Koop je een nieuw matras bij Beter Bed? Dan kun je je oude matras bij ons inleveren. Je krijgt van ons een matraszak waarin je je oude matras kunt verpakken. Doe het matras hierin en plak de zak dicht met tape.
In de meeste gemeenten kun je je oude matras (soms tegen vergoeding, vaak is het gratis) inleveren bij de milieustraat. Die hebben speciale containers waar ze oude matrassen in verzamelen.
De kosten hiervoor bedragen: 24,95 euro voor een eenpersoonsmatras en 34,95 euro voor een tweepersoonsmatras.
Wat is mijn eigen bijdrage voor het recyclen van matrassen? Het tarief voor de verwijderingsbijdrage is vanaf 1 januari 2022 verplicht en vastgesteld op €3,15 per matras. Of je nu een 1-persoons, 2-persoons matras of topper koopt. Deze bijdrage is verplicht in Nederland.
Oude matrassen kan je gratis afgeven op het recyclagepark. Ook wanneer jouw matras bij het grofvuil moet gesorteerd worden, is dit gratis. Opgelet: om je matras te kunnen recycleren, moet hij droog en in 1 geheel zijn. Breng hem zo snel mogelijk naar het recyclagepark.
De afvalscheidingswijzer geeft aan dat een oud matras bij grof huishoudelijk afval hoort. Je kunt een oude matras naar de milieustraat brengen om het matras te laten recyclen.
Wat hoort er bij grofvuil? Alles wat hoort bij een normale inboedel van een gezin en wat niet in een grijze restcontainer kan: meubels. groot speelgoed.
Als consument betaalt u sinds 2013 geen verwijderingsbijdrage meer. Wel betaalt u een recyclingbijdrage.
De kans dat matrassen broeien (een chemisch proces) en daardoor zelfs in brand vliegen is relatief groot. Het blijkt steeds te gaan om een matras dat geheel of gedeeltelijk bestaat uit schuimrubber of polyester.
Het soortelijk gewicht van de matras - ook wel het ruimtelijk gewicht genoemd - geeft aan hoeveel kilo massa in één kubieke meter (schuim) is gebruikt. Een typische dichtheidswaarde van een matras is daarom bijvoorbeeld 40 kg/m³.
Gemiddeld genomen is het aan te raden om iedere acht tot tien jaar je matras te vervangen. Zo zorg je ervoor dat je lichaam de juiste ondersteuning blijft krijgen. Tegelijkertijd voorkom je dat je matras erg onhygiënisch wordt. De precieze levensduur van een matras is echter afhankelijk van een aantal factoren.
Je kunt je afgedankte matras zelf brengen naar de milieustraat. Eventueel kan je hiervoor gratis een aanhanger huren die beschikbaar is op de milieustraten. Op de milieustraat wordt het matras opgeslagen in speciale containers en aangeboden voor recycling.
Ieder jaar worden in Nederland ruim 1,2 miljoen matrassen weggegooid. CBM streeft naar volledige en groene recycling van matrassen. We staan aan het b...
Matrassen worden vies, echt heel vies. Het is gewoonweg het smerigste object in de slaapkamer. Een gebruikt matras herbergt kilo's stof, huisstofmijt, haar van huisdieren, kakkerlakschilfers, bacteriën (inclusief orale en genitale bacteriën), dode huidcellen en liters oud zweet.
Schimmelvlekken op matrassen zijn altijd het gevolg van een vochtige matras. Schimmels zijn zeer schadelijk voor de gezondheid en de schimmelsporen kunnen bij inademen allergische reacties, astma of longproblemen veroorzaken.
Matrassen zijn veilig om te gebruiken. Laat een nieuw matras na het uitpakken liefst buiten of in een goed geventileerde ruimte minstens 72 uur goed luchten. De achtergebleven chemische stoffen, zoals vluchtige organische stoffen (VOS) en biociden, zullen dan vervliegen.
Sinds jaar en dag is het voor bandenimporteurs verplicht om €1,70 verwijderingsbijdrage af te dragen voor iedere nieuwe band die zij op de Nederlandse markt brengen. Dit geld gaat naar de Vereniging Band en Milieu (BEM), die vervolgens via de Stichting RecyBEM alle afgedankte banden inzamelt en verantwoord verwerkt.
Onder kleinhuishoudelijke apparatuur vallen bijvoorbeeld: koffiezetapparaten, strijkijzers en melkopschuimers, terwijl onder groothuishoudelijke apparatuur bijvoorbeeld koelkasten, diepvriezers, wasmachines en droogtrommels worden verstaan. De kleur van deze apparatuur is voornamelijk wit.
Grofvuil is afval dat te groot is voor de vuilniszak, bijvoorbeeld kapotte matrassen, tapijt, meubels en grote stukken piepschuim. Je kunt het in veel gemeenten laten ophalen. Spullen en materialen die hergebruikt kunnen worden, gaan naar recyclebedrijven.
Met de volgende soorten afval kun je terecht bij een milieustraat: asbest (en asbestgelijkend materiaal, EPS (piepschuim-verpakkingen), bouw- en sloopafval, dakleer, gipsplaat/-blokken, glas, grof huishoudelijk afval, grof snoeiafval, grond, hout, klein chemisch afval (KCA), AEEA (Afgedankte Elektrische en ...
U mag 4 keer per kalenderjaar gratis grofvuil brengen. Komt u vaker, dan moet u daarvoor betalen. Chemisch afval, ijzer, flessenglas, papier, elektrische apparaten en zonnepanelen kunt u altijd gratis brengen.