Een spiraaltje is net zo betrouwbaar als de pil. Maar in de praktijk is het anticonceptiespiraaltje betrouwbaarder. Je hoeft er namelijk niet steeds aan te denken. Bij de pil is het risico groter dat je 'm vergeet.
Je slikt geen hormonen
Bij de anticonceptiepil slik je elke dag hormonen. Als je daar gevoelig voor bent, of je vindt het geen prettig idee om hormonen binnen te krijgen, biedt de spiraal uitkomst.
Wat zijn de nadelen van een spiraaltje? De voornaamste risico's hebben te maken met het plaatsen van het spiraaltje zelf, nl. perforatie en risico op infecties. Het spiraaltje wordt soms ook uitgestoten door het lichaam.
De minipil is erg betrouwbaar, net als de gewone anticonceptiepil. Dit betekent dat de kans dat je toch zwanger wordt bij gebruik van de minipil heel klein is: van de duizend vrouwen die de minipil gebruiken, worden per jaar drie vrouwen toch zwanger.
Het hormoonspiraaltje voorkomt zwangerschap heel goed. De kans is heel klein dat je toch zwanger wordt. Van de 1000 vrouwen met een hormoonspiraal, worden minder dan 5 per jaar toch zwanger. Als je overgeeft of diarree hebt, werkt het spiraaltje nog steeds.
Doordat het spiraaltje bepaalde zorgen wegneemt, kan seks ineens een stuk spontaner en losser worden. Stress zorgt er namelijk voor dat je sneller (onbewust) verkrampt tijdens de seks, waardoor het een stuk lastiger zal zijn om pijnloos te kunnen vrijen.
Een spiraaltje verandert je zin in seks in principe niet. Misschien heb je wel meer zin in seks omdat je je geen zorgen maakt om ongepland zwanger te worden. De bijsluiter van hormoonspiraaltje vermeldt minder zin in seks als een bijwerking. In de praktijk ervaren mensen deze bijwerking zelden.
Je kunt kiezen uit een hormoonspiraaltje of een koperspiraaltje (zonder hormonen). Het hormoonspiraaltje en koperspiraaltje helpen even goed om zwangerschap te voorkomen.
De hormoonspiraal, prikpil en het implantatiestaafje veroorzaken niet meer gewichtstoename dan andere anticonceptiva.
De enige anticonceptiemethoden zonder hormonen zijn barrièremethodes, het koperspiraaltje of sterilisatie. Wil je in plaats van synthetische hormonen liever natuurlijke hormonen gebruiken? Bekijk dan eens de anticonceptiepillen Qlaira of Zoely. In deze pillen zitten deels lichaamseigen hormonen.
ADVIES NA PLAATSING SPIRAAL. Graag geven we het volgende advies: De eerste 2 á 3 dagen na plaatsing raden we geslachtgemeenschap af.
We maken 6 weken na de plaatsing van het spiraaltje een controleafspraak. De huisarts beoordeelt dan of het spiraaltje goed zit. Pas na deze controle weten we helemaal zeker of het spiraaltje veilig is. Daarom raden we u aan om deze periode geen seks te hebben of om extra bescherming te gebruiken, zoals een condoom.
Ben ik na plaatsing van een spiraaltje meteen beschermd tegen zwangerschap? Ja, je bent direct na plaatsing beschermd. Je hoeft dus geen andere anticonceptiemiddelen meer te gebruiken. Het spiraaltje kan het beste geplaatst worden tijdens of vlak na je menstruatie, aangezien je dan zeker weet dat je niet zwanger bent.
Elk anticonceptiemiddel dat werkt door het toedienen van hormonen werkt dus op zijn eigen manier - van de pil en de hormoonpleister tot het hormoonspiraaltje, de ring, hormoonimplantaten of zelfs injecties. Hoe dan ook, alle hormonale anticonceptiemiddelen houden een risico van haaruitval in.
Een spiraal of hormoonstaafje kost meestal tussen de € 50 en € 150. Dit kunt u vergoed krijgen uit uw aanvullende verzekering. Het plaatsen van een spiraal of hormoonstaafje krijgt u vergoed uit uw basisverzekering.
Het plaatsen van een spiraaltje geeft kortdurend een krampende pijn onder in de buik, vergelijkbaar met een menstruatie.
Er is is geen onderzoek dat aantoont dat vrouwen blijvend aankomen door het slikken van de pil. De moderne anticonceptiepil bevat namelijk zo'n lage dosis aan oestrogeen, dat dit in principe niet kan zorgen voor gewichtstoename.
Conclusie: gewichtstoename is geen direct gevolg van de anticonceptiepil. Kom je nu wel of niet aan door het gebruik van de anticonceptiepil? Vanuit de wetenschap is geen bewijs voor gewichtstoename als direct gevolg van de pil gevonden.
Zeer lichte sub-30-pil: Bevat 20 microgram oestrogeen. Voorbeelden zijn Harmonet, Lovette, Meliane, Mercilon.
Waarom stoppen mensen met de pil? Afgezien zien van het proberen zwanger te worden, stoppen sommige vrouwen met het gebruik van hormonale anticonceptie vanwege de bijwerkingen en het effect op hun lichaam en mentale gezondheid. Eén van de grootste bijwerkingen is het negatieve effect van de pil op je libido.
10 Uit dit onderzoek kwam naar voren dat een kwart van de vrouwen rapporteerde minder zin in vrijen te hebben als gevolg van pilgebruik. Vrouwen gaven veel klachten aan; bij meer dan de helft van de vrouwen bleek stoppen of veranderen van pil een gunstig effect te hebben.
Volgens het Nederlands Huisartsen Genootschap* (NHG) is de T-Safe (TCu 380A) het meest betrouwbare koperspiraaltje en heeft als enige een geregistreerde verblijfsduur van tien jaar.
Gewichtstoename is geen bijwerking van koperspiraaltjes. Een koperspiraal bevat geen hormonen, dus het heeft geen directe invloed op de stofwisseling of eetlust, wat vaak geassocieerd wordt met gewichtsveranderingen.
Voel je het hormoonspiraaltje tijdens het vrijen? Als het spiraaltje op de juiste plaats zit, voel je het niet zitten. Als je het wel voelt, check dan even bij je dokter of het spiraaltje op de juiste plaats zit. Bij het vrijen kan je partner de draadjes eventueel voelen.
Zo is er een onderzoek dat laat zien dat, net als bij de pil, het gebruik van een hormoonspiraal ook gerelateerd is aan de kans op een depressie.