De meest voorkomende blessure bij spinning is de overbelasting van het kniegewricht. Dit komt meestal doordat het zadel ofwel te hoog, ofwel te laag staat.
Spinning is vanwege de hoge intensiteit een effectieve manier om calorieën te verbranden. Het draait allemaal om intensiteit dus zorg ervoor je jezelf echt pusht tijdens een spinningles. Het is aan te raden om minstens 2-3 keer per week aan spinning te doen als gewichtsverlies je doel is.
Fietsen is een vorm van low-impact beweging, wat betekent dat je gewichtdragende gewrichten er minder door worden belast. Niet alleen je knieën zijn zulke gewrichten, maar ook je heupen en voeten. Bovendien kan fietsen pijn en stijfheid in bepaalde gewrichten helpen verminderen.
Spinnen is niet alleen goed voor je spieren – van je benen tot je core – het is ook een goede lage-impact cardio training. Dat draagt bij aan een betere doorbloeding, beter uithoudingsvermogen, je humeur, en helpt chronische pijntjes te voorkomen. Door de complete workout verbrand je tonnen calorieën.
Hardlopen
Wanneer je rugklachten hebt, kan hardlopen deze klachten verergeren. Als je een cardioworkout wil doen met minder impact op je rug, kun je beter kiezen voor spinning of zwemmen – beide focussen op uithoudingsvermogen, maar zijn minder belastend voor je gewrichten.
Met spinning train je vooral je beenspieren. Maar ook je billen pak je mee! Daarnaast leun je ook flink op je armen terwijl je fietst. Het komt ook vaak voor dat je extra oefeningen op de fiets moet doen tijdens een spinning les.
Probeer voor het sporten altijd licht te eten. Eet minimaal een uur voordat je gaat beginnen met spinnen. Havermout met amandelmelk en banaan is bijvoorbeeld goed omdat het lekker vult, voldoende energie geeft, maar toch geen dikmaker is. Neem een bidon met water mee en een handdoek.
Het antwoord op deze vraag is: ja. Spinning kan voor wielrenners een goede training zijn om hun conditie, kracht of uithoudingsvermogen te verbeteren. Het fijne aan een goede spinningfiets is dat er verschillende trainingsprogramma's mogelijk zijn.
Aangezien de beenspieren de grootste spiergroep van het menselijk lichaam is, is spinning erg effectief om af te vallen. Dit zelfde geldt overigens voor andere vormen van fietsen. Hoewel fietsen op de spinningfiets wel wat effectiever is dan afvallen op de klassieke hometrainer.
Rennen versus spinnen Volgens Spinning.com “is een gemiddelde 40-minuten durende cursus met een cadans van 80-110 tpm gelijk aan ongeveer 15-20 km op de weg.” Spinnen op een fiets is daarom waarschijnlijker om meer calorieën te verbranden vanwege de milieu.
Fietsen kan je knieën zowaar goeddoen
Fietsen is een vorm van low-impact beweging, wat betekent dat je gewichtdragende gewrichten er minder door worden belast. Niet alleen je knieën zijn zulke gewrichten, maar ook je heupen en voeten. Bovendien kan fietsen pijn en stijfheid in bepaalde gewrichten helpen verminderen.
Met knieartrose is een sport als basketbal waarschijnlijk minder handig om te doen. Kies een sport waar u het meeste baat bij hebt. Er zijn genoeg sporten die minder belastend zijn voor uw kniegewricht, zoals zwemmen, aquarobics, wandelen, nordic walking, golfen, fietsen, yoga, tai chi of buikdansen.
Als je puur kijkt naar het aantal calorieën wat je verbrandt tijdens het sporten, dan is cardio de winnaar. Onder cardio vallen sporten zoals fietsen, hardlopen, zwemmen. Afhankelijk van je tempo en de intensiteit kun je al snel 300 tot 800 calorieën per uur verbranden.
Spinning schoenen zijn misschien wel het meest cruciale onderdeel dat je nodig hebt tijdens de spinningles. Spinningfietsen zijn meestal uitgerust met SPD pedalen, waardoor je fietsschoenen nodig hebt die voorzien zijn van SPD schoenplaatjes. Mountainbikeschoenen zijn altijd voorzien van SPD schoenplaatjes.
Helaas worden je benen niet direct slanker na een paar keer trainen. Denk daarom niet dat je na twee weken in de sportschool direct resultaat ziet. Wanneer na twee weken verwacht dat er nog weinig is veranderd, word namelijk veel sneller gedemotiveerd.
Vind je het leuker om hard te lopen? Dan kun je beter gaan hardlopen om vet te verliezen. Als we puur kijken naar het aantal calorieën dat je verbrandt, doet spinning het helemaal niet slecht. Sterker nog: spinning is één van de meest effectieve manieren om af te vallen in de sportschool of thuis!
Spinning is een goede manier om snel veel calorieën te verbranden. Tijdens een workout verbrand je gemiddeld 400 tot 600 calorieën per uur.
Toch is dit een absoluut misverstand. Spinning is namelijk een vorm van cardiotraining en zodoende geen krachttraining. Met cardio train je voornamelijk je hartlongfunctie en uithoudingsvermogen en bouw je niet of nauwelijks spiermassa op.
Tijdens een spinning training wissel je snelheden af, van redelijk rustig tot krachtig fietsen alsof je bergop gaat. Hierbij kom je ook in verschillende houdingen te zitten en te staan. Je handen kun je op meerdere plaatsen op het stuur zetten en je gaat ook op de pedalen staan.
Zoals eerder benoemd zit je op een hometrainer een beetje zoals je op een stadsfiets zit, rechtop en comfortabel. Bij een spinningfiets zit je meer zoals je op een racefiets zit, veel meer naar voren gebogen. Nu is de houding bij een spinningfiets veel actiever en daagt dus ook meer uit om harder te fietsen.
Bananen bevatten snelwerkende koolhydraten; net wat je nodig hebt na het sporten. Bovendien barsten bananen van de glycogeen, en dat helpt je lichaam weer bij het herstel van je spieren. En natuurlijk bevatten bananen – net als sinaasappelsap – lekker veel kalium. Prima idee voor een heerlijke shake dus!
Pasta is een goede bron van koolhydraten. Je lichaam heeft deze koolhydraten nodig als energiebron om zijn suikerspiegel, glycogeenvoorraad, op peil te houden. Deze energie heeft je lichaam nodig om te functioneren. Hoe meer je beweegt (energie verbrandt) hoe meer je nodig hebt om goed te kunnen functioneren.
Na het sporten is het advies om binnen 2 uur na de inspanning 20 tot 40 gram eiwit te eten of drinken. Waarvan ongeveer 8 tot 10 gram aan essentiële aminozuren, met daarbij 2 tot 3 gram aan leucine. Leucine zit bijvoorbeeld in melk, kwark, ei en kaas. Leucine speelt een belangrijke rol bij het herstel van spiermassa.