Opstijgend vocht klimt doorgaans 80 tot 120 centimeter hoog in de muren, al zijn er ook uitzonderingen. Komt het vocht bijvoorbeeld ook vanaf lager gelegen vochtige ruimtes zoals de kelder? Dan kan het vocht een nog grotere hoogte overbruggen.
In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt staat er geen maximumhoogte op optrekkend vocht. Vocht kan zelfs in muren optrekken tot hoogtes van 2 m en meer, zeker bij dikke muren of wanneer de verdamping wordt geremd door één- of tweezijdige afdichting van de muren.
Veilig vochtpercentage: hoe vochtig mogen je muren zijn? Het exacte vochtgehalte dat aanvaardbaar is voor een muur hangt sterk af van de materialen waarvan jouw muren gemaakt zijn. Het gemiddelde, ideale vochtpercentage voor in een woning bedraagt tussen de 5 à 12 procent.
De eerste symptomen van opstijgend vocht is behangpapier dat loskomt, plinten die loslaten, verf of pleisterwerk die afbladderen, een muffe geur, schimmel – en natte plekken. Merkt u één van deze zaken op, dan moet u actie ondernemen.
Schade aan binnen- en buitenmuren is één van de meest zichtbare gevolgen van optrekkend vocht. Bij optrekkend vocht aan de binnenmuren is de schade vooral visueel: loslatend pleisterwerk, schimmels, vochtplekken. Ook een muffe geur in de ruimte verraadt vaak de aanwezigheid van een vochtprobleem.
Een typisch voorbeeld van een verborgen gebrek is opstijgend vocht, in zoverre het niet zichtbaar is (bijvoorbeeld door loshangend behang, schimmelvorming op een zichtbare plaats of een muffe geur, … enzovoort), of scheuren in de muren door een slechte fundering.
Het vochtpercentage in het stucwerk mag niet meer bedragen dan 2%.
Een hygrometer geeft de relatieve luchtvochtigheid aan in procenten. Als de waarde tussen 40 en 60 procent ligt, dan zit je goed. Als je te hoog of juist te laag zit, dan kan het zijn dat je de lucht moet bevochtigen of juist minder vochtig moet maken, afhankelijk van de situatie.
Een vochtmeter die capacitief (niet destructief) meet heeft de vorm van een kegel of een ingebouwde sensor aan de achterzijde van het toestel. Hiermee kun je tot wel 10cm diep meten zonder schade toe te brengen aan het oppervlak. De meting is over het algemeen relatief.
Beton wordt misschien bij velen beschouwd als sterk - en daarom waterdicht - materiaal, maar niets is minder waar. Ook een betonnen vloer is eigenlijk erg poreus van aard, waardoor vocht sneller binnen kan sijpelen door de vloer en vervolgens vochtproblemen veroorzaakt.
Optrekkend vocht is water dat langzaam omhoog trekt in je huis. Bijvoorbeeld via de muren, fundering of zelfs de vloer. Vaak komt dit door grondwater onder huis, maar ook een lekkage of onvoldoende ventilatie kan optrekkend vocht veroorzaken.
Een ontvochtiger kan helpen om het vocht uit de vloer en lucht te trekken en een vloer ventilator kan helpen om de lucht te laten circuleren en zo de snelheid van de verdamping van het vocht te versnellen. Ga door met het drogen van de vloer, totdat de test met het plastic, na een nachtje droog blijft.
Belangrijk is dat de hygrometer op een plaats hangt of ligt waar een luchtvochtigheid gemeten wordt die representatief is voor de lucht die de piano omgeeft. Een goede plaats is vlakbij of in de piano (zorg er voor dat de hygrometer niet door meetrillen storende geluiden tijdens het spelen geeft).
De ideale luchtvochtigheidsgraad in huis ligt tussen de 40 en de 60 procent. In de slaapkamer is 40 tot 50 procent luchtvochtigheid het beste. Toch ligt de luchtvochtigheidsgraad er vaak hoger, omdat de badkamer in veel huizen rechtstreeks met de slaapkamer is verbonden.
Weather Pro vind ik de beste weer app (IOS + Android). Daar staat de luchtvochtigheid bovenaan (Rel. vocht.): Op deze apps zie je de luchtvochtigheid van BUITEN dus.
Door je 2de laag te vroeg aan te brengen, wordt de eerste laag volledig vernietigd en blijft er een puinhoop achter. Het is van vitaal belang dat u wacht tot de eerste laag droog is. Hoewel het moeilijk kan zijn om geduldig te zijn, is het beter om langer te wachten dan te vroeg te gaan.
Kun je vochtplekken overschilderen? Ja je kunt (oude) vochtplekken overschilderen met de juiste behandeling. Het is wel belangrijk om eerst de oorzaak te achterhalen. Anders is het oververven nutteloos en zit je binnen de kortste keren weer met vochtplekken op je nieuwe schilderwerk.
Een te hoog vochtgehalte in uw betonvloer kan rampzalig uitpakken voor de hechting van een vloerverf of coating. Daarom is het essentieel dat het vochtgehalte in de betonvloer niet meer dan 4% bedraagt. Bij nieuwe betonvloeren is het bereiken van het juiste vochtgehalte vaak een kwestie van voldoende laten drogen.
Muren injecteren
Bij deze methode wordt een vochtwerende gel in de muur geïnjecteerd. Een vochtexpert boort hiervoor enkele gaten in de muur met een tussenafstand van 10 cm. Om je muur professioneel te laten injecteren betaal je gemiddeld 100 euro per lopende meter.
Een waterkering is een vochtwerende laag van kunststof of roofing die waterpas op de stenen wordt geplaatst. Het wordt geplaatst op de eerste rij stenen, gelijk met de vloerpas. Waterkeringen zorgen ervoor dat vocht niet kan binnendringen in de woning via de muur.
Onderkappen wil zeggen dat de aangetaste muren aan de onderzijde, net boven de vloerpas, ingezaagd worden. In deze zaagsnede plaatst men vervolgens een waterkerende folie of een ander vochtwerend materiaal dat dienst doet als vochtscherm. De ruimte wordt hierna nauwkeurig opgevuld met een vochtwerende cementmortel.
Bewijzen verborgen gebreken maar hoe? Als koper dien je dus te bewijzen dat de verkoper bewust of onbewust gebreken niet heeft gemeld. Ofwel deze heeft verzaakt in zijn of haar mededelingsplicht. Ook dien je verborgen gebreken in kaart te brengen als koper voordat je een (geronde) klacht indiend bij verkoper.
Hoe lang kan iemand aansprakelijk blijven voor verborgen gebreken? Als verkoper blijf je aansprakelijk voor gebreken gedurende twee jaar nadat de koper het gebrek heeft gemeld, of redelijkerwijs had kunnen melden.
Welke gebreken moet ik aan een koper melden? Laat ik maar duidelijk zijn: Alle gebreken waarvan je weet dat die er zijn. Dus zowel zichtbare als onzichtbare gebreken. De koper heeft een onderzoeksplicht maar daar kan jij je niet achter verschuilen.