Bij zuur kun je kiezen voor Goudreinetten of Granny Smith en bij zoet ga je voor Jazz of Royal Gala. Wij vinden persoonlijk een mix van zoete en zure appels het lekkerst. Geen mix gebruiken, maar gewoon de perfecte appel scoren? De Elstar (zoet en zuur) komt dan het beste uit onze test!
Zoetzuur. De naam zegt het al: zoetzure appels zijn zowel zoet als zuur. En dankzij deze veelzijdigheid qua smaak, kun je deze appels voor allerlei bereidingen gebruiken. Van appelmoes en appeltaart tot salades en appelchips.
Elstar is de populairste appel: friszoet en sappig, maar vergeet zeker al die andere lekkere appelsoorten niet. Hieronder hebben we ze voor je op een rij gezet.
Rode appels: Braeburn, Gala en Red Delicious
De rode Braeburn appels hebben een subtiele zure smaak. Wat dat betreft een prima appel. Maar de Braeburn bevat te veel vocht, waardoor deze niet geschikt zijn om mee te bakken. Het vocht trekt in het gebak en daardoor lijkt het niet gaar.
Deze appel is gemakkelijk te herkennen aan de geelgroene schil met een gestreepte helderrode blos. De Elstar is een sappige en knapperige appel met een lichtzoete smaak en is ideaal om uit het vuistje te eten op kantoor. Wij proeven er zelfs een lichte honingsmaak in.
Uit het vuistje
Welke appel je het best uit de hand eet, hangt af van jouw persoonlijke voorkeur. Hou je van zoet? Ga dan voor Jonagold, Pink Lady, Golden Delicous of Royal Gala.
Het is de laatste.” Volgens Van der Meijs doen andere appels onder voor de echte Elstar. ,,Anders appels zoals de Jonagold zijn net wat zoeter, minder lekker.
Voor dit sap gebruiken we veel verschillende soorten appels. De ene is wat zoeter, de andere wat zuurder en sommigen hebben zelfs een licht wrange smaak. Dit maakt het sap zoet en fris, met een rijke nasmaak.
De Elstar is een kruising tussen de Golden Delicious en de Ingrid Marie. De appel is friszoet, sappig en de bite neigt naar krokant. Wil je een appelcake met een goede bite? Dan is de Elstar de juiste keuze.
De Dalinco-appel van fruitteler Harrie van den Elzen uit Zeeland werd uitgeroepen tot de lekkerste appel van Nederland. "Alsof je in de zomer bijt", zo meldde een van juryleden. Biologische telers werken zo natuurlijk mogelijk, zonder kunstmest en chemisch-synthetische middelen.
De smaak van deze appel is reuze zoet en brengt een fijn aroma met zich mee.
Elstar is een stevige en sappige appel, geelgroen van kleur met een rode blos. De smaak is fris en heerlijk zoet. Juist daarom is deze appel bij veel mensen geliefd. Elstar appels komen oorspronkelijk uit Nederland, uit het dorpje Elst waar de appel naar vernoemd is.
Gekweekte appels zijn er in veel smaken, van friszuur tot zoet. Ze worden vaak rauw genuttigd, maar hij wordt ook veel toegepast in de keuken in bijvoorbeeld appeltaart of als garnering op pannenkoeken. Ook worden ze vaak verwerkt tot appelsap, appelcider, appelmoes en appelstroop.
De Pink Lady is een appel met een kleur van pastelroze tot rood, een dunne schil en is harmonieus van vorm. Het vruchtvlees van de Pink Lady is crèmewit, lekker sappig en knapperig. Pink Lady is zoet en licht zurig van smaak.
Alle appels zijn gezond, maar Jonagold is dé gezondste. Bij een onderzoek naar verschillende appelrassen aan de universiteit van Bonn in Duitsland bleek de Jonagold dé gezondste appel te zijn.
Wanneer in het seizoen. De herkomst van het ras Pink Lady vindt zijn oorsprong in Australië.
Zuur fruit
Denk aan citrusvruchten, bramen en bessen, appels, druiven, kiwi's en mango's, maar ook aan de producten daarvan (appelstroop, jam).
Conclusie. Fruitsap is geen goed alternatief voor frisdrank, want beide zijn even slecht voor de lijn en voor de tanden. Fruitsap is wel ietsje gezonder, vooral omdat het vitamine C bevat. Af en toe een glas kan geen kwaad.
Beperk vruchtensap
Onverdunde sappen, zoals appelsap, perensap en druivensap zijn minder goed, omdat deze veel fructose (vruchtensuiker) bevatten. Fructose kan laxerend werken.
Appels zijn gezond, maar is appelsap dat ook? Helaas, appelsap draagt niet bij aan de gezondheid van je kind. Het bevat heel veel suikers en veel minder vezels dan een appel (of ander stuk fruit).
Toch zijn rode appels nog net wat gezonder dan de groene variant. Dit komt omdat de rode appels aanzienlijk meer voedingsvezels bevatten: zo'n 10 tot 18 procent meer dan in een groene appel. Daarnaast bevat een rode appel tot wel een derde meer pectinevezels (een type voedingsvezel) dan een groene appel.
Maar wat is de appel met het minste suiker? Na wat research bij een grote supermarkt blijkt dat er in de Granny Smith 10 gram suiker op de 100 gram in zit, Goudreinette idem dito, evenals Elstar en JonaGold. Kortom, we gaan ervan uit dat er 10 gram suiker 100 gram appel zit.
Appels staan net als ander fruit in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.
Appels zijn, net als alle andere fruitsoorten, erg gezond. Dit komt onder andere doordat ze veel vezels bevatten. De schil van een appel bevat zelfs nóg meer vezels dan het vruchtvlees, een goede reden om je appel met schil te eten dus!
Een appel is rijk aan vezels en draagt bij tot onze dagelijkse inname van vitaminen en mineralen. Bovendien zijn appelen, zoals andere groenten en fruit, een gezonde keuze om de voedingsstoffen die ze net niet bevatten.