Gin is in principe onbeperkt houdbaar. Het gaat dus meer om de kwaliteit van de gin dan de houdbaarheid. Gebruik hierbij zien, ruiken en proeven. Als de kleur verandert, het niet lekker ruikt of niet goed smaakt, dien je het product weg te gooien.
Spirits boven 25%: > 3 jaar
Spirits als vodka, rum, gin, jenever en whiskey kun je langer dan 3 jaar bewaren. Hoe sterker de drank hoe langer de drank houdbaar is.
Volgens Joanne Moore, meester-distilleerder van Greenall's gin, is het net belangrijk om de gin zelf zo ijskoud mogelijk te serveren. Gin bewaar je dus het best in de koelkast.En omdat gin niet bevriest -omwille van het hoge alcoholpercentage- kun je 'm gerust ook in de diepvriezer bewaren.
Heldere alcoholische dranken en vooral die met een hoog alcohol percentage zijn bijna onbeperkt houdbaar. En sommige dranken, bijvoorbeeld wijn en cognac, gaan na verloop van jaren juist beter smaken.
Gin fabel #9 – Gin kun je het beste in de koelkast bewaren
Zeker de roze en blauwe gins kunnen hun kleur kwijtraken als zij continu aan zonlicht blootgesteld worden. In tegenstelling tot wijnflessen bewaar je gin flessen eigenlijk altijd rechtop, zeker als zij al geopend zijn.
Gin is in principe onbeperkt houdbaar. Het gaat dus meer om de kwaliteit van de gin dan de houdbaarheid. Gebruik hierbij zien, ruiken en proeven. Als de kleur verandert, het niet lekker ruikt of niet goed smaakt, dien je het product weg te gooien.
Heldere alcoholische dranken, met een hoog alcoholpercentage, zijn in principe onbeperkt houdbaar. De beste manier om vast te stellen of een drank niet meer houdbaar is, is door te zien, ruiken en proeven. Als een heldere vloeistof troebel is geworden is deze niet meer voor consumptie geschikt.
We raden je dus aan om dan naar het product te kijken, te ruiken en te proeven en als het er dan nog goed uitziet, goed ruikt en goed smaakt dan kun je het vaak nog gewoon eten of drinken.
We herhalen: bier over datum kun je drinken zonder er ziek van te worden. Wel kan de smaak inmiddels erg onaangenaam zijn geworden. Daarom gooi je nooit zomaar bier over datum weg, maar kijk, ruik en proef je.
Heldere alcoholische dranken, met een hoog alcoholpercentage, zijn in principe onbeperkt houdbaar of de fles nu open geweest is of dicht is gebleven.
Gin puur drinken wordt minder gedaan, maar kan natuurlijk wel. Echte liefhebbers van gin-tonic moeten het zeker ook eens proberen. Door gin puur te drinken, leer je de verschillende kruiden herkennen die een gin kenmerken. Dat is zeker een genot bij de Double You Gin van Brouwerij & Alcoholstokerij Wilderen.
'Gin is één van de "gezondste" sterke dranken omdat het enorm weinig calorieën bevat,' zegt mixologist Neil Mitchell uit Shoreditch. Juniper, de bes waarvan gin wordt gemaakt, helpt ook bij de spijsvertering.
De neutrale alcohol wordt op smaak gebracht met jeneverbessen en andere natuurlijke ingrediënten als koriander, sinaasappelschillen, kardemom, kaneel en nootmuskaat. Om gin te maken moet de neutrale alcohol gedistilleerd worden met botanicals. Een goede gin bevat ongeveer 6 tot 10 van deze botanicals.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakkking heel is.
Dit meldt een woordvoerster van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA). In een flesje water zitten geen suikers of andere lekkernijen waar schimmels en bacteriën zo dol op zijn. En schimmels en bacteriën zitten er ook niet in, zolang de dop dicht blijft. Daarom bederft water niet.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Een 'ten minste houdbaar tot' datum wordt niet gebruik voor verse (en dus bederfelijke) producten. Lang houdbare producten zoals bijvoorbeeld pasta, rijst, chocolade en hagelslag blijven vaak tot maanden na het verstrijken van de 'ten minste houdbaar tot' datum goed eetbaar.
THT staat voor ten minste houdbaar tot en met de dag die op de verpakking staat. Na die datum kan de kwaliteit van het product achteruitgaan. Dat kun je bijvoorbeeld merken aan de kleur, geur en de smaak. Het product is vaak nog veilig om te gebruiken.
Door het hoge alcohol percentage is onbeperkt houdbaar. Ook wanneer de fles al geopend is.
Je reactievermogen gaat achteruit, je begint jezelf te overschatten en kunt misselijk worden. Als je veel drinkt, kun je een black-out krijgen, waardoor je je later niet meer herinnert wat er is gebeurd. Ook kun je bewusteloos raken of zelfs een hartstilstand krijgen.
Kan een blikje cola bederven? Gooit u wel eens een pak rijst, een blik soep, een fles cola of een pak chips weg, omdat de houdbaarheidsdatum (THT) is verstreken? Dat hoeft niet! Zulke producten kunt u veelal maanden of zelfs jaren na het verstrijken van die datum nog gewoon zonder risico gebruiken.
Sterke drank
Sterke dranken zoals wodka, tequila en rum blijven altijd goed. Eens je ze opent, kunnen ze na héél wat tijd een beetje smaak verliezen, maar je kan er altijd veilig van blijven drinken. Doe dat dan wel met mate, natuurlijk ;-).
Bel of laat 112 bellen als het slachtoffer niet reageert op aanspreken en voorzichtig schudden aan de schouders. Lees hier meer over bewusteloosheid. Probeer erachter te komen of er een ander probleem kan spelen met vergelijkbare symptomen, zoals diabetes.
Bij een alcoholvergiftiging wordt de concentratie alcohol in het bloed, en daarmee ook in de hersenen, zo hoog dat je bewusteloos of zelfs in coma kunt raken. Iemand kan een alcoholvergiftiging oplopen vanaf 4 promille (promillage is de maat die de concentratie in het bloed aangeeft).