Een Forstnerboor of cilinderkopboor is een speciale houtboor waarmee zuiver ronde, ondiepe gaten met een vlakke bodem geboord kunnen worden. Benjamin Forstner is de uitvinder van deze boor en wilde ronde gaten maken in ondiep plaatmateriaal.
Een speedboor, ook wel vlinderboor genoemd, komt goed van pas voor het boren van doorvoergaten voor kabels en leidingen. Waar een setje normale houtboortjes ophoudt, gaat de speedboor verder: je kunt er gaten vanaf 11 millimeter mee boren.
Wat is een slangenboor? Een gewone slangenboor wordt gebruikt om te boren in zachte houtsoorten. Het betreft hier vuren, grenen, maar ook Europees hardhout. Met een gewone slangenboor is het bijvoorbeeld probleemloos mogelijk om te boren in met name meranti.
Wil je snel een diep gat boren? Overweeg dan een speedboor. Deze houtboor, ook wel vlinderboor genoemd, gebruik je om relatief grote gaten te boren in hout of plaatmateriaal. Gebruik een hoog toerental om het brede blad met de scherpe centreerpunt door het hout te sturen.
Beste houtborenset – Kreator Houtborenset 8-delig 3-10 mm
Met deze set van Kreator zit je dan absoluut goed. Deze houtborenset heeft namelijk alles wat je nodig hebt, indien je in hout wilt gaan boren. De boortjes uit deze set zijn te herkennen aan de slangachtige vorm van het schroefdraad.
Een steenboor is geschikt voor zachte en normaal harde (bak)steensoorten, en niet voor beton. Als je in steen gaat boren zorg er dan voor dat je een boormachine hebt met een klopboorfunctie erop. Tip! Er bestaan ook zogenaamde universeel boortjes die zowel door hout als door steen heen kunnen.
De Azobe slangenboor is geschikt om grotere gaten te boren in harde houtsoorten. Door deze boor rustig op het hout te drukken en vervolgens langzaam en op een laag toerental te boren, zal er een mooi gat ontstaan in het hardhout.
Door voor te boren beperk je de kans op scheuren aanzienlijk. Je maakt als het ware plaats voor de schroef of het grotere gat, waardoor het materiaal minder snel zal barsten. Voorboren gebeurt standaard met een kleinere diameter dan het uiteindelijke gat.
Normaal gesproken kun je als vuistregel aanhouden dat wanneer je een gat moet boren dat groter is dan 8 millimeter, je voorboort met een boortje van 4 millimeter. Je plaatst daarom eerst het kleinere boortje in je boormachine en boort in het materiaal. Doe dit niet dieper dan de uiteindelijke schroef / plug lang is.
Metaalboren zijn meestal gemaakt van het materiaal HSS. Dit staat voor High Speed Steel, in het Nederlands ook wel snelstaal genoemd. Je kunt met dit materiaal hoge snelheden behalen als je gaat boren, frezen of draaien.
Spiraalboren zijn boren waarbij de spanen via een spiraalvormige groef uit het gat worden afgevoerd. Dit is de meest voorkomende soort boor en het meest gebruikte verspanende gereedschap.
Een stappenboor wordt gebruikt voor het stapsgewijs boren van mooie ronde gaten. Dit wordt ook wel eens trapsgewijs genoemd. De boor wordt niet alleen in metaal gebruikt, maar ook in kunststof. De spiraal zorgt voor een betere afvoer.
Houtboor. De houtboor kun je makkelijk herkennen door de spiraalvorm met een scherpe naaldvormige punt aan het uiteinde. Je kunt de houtboor o.a. gebruiken voor MDF, spaanplaat en hardboard.
Eigenlijk is het antwoord op de vraag waarmee je in beton boort heel simpel. Het is namelijk een boorhamer. Dit type boormachine heeft naast een roterende functie een klopfunctie. En ja, die functie vind je ook bij een klopboormachine.
Bij gewone houtschroeven met een gleufkop die 4 mm of dikker zijn moet u altijd het schroefgat voorboren. Dit kunt u het beste doen met een verzinkboor. Bij gewone houtschroeven die dunner zijn dan 4 mm hoeft u dus niet voor te boren; het volstaat dan om alleen een gaatje te maken met behulp van een priem.
Voor hardhout zijn altijd andere schroeven benodigd dan wanneer je met andere houtsoorten zoals bijvoorbeeld MDF aan de slag gaat. Dit komt doordat je dit hout vaak buiten gebruikt, wat verkleuringen op kan leveren. In hardhout zitten namelijk looizuren, welke na verloop van tijd de schroeven aan kunnen gaan tasten.
Als vuistregel houden wij, bij GYZS, aan dat de schroeflengte 2,5x de dikte van het te schroeven materiaal moet zijn. Om een voorbeeld te geven: om een plank van 20mm vast te schroeven gebruik je het beste een schroef van 50mm lang.
Bij het boren van een gat in de muur is het belangrijk dat je rekening houdt met de gewenste diepte van het gat. Leg daarvoor de plug naast de boor en teken door middel van een stukje tape de boor af, tot het punt waar je wilt boren. Op die manier boor je rustig een gaatje, tot je het stuk tape bereikt hebt.
De lengte van de schroef moet minimaal de lengte van de plug hebben om de plug een goede werking te geven. Maar een schroef moet natuurlijk nooit te kort zijn. Een plug moet goed kunnen spreiden om goed te kunnen klemmen. Het is dus belangrijk dat de schroef ver genoeg in de plug komt.
Voorkom dat de boor wegglijdt
Het professionele gereedschap hiervoor is een centerpons, het huismiddeltje een spijker en een hamer. Bij keramische tegels voorkom je wegglijden door er een stukje schilderstape of een pleister op te plakken.
Tip 2: boor voor
Boor je met een te brede boor dan kan (zeker in harder hout) het hout splijten. Zoals bij zovele boorklussen is dan ook bij hout het advies voor te boren. Wil je gaten van 10 millimeter of groter, boor dan eerst voor met een 4 of 5 millimeter boor. Ook bij schroeven boor je idealiter voor.
De steenboor is de standaardkeuze voor de meeste steensoorten. De boor is te herkennen aan de punt, waar een soort 'vleugels' aan zitten. In tegenstelling tot een houtboor heeft de steenboor niet een hele scherpe punt. Het loont daarom het eerste stuk zacht te boren en pas bij goede grip vol vermogen toe te passen.
Proppenboor boorset 4 delig voor hout. Voor proppen van 5, 8, 10 en 13mm. Voor het maken van houten proppen om schroefgaten af te dekken, zorg er bij het boren voor dat zowel boor als werkstuk niet kunnen bewegen.