordt beschouwd als de uitvinder van de moderne stoommachine. Maar ook is hij de uitvinder van het eerste kopieerapparaat, waar hij in 1781 patent op kreeg.
Imperialisme is het proces waarbij landen hun macht in andere delen van de wereld uit willen breiden door gebieden te veroveren en te beheersen. Kolonisatie betekent oorspronkelijk: het vestigen van een deel van de eigen bevolking in een landstreek die nog niet door het eigen volk bewoond wordt.
Volgens Kuitenbrouwer was Neder- land op grond van zijn definities niet reeds imperialistisch tijdens de zeventiende eeuw, omdat de expansie in Indonesië toen nog voornamelijk op handel en niet op territoriale heerschappij gericht was.