Met deze klassieker uit de Chinese keuken, Kung Po Kai, zit je altijd goed. Gemarineerde kip, sappige paprika en lente-ui, op smaak gebracht met hoisin- en oestersaus.Top het af met cashewnoten en een beetje pittige sambal.
Deze woksaus staat zowel bekend onder de naam kung Pao als Gong Boa en is een pittige saus met onder andere pinda's. Het smaakt zowel pikant, kruidig, aromatisch en enigszins zoetzuur. Er zijn weinig Chinese restaurants in de wereld te vinden die deze smaak niet op de kaart hebben staan.
De Chinese gerechten koe loe yuk en koe loe kai bestaan uit blokjes varkensvlees danwel kip in een deegjasje, geserveerd met een zoetzure saus met daarin ananas en knapperige stukjes paprika. Het is een van de meest bekende Chinese gerechten op de wereld.
Kip Kung Pao
Dit beroemde traditionele Chinese gerecht wordt ook internationaal zeer gewaardeerd. Het wordt bereid door het bakken van blokjes kip, gedroogde chilipeper en pinda's.
Gon Bao Yuk (varkenshaas met pikante saus)
Deze woksaus staat zowel bekend onder de naam kung Pao als Gong Boa en is een pittige saus met onder andere pinda's. Het smaakt zowel pikant, kruidig, aromatisch en enigszins zoetzuur.
Maar de verwesterde versie mist het belangrijkste ingrediënt dat de ster is van de authentieke Sichuan-versie, beter bekend als Gong Bao-kip: Sichuan-peperkorrels. Het is hun unieke, mondverdovende effect dat het gerecht zijn pittige, verwarmende kwaliteit geeft.
Voor het ontbijt in China zijn er verschillende stijlen in verschillende steden. Het meest voorkomende ontbijt is sojamelk, gefrituurde deegsticks, pap, gestoomde gevulde broodjes (wij kennen deze als bapao) of noedels.
1. General Tso's kip : Dit klassieke gerecht met een zure, zoete en pittige smaak is het toonaangevend gerecht in de Chinese voedingsindustrie in de Verenigde Staten!
Bij een typisch Chinese maaltijd mag je je verwachten aan een lekkere soep, heerlijke verse groentengerechtjes (aubergine en broccoli zijn populair) en een combinatie van vis-, vlees- en kipgerechten. Uiteraard wordt dat steeds aangevuld met rijst en/of noedels.
Koe loe yuk (of Koe lo yuk) is een Chinees gerecht van gefrituurde stukjes varkensvlees die worden geserveerd in of met een zoetzure saus. Vaak wordt er ananas toegevoegd aan de saus en soms ook groenten. Ik deze variant voeg ik verse paprika, bosui en ananas toe.
kip (zn): 鸡
Hokoo is een aloude bereidingsvorm waarbij het gerecht 'spettervers' op tafel wordt geserveerd, dankzij een gietijzeren braadslede die zo van het vuur afkomt. Ook wel bekend als “Tipan”.
Wist je dat? Het heetste gerecht ter wereld bereid is met kip: Jerk chicken. Van origine wordt de kip gekruid met een mengsel Caribische kruiden waar onder andere hete rode pepers in zitten. Thuis kun je de kippetjes met Tabasco op de barbecue leggen, als je durft.
achtergrondinfoAjam smoor is een Indisch gerecht waarin kip wordt gestoofd in een donkere saus van onder andere ketjap, nootmuskaat, kruidnagel, gember en peper. Ajam betekent kip en smoor betekent gesmoord/gestoofd.
Yu-Hsiang saus, ook wel bekend als “hete knoflook saus”, is een smaakvolle saus die voornamelijk bestaat uit pittige bonenpasta, knoflook, uien, gember en tomatenpuree. Inhoud: 150ml. Deze saus is afkomstig uit de Sichuan keuken en staat bekend om zijn rijke smaakprofiel en pittige karakter.
White Rabbit Candy is een van de beroemdste Chinese snacks met een geschiedenis die teruggaat tot de jaren 40. Het verhaal gaat dat een handelaar van een snoepfabriek in Shanghai zo onder de indruk was van een snoepje dat hij uit Engeland had geproefd, dat hij besloot om er zelf een te maken.
Pekingeend is misschien wel het bekendste Chinese gerecht. Maar: de Chinese keuken bestaat uit verschillende regio's.
Tot de populairste gerechten uit de Chinese keuken behoren zoetzuur varkensvlees, kung pao kip, ma po tofu, wontons, dumplings, chow mein, geroosterde Peking eend, loempia's, moo shu varkensvlees en hotpot .
Traditioneel bereid Chinees eten is zeer gezond en goed voor de lijn. Niet de maaltijden van de afhaalchinees, maar wat de Chinezen dagelijks eten en op traditionele wijze koken. Dit stellen Britse voedingsdeskundigen. Volgens voedingsdeskundige Patrick Holford zou de helft van je maaltijd uit groente moeten bestaan.
Brood en crackers worden nog steeds verreweg het meest gegeten tijdens het ontbijt, al blijkt uit dit onderzoek dat de populariteit afneemt. Ook is gevraagd naar het ultieme guilty pleasure ontbijt, met als opvallende keuzes onder andere het broodje kroket of rookworst, champagne, donuts en sushi.
Naast dim sum zijn er in China veel verschillende soorten thee - zwarte thee, groene thee, oolong thee, chrysanthamum thee, pu er thee etc etc, en de groene thee met dim sum is een geweldige combinatie om de spijsvertering te helpen. Echter, Chinees ontbijt is veel meer dan thee en dim sum.
Vaak wordt de kip kort geblancheerd voordat 'ie in de wok gaat. Dit maakt het vlees nĂłg zachter en helpt om die zijdezachte textuur te krijgen waar de afhaalchinees om bekendstaat.
Kung pao kip is Chinese roergebakken kipblokjes met gedroogde chilipepers . Het is een Sichuanese hoofdbestanddeel dat naar Amerika is overgebracht en opnieuw is uitgevonden voor lokale smaken en smaken. De Sichuanese versie is iets complexer, gekruid met Chinese peperkorrels en een grote berg gedroogde chilipepers.
Kip tikka masala wordt gemaakt met verschillende kruiden die het gerecht matig pikant maken.