Een 2-polige werkschakelaar wordt gebruikt voor de 1 fase. Een 2-polige werkschakelaar is geschikt voor een machine met één nuldraad en één fasedraad. Een 4-polige werkschakelaar is geschikt voor machines die voorzien worden van krachtstroom. De 4-polige werkschakelaar wordt gebruikt voor de 3 fase.
Soorten Werkschakelaars
De meest voorkomende of gebruikte zijn 25A en 40A. Mocht je een 3 fase schakelaar nodig hebben, dan is de 40A veel gebruikte optie. De werkschakelaars zijn te bedienen met een hendel of een draaiknop, voor de werking van de schakelaar maakt het geen verschil.
Het gebruik van een werkschakelaar is namelijk wettelijk verplicht'. Wat zegt NEN 1010 over de werkschakelaar? De werkschakelaar wordt in NEN 1010 als volgt omschreven: 536.3.2 Werkschakelaars: toestellen voor uitschakeling bij niet-elektrotechnisch onderhoud.
De werkschakelaar is een schakelaar die je met de hand kan bedienen. Deze schakelaar is dicht bij een elektrische machine aangebracht zodat je deze buiten werking kan stellen. Tijdens onderhoudswerkzaamheden en reparatiewerkzaamheden kun je door middel van deze schakelaar een apparaat tijdelijk uitschakelen.
Met een werkschakelaar kan je veilig de stroom in- en uitschakelen. Dit is voor apparaten waar je zeker van wil zijn dat er geen spanning meer op staat. De werkschakelaar wordt met de hand bediend en is aangebracht om elektrische machines uit te schakelen tijdens onderhouds- en reparatiewerkzaamheden.
Volgens de nieuwe NEN1010 is het verplicht voor installateurs om een werkschakelaar te plaatsen in de buurt van de omvormer, zodat u veilig werken aan de omvormer indien noodzakelijk. Voornamelijk belangrijk als met meerdere mensen aan de set wordt gewerkt, of als de omvormer ver van de groepenkast hangt.
De aardlekschakelaar voor een PV installatie is niet verplicht, mits er aan de NEN1010 voor bijvoorbeeld de uitschakeltijden van de installatie wordt voldaan.
Bij werkzaamheden aan of in machines moet je zeker weten dat de machine niet kan inschakelen. De beste keuze hiervoor is het plaatsen van werkschakelaars in het hoofdstroomcircuit, nabij de motor: overzichtelijk en makkelijk te bedienen.
Denk aan het plaatsen van een werkschakelaar bij de airco, deze is verplicht om de installatie af te sluiten zodat het onderhoud op een veilige manier uitgevoerd kan worden. Wat je niet wilt, is dat opeens de airco aanslaat als je met je handen in het apparaat zit.
De airco werkschakelaar wordt tussen de voeding en de airco buitenunit geïnstalleerd om de airco veilig te kunnen afschakelen van het net.
Schakelen onderbreekt de stroom. Scheiden onderbreekt de spanning.
De kabel van de omvormer naar de meterkast
Voor omvormers (fase 1) wordt een 3-aderige kabel gebruikt (3 x 2,5 tot 6 mm2) en voor omvormers (fase 3) 5 x 2,5 mm2. Deze kabeldikte kan berekend worden met behulp van het vermogen van de omvormer en de lengte van de kabel.
Afhankelijk van de specifieke dak situatie wordt er in de regel gekozen voor een omvormer die 20% kleiner en maximaal 10% groter is dan het vermogen van het aantal WP van de zonnepanelen. Maar laat jouw installateur even een berekening maken op basis van de praktijksituatie.
De netbeheerders herhalen de boodschap dat als er in één keer veel (zonne-)energie op het stroomnet komt, er hoge spanningen kunnen ontstaan, waardoor omvormers van zonnepanelen kunnen uitschakelen. Op zo'n moment kunnen de zonnepanelen tijdelijk geen elektriciteit leveren.
AC-schakelaar
Aan de AC-kant (wisselstroom kant) heeft het de voorkeur een werkschakelaar bij de omvormer te installeren als deze buiten het zicht van de meterkast is geplaatst. Indien de omvormer een stekkerverbinding heeft voldoet het ook als deze wordt losgetrokken (wel eerst de groep uitschakelen).
De meest gangbare installatieautomaten die worden gebruikt zijn de B16 automaten. Wij raden aan om hiervoor altijd veilige A+ Merken te nemen, hierdoor bent u zeker van veilige B karakteristiek installatieautomaten. Met zonnepanelen gebruik je uitsluitend B karakteristiek installatieautomaten.
Een YMVK kabel is geschikt voor de aansluiting van airco installaties. Deze kabel heeft 3 aders van 2,5 mm2. Deze kabel gebruikt u om de buitenunit te voorzien van stroom. Indien u de airco voeding op de buitenunit aansluit dient u hiertussen een werkschakelaar te plaatsen.
Een nokkenschakelaar is een draaischakelaar waarmee elektromotoren en andere elektrische apparaten handmatig kunnen worden bediend.
Een hoofd-/werkschakelaar mag ROOD met GEEL gekleurd zijn als deze een noodstopfunctie heeft. Overigens, een normale hoofd-/werkschakelaar heeft bij voorkeur een ZWART of GRIJS gekleurde schakelaar.
Uitgangspunt is dat bij de installatie van zonnepanelen een type B aardlekbeveiliging is vereist. Slechts in die gevallen waar er aan een aantal voorwaarden is voldaan kan de aardlek achterwege blijven, of kun je kiezen voor een type A aardlekschakelaar om de PV panelen te beveiligen.
Verschillende soorten hoofdschakelaars
Een hoofdschakelaar van 40 Ampere in een groepenkast is ruim voldoende als deze achter een 1-fase hoofdaansluiting met een capaciteit van 1x 25 of 1x 35 Ampere of bij een 3-fase hoofdaansluiting van 3x 25 Ampere van de netbeerder zijn aangesloten.
Wanneer het een 3-fase installatie betreft is een 4-polige hoofdschakelaar noodzakelijk, deze schakelt de drie fase en de nul. Nu snappen wij dat dit best diep op de materie in gaat maar in de meeste gevallen zal een 40A hoofdschakelaar volstaan omdat de aansluiting van de netbeheerder meestal niet hoger is dan 40A.
Allereerst is het verplicht om PV-panelen altijd op een aparte groep in de groepenkast aan te sluiten. Dit geldt ook voor de kleinere panelen die rechtstreeks met een steker in het stopcontact kunnen worden aangesloten. Een PV-omvormer kan niet zondermeer op een extra eindgroep worden aangesloten.