De Amerikaanse National Peanut Board raadt aan om dichte potten te bewaren op een donkere, koele plek en een geopende pot in de koelkast. Pindakaas die op deze aanbevolen manier bewaard wordt, en waar geen messen met bijvoorbeeld boter of jam in hebben gezeten, kan na de THT-datum nog zo'n 5 tot 8 maanden goed blijven.
Hoewel sommigen aangeven dat noten tot twee maanden na de THT-datum nog gegeten kunnen worden. Ongepelde pinda's kunnen, als de noten ook gebrand zijn, ook een week of vier bewaard worden. Niet gebrande pinda's zijn niet geschikt voor consumptie, en de dieren die deze eten kijken niet na of de noten nog houdbaar zijn.
Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten. Vleeswaren zoals ham en worst zijn nog 4 dagen na opening houdbaar in de koelkast. Voorverpakte gesneden groente: maximaal een dag na opening. Gerookte zalm: 2 dagen na opening.
Geen datum
azijn. verse, niet-gesneden groenten, aardappelen en fruit. vers brood en banket (wat op dezelfde dag gegeten wordt) keukenzout.
Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis. Voordeel van zo'n noodrantsoen is dat je er voedzame maaltijden mee kunt samenstellen die vrij goed smaken en bij je voorkeur passen.
Bijvoorbeeld gedroogde pasta, bloem, koekjes, conserven, UHT-melk, plantaardige oliën, chocolade, koffie, frisdrank, sterk zure producten, snoep... Deze producten kunnen ook na die datum nog veilig gebruikt worden, op voorwaarde dat ze goed bewaard werden en dat de verpakkingen niet beschadigd zijn.
Maar hoe weet je dan of pindakaas écht niet meer goed is? Gewoon door te proeven en te ruiken. Als je de geur en smaakt niet prettig vindt, dan kan 'ie omgespoeld de glasbak in.
Pindakaas is zo'n product dat je relatief lang kunt bewaren. De houdbaarheidsdatum van een buiten de koelkast bewaarde pot ongeopende pindakaas is minimaal een jaar. Bewaar 'm wel op een koele en droge plek. Een geopende pot pindakaas is op papier maximaal een jaar te bewaren in je keukenkastje.
Houdbaarheidsdatum eieren
Wanneer is een ei bedorven? Niet meteen na deze termijn, stelt het Voedingscentrum. Wanneer de houdbaarheidsdatum van eieren verlopen is, kunt u ze een paar dagen erna nog eten, mits de eieren hardgekookt of goed doorbakken zijn.
Als boter ranzig is krijgt het een nare, zure smaak. In de zomer wordt boter sneller ranzig, omdat het dan warmer is buiten. Je wordt niet ziek als je ranzige boter eet. Ranzige boter kun je nog wel goed gebruiken voor het bakken of braden.
Suikerrijk broodbeleg tot 1 jaar en mogelijk langer na THT, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
De algemene regel luidt als volgt: hoe meer vet er in zit, hoe minder lang je het kan bewaren. Gehakt kan je maximaal zes maanden bewaren. Mager vlees, zoals kipfilet, kan je tot een jaar invriezen. Doe je het langer, dan gaat het vlees anders smaken.
Als jij twee noten op hebt en niets mufs hebt geproefd hoef jij je eigen geen zorgen te maken. Echt beschimmelde noten bevatten mycotoxinen, gifstoffen welke gevormd worden door schimmels, maar de kans in nihil, dat het jou overkomen is. Als er echt mycotoxinen waren geweest, was je allang ziek geweest.
Bewaar pinda's op een koele, donkere en droge plek. Ze zijn gevoelig voor schimmels. Bewaar ze in een goed afgesloten bakje. Ze kunnen namelijk gemakkelijk geuren opnemen van ander sterk geurend voedsel.
Noten die beschimmeld, verschrompeld of verkleurd zijn eet je best niet op. Ze kunnen aflatoxines, dat zijn gifstoffen van schimmels, bevatten. Die aflatoxines kunnen kankerverwekkend zijn als je er vaak en veel van eet.
De structuur van pindakaas verandert door de koude lucht in de koelkast van smeuïg naar hard en droog. Je kunt je pindakaas het beste in een keukenkastje bewaren en de pot op de kop bewaren.
Ook noten, pindakaas en koffie kun je invriezen. Al is dit alleen handig als je de producten echt amper gebruikt. Ze zijn op zichzelf namelijk (mits droog en luchtdicht bewaard) al erg lang houdbaar.
In de koelkast kan 'ie tot negen maanden worden bewaard. Ongeopende potten: hou je aan de houdbaarheidsdatum op het etiket.
De fabrikant garandeert met deze datum de kwaliteit tot aan deze datum, maar vaak is het product nog prima te gebruiken (lang) na deze datum. Bijvoorbeeld Meel, noedels, rijst of andere droge producten blijven vaak nog maanden of zelfs jaren goed na het verstrijken van deze datum. Zonde dus om het weg te gooien.
THT en TGT
Een THT (ten minste houdbaar tot) -datum staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar je kunt het vaak nog wel veilig eten. Tot de THT-datum garandeert de producent veiligheid en smaak.
Zout. Zout is een conserveringsmiddel, waardoor het nooit kan bederven.
Wat is de kortste bewaartermijn voor welk product? Staat er op de verpakking 'na openen koel bewaren', dan kan het product na openen in een kelder of koele voorraadkast bewaard worden. Bijvoorbeeld droogwaren, zoals meel, pasta en rijst kunnen na openen het beste afgesloten bewaard worden in de voorraadkast.