De witte Chinese bakjes zijn gemaakt van polypropeen, wat stevige en tegelijkertijd wendbare eigenschappen heeft. Hierin kunnen gerechten warm worden gehouden, bewaard of meegegeven worden. De Chinese bakjes zijn tevens magnetron bestendig en geschikt voor in de vriezer.
De kilobakken die veel gebruikt worden door de Chinese restaurants hebben wij allen wel eens op tafel gehad! Babi Pangang met Bami, Nasi of witte rijst en een bakkie sambal... Stevige plastic containers in spuitgiet kwaliteit die zelfs in de oven kunnen tot 120 graden.
De witte bakjes die je vaak meekrijgt bij afhaalrestaurants of toko's kunnen ook in de magnetron of in de vriezer. Deze zijn gemaakt van polypropeen (ook wel polypropyleen) wat een stevige en wendbare eigenschap heeft.
Plastic is een heel ander verhaal: omdat de microgolven zo krachtig zijn kunnen sommige plastics gaan smelten. Een plastic bakje dat geschikt is om te verwarmen heeft meestal de tekst 'microwave-safe' onderop staan. Het is ook te herkennen aan een vierkant icoon met golflijntjes.
Het plastic is hard en stijf, en meestal heel dun. Deze bakjes zijn niet geschikt voor de magnetron, oven of diepvries. Wat ze interessant maakt, is vooral de prijs. Ze worden veel gebruikt om fruit in te verpakken, zoals druiven of aardbeien.
En ook al is de verleiding groot om een plastic bakje van bijvoorbeeld boter of yoghurt te hergebruiken om snel iets op te warmen, doe het niet: deze bakjes zijn niet geschikt om iets in te verhitten.
Tupperware bakjes en andere plastic bewaarbakjes zijn je grootste vriend als het gaat om eten bewaren in de koelkast of vriezer. Ze zijn handig van formaat, meestal transparant en vrijwel altijd lekker stevig. Ook zijn ze luchtdicht, kunnen ze in de magnetron en ook prima mee een rondje in de vaatwasser.
MAGNETRON (Uitgaande van 800- 1000 watt magnetron – let op: de bakken zijn magnetron bestendig - de deksel er op laten - gaatjes prikken niet nodig). Alle droge gerechten kort opwarmen i.v.m. met uitdroging. Liever 3 x 20 sec.
Op al onze Melamine producten staat vermeld dat ze niet gebruikt mogen worden in de magnetron. Ze mogen wel in de vaatwasser. Al onze Melamine producten kun je dus volledig veilig gebruiken.
Magnetron/oven
De temperatuursbestendigheid van 'normale' Tupperware is 85°C. Behalve CrystalPlus, MicroPlus, UltraPlus- en MultiFlexproducten is Tupperware niet bedoeld voor gebruik in een magnetronoven.
Stasher - herbruikbaar siliconen zakje
Eenvoudig in gebruik (open en dicht door gemakkelijk 'klikken'/drukken), ook voor kinderen. Het is luchtdicht, kan in de magnetron (wel open laten en voorzichting eruit halen i.v.m. warmte!), eenvoudig schoon te maken met een warm sopje of bovenin de vaatwasser.
Je kan de tjap tjoy afgedekt opwarmen in een voorverwarmde oven (200 graden), ca.8-10 minuten. Of je schept de kip over in een pannetje en verwarmt deze op middelhoog vuur.
Het Voedingscentrum adviseert om gerechten van Chinees-Indische restaurants nooit opnieuw op te warmen. De kans bestaat namelijk dat deze de bacterie Bacillus cereus bevat.
Cpet is een plastic dat bestand is tegen zeer hoge en lage temperaturen, het bereik loopt van ongeveer +220 graden tot -40 graden. Van dit materiaal worden ovenbestendige menubakken gemaakt. Ideaal dus als verpakking voor warme maaltijden die de klant thuis in de oven kan bereiden.
Als plastic bakjes of folie in de magnetron of in de vaatwasser worden gezet, is er een groter risico dat de chemicaliën uit het plastic in het eten lekken. De onderzoekers adviseren dan ook om dat niet te doen: schep het voedsel altijd op een bord en zet dat in de magnetron.
Dek de schaal af met een deksel, bord of magnetronfolie. Zo blijft het vocht in de maaltijd en kan het goed heet worden. Schep het eten tijdens het verwarmen het eten 1 of 2 keer om. Ook als je een draaiplateau in je magnetron hebt is het nog steeds belangrijk goed te roeren tussendoor.
'Een lepel in een glas drank? Ja, dat is een goede manier om dat drankje op te warmen', zegt persvoorlichter Michael Prempert van de witgoedfabrikant Miele. 'De vloeistof warmt dan geleidelijker op. Ze zal minder snel overkoken.
Je kunt de restjes niet zomaar klakkeloos opwarmen. Het gerecht moet een temperatuur van minstens 82 graden bereiken als je er opnieuw van wilt eten. Anders krijg je te veel bacteriën binnen. Dat betekent ook dat je het eten halverwege even goed moet omroeren zodat de hitte gelijk verdeeld wordt.
Onderzoek naar straling in magnetron
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er geen reden is om je zorgen te maken over mogelijke schadelijke stoffen die vrijkomen als je eten opwarmt in een magnetron. Het opwarmen van eten in de magnetron is net zo veilig als opwarmen in een pan of in de oven.
Heeft u iets over van een afhaalmaaltijd? Het is niet altijd verstandig om dit te bewaren en opnieuw op te eten. Het Voedingscentrum adviseert om eten van Chinees-Indische restaurants sowieso nooit opnieuw op te warmen.
De magnetron functie is de meest belangrijke en meest voorkomende functie. Je kunt deze herkennen aan het symbool met de drie golfjes. Met deze functie kan je snel en eenvoudig etenswaren opwarmen. Binnen een paar minuten is het eten volledig opgewarmd en klaar om gegeten te worden.
Plastic smelt als je het verhit tot een bepaalde temperatuur.Het wordt zacht wanneer je het verwarmt en de vorm verandert ook. Hoe dit proces verloopt hangt echter af van het soort plastic dat je gebruikt. Sommige kunststoffen worden zacht als je ze verwarmt, terwijl andere vloeibaar worden als je ze verwarmt.
Plastic keukenmateriaal
Stop je het toch in de vaatwasser, leg het dan altijd in het bovenste mandje, zo ver mogelijk van het warmte-element verwijderd. Wat je zeker niet in je vaatwasser moet stoppen, zijn plastic wegwerpverpakkingen. Wil je toch dat botervlootje of yoghurtpotje bewaren, was het dan af met de hand.