ASAT/ALAT (normale waarde 0-45) Leverbeschadiging kan veroorzaakt worden door alcoholgebruik, maar ook door hepatitis, medicijngebruik of een andere leverziekte. 0-45 is de normale waarde voor de ASAT en ALAT. Deze normaal- of referentiewaarden kunnen per laboratorium iets verschillen.
Een licht verhoogde gamma-GT waarde heeft meestal te maken met gebruik van alcohol en/of medicijnen, leververvetting en extreem overgewicht. Een sterk verhoogde gamma-GT waarde wijst op alcoholmisbruik of een belemmerde afvoer van galvloeistof.
Een licht verhoogde ALAT waarde (3-5 keer de bovengrens van de referentiewaarden) heeft meestal geen betekenis. Een sterk verhoogde waarde (meer dan 10 keer de bovengrens van de referentiewaarden) wordt bijna altijd veroorzaakt door een acute virale hepatitis infectie.
Er worden zeven leverwaarde in het bloed gemeten. Dit zijn het ALAT, Albumine, Alkalische fosfatase, ASAT, Billirubine, Totaal eiwit en het Gamma GT gehalte. De ALAT waarde, Gamma GT en ASAT waarde zijn de bekendste leverwaarde en zijn enzymen die in de lever helpen stoffen om te zetten in andere stoffen.
Het goede nieuws is dat veel mensen hun verhoogde ALAT kunnen verlagen met veranderingen in hun levensstijl: Beperk alcoholgebruik, afvallen, stoppen met roken, regelmatige lichaamsbeweging en natuurlijk een gezond dieet.
Tot de verschijnselen behoren misselijkheid, braken, buikpijn en vermoeidheid. Specifieke symptomen zijn hepatische encefalopathie (ammoniakstapeling). Dit gaat gepaard met neurologische verschijnselen als apathie, sufheid en verwardheid. De patiënt kan epileptische aanvallen (stuipen) krijgen of in coma raken.
Wanneer je te veel alcohol drinkt, raakt je lever beschadigd en dat zie je terug in verhoogde leverwaarden in je bloed. Als je daarna enkele weken tot maanden niet drinkt, kan je lever weer herstellen.
Lever ontgiften
Daarnaast is het een goed idee om veel water te drinken, dat helpt om schadelijke stoffen af te voeren. Daarnaast kan je ook Boldocynara forte innemen, een 100% natuurlijk middel dat de spijsvertering en lever ondersteunt!
Een licht verhoogde ASAT waarde (3-5 keer de bovengrens van de referentiewaarden) heeft meestal geen betekenis of kan duiden op alcoholmisbruik of spierschade. Een sterk verhoogde waarde (meer dan 10 keer de bovengrens van de referentiewaarden) wordt bijna altijd veroorzaakt door een acute virale hepatitis infectie.
Veel patiënten die lijden aan een chronische leveraandoening vertonen geen symptomen. Als er al symptomen zijn, blijven deze vaak zeer vaag, zoals vermoeidheid, jeuk, misselijkheid, pijn rechtsboven in de buik, geelzucht, asthenie, spier/gewrichtslast en/of anorexie.
Nadat het bloed is afgenomen, worden de buisjes met bloed in een laboratorium onderzocht en vergeleken met een aantal standaard bloedwaarden. Dit houdt in dat er gekeken wordt of bestanddelen in je bloed binnen vastgestelde grenzen vallen. Als dit niet zo is, dan spreek je van afwijkende bloedwaarden.
Bij een gezonde leverfunctie kan tot 70% van uw lever veilig worden verwijderd. Het leverweefsel dat achterblijft, groeit daarna in 3 tot 4 weken na de operatie uit tot de benodigde hoeveelheid leverweefsel.
Zoals eerder werd verteld kan een gezonde lever twee tot drie glazen alcohol per dag verwerken zonder schade op te lopen.
Hoe reinig je je lever? Het reinigen of ontgiften van je lever kan je door veel water te drinken (minimaal 1,5 liter per dag) in combinatie met een strikt dieet of een sapkuur. Water spoelt een groot deel van de toxische stoffen uit je lichaam en reinigt zodoende je lever.
Pompelmoes ontgift de lever door de aanmaak van sommige enzymen te stimuleren. Citroen stimuleert de galproductie en maakt het de lever dus makkelijker om vetten te verteren.
Vasten is een manier om de lever te stimuleren. Je geeft de lever als het ware een periode van rust, waardoor het orgaan kan herstellen en vervolgens weer beter zijn werk kan doen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door intermittent fasting, waarbij je bijvoorbeeld van de 24u op een dag 8u wel eet en 16u niet eet.
De omega-3, 6 en 9 vetzuren in bijvoorbeeld fijngemalen lijnzaad, noten, peulvruchten, komkommer en olijfolie kunnen mogelijk zorgen voor een gezonde lever. Maar ook kleine hoeveelheden verzadigd vet in de vorm van bijvoorbeeld roomboter of ongeraffineerde kokosolie houden de lever mogelijk in balans.
Leverschade door geneesmiddelen is de belangrijkste oorzaak van levensbedreigend acuut leverfalen in de westerse wereld. Een bekend voorbeeld is paracetamol, waarbij leverschade kan optreden zowel bij eenmalige bewuste overdosering als bij inname van een supratherapeutische dosering over een langere periode.
Wanneer je last hebt van je lever, kun je een vage, meestal milde pijn voelen in je rechterbuik in het gebied rondom de lever. Ook is het mogelijk dat je last hebt van je spieren.
Je moet iets doen aan de oorzaak. Bijvoorbeeld stoppen met alcohol drinken.Of afvallen en meer bewegen. De lever kan dan weer helemaal beter worden.