Soms zal een hond zich angstig voelen als het te stil is in huis. Door wat rustige muziek of iets dergelijks af te spelen, kun je je hond helpen kalmeren en ontspannen. Dit werkt vaak goed als je hond gevoelig is voor geluiden van buiten, zoals mensen die langslopen of vuurwerk.
Aaien is veiliger dan echt knuffelen in stressvolle situaties; Werk in huis met kalmerende geluiden zoals klassieke muziek, honden kalmeren hiervan; Overweeg een thundershirt als je hond bang is voor onweer, autorijden of vuurwerk; Praat over angst en stress met een gedragsdeskundige.
Stress bij honden kan zowel met vrolijkheid als met angst te maken hebben. De hond wordt bijvoorbeeld vrolijk als hij aan jouw activiteiten merkt dat hij zo meteen uitgelaten zal worden. Ook deze opwinding wordt onder stress geschaard, maar dit zorgt in principe niet voor problemen.
Wanneer je hond gestrest is zal hem dit doodongelukkig en fysiek kwetsbaar maken. Maar hoe weet je dat hij lijdt aan spanning? Trillen is één van de symptomen van stress bij honden, maar je viervoeter kan ook andere signalen geven.
Stress verminderen
Het kan maanden of zelfs jaren duren voordat dit weer onder controle is en de stress enigszins uit het lichaam is. Ondersteuning is dan ook noodzakelijk! Afhankelijk van hoe het gaat met de hond kan na ongeveer 3 maanden strikte stressvermindering langzaam weer wat worden opgebouwd.
De hele dag zijn ze druk met voedsel vergaren, spelen, jaagspelletjes en natuurlijk ook wel rustgedrag. Maar onze hond of kat die als huisdier bij ons leeft hoeft niet zo veel meer te doen, de rollen zijn tegenwoordig omgedraaid.
Wanneer dit moment is verschilt enorm per hond. Zo kan het zijn dat je hond al iets rustiger wordt bij een leeftijd tussen de 6 en 9 maanden. Wanneer je hond volwassen is, dit is tussen de 1 en 2 jaar, zie je vaak dat de grote hoeveelheid puppy energie is verdwenen.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Je kunt je hond uitputten door hem veel te laten bewegen. Let wel op; hoe meer je hond beweegt, hoe beter zijn conditie wordt en hoe meer hij moet bewegen om echt moe te worden. Gelukkig groeien de hersenen van honden niet zo makkelijk als zijn spieren Het is dus beter om je hond moe te maken met denkspelletjes.
Indien een hond zich absoluut niet op zijn gemak voelt in een bepaalde situatie, zal hij dit zeker laten merken. Honden kunnen hier verschillend op reageren. Een vaak vertoond gedrag is vermijding. Je hond zal zijn staart plat tussen zijn benen hebben en je bezorgt / gestrest aankijken.
Als een hond overprikkeld is heeft de hond te veel prikkels gehad. Zie het hoofd als een emmer, bij te veel prikkels stroomt de emmer over. Er is op dat moment geen ruimte voor rust in het hoofd. De hond kan druk gedrag gaan vertonen, kan gaan uitvallen, kan in de riem gaan bijten of kan gaan happen naar de eigenaar.
Heb je een bench, probeer je hond dan als hij druk wordt daar heen te begeleiden en voor de opening te blijven zitten tot hij slaapt. En verminder de hoeveelheid indrukken door hem minder naar spannende dingen mee te nemen en iets korter te wandelen. Wordt zijn gedrag dan beter, dan was dit waarschijnlijk de oplossing.
Het kan zich uiten in gedrag, zoals meer nerveus zijn, uitvallen naar andere honden, heel druk zijn of juist stil en 'onzichtbaar' worden. Maar ook bij fysieke klachten kan stress een grote rol spelen, en dus ook als dit indirecte stress is van de eigenaar of huisgenoten.
Denk hierbij aan spel, (aandacht)oefeningen en/of lekkere hapjes/speeltjes die je kunt aanbieden, etc, ruim voordat de hond plat gaat. Hiermee kun je de focus van de hond verleggen en eventueel fixeren voorkomen. Haal je hond uit de situatie en leidt deze op tijd weg.
Honden zijn altijd in voor gezelschap. Een hond komt tegen je aan liggen wanneer hij zijn kans schoon ziet en sommige honden achtervolgen je het liefst de hele dag, om te kijken waar je heengaat en wat je gaat doen. In principe wil een hond altijd bij jou of bij een ander gezinslid zijn.
Naast Sumo is er nog veel meer speelgoed waar lekker op kan worden gekauwd. Maar als we eerlijk zijn, is het natuurlijk nog leuker om gewoon op een echt kauwbot te kauwen. Wil je ervoor zorgen dat jouw hond een tijdje bezig is, dan kun je gaan voor een groot kauwbot of voor een hertengewei.
We sommen de signalen even op:
Kalmerende signalen: gapen, de lippen aflikken, de ogen sluiten, negeren, langzaam bewegen. 3. Stress reacties: hijgen, trillen, verwijde pupillen, zwetende poten, blaffen, … .
Tips voor een angstige hond
Praat op een enthousiaste manier tegen je hond en laat niet zien dat je bang bent. Straf je hond absoluut niet, dit maakt het alleen maar erger. Wees geduldig, probeer bij je hond te zitten en rustig aaien zal al flink fijn zijn voor je vriend(in). Beloon de hond wanneer ze kalmeert.
Ashwagandha helpt bij stressvolle situaties, ondersteunt je energieniveau en verbetert je concentratie. Ook valeriaan en citroenmelisse zijn kruiden die veel rust geven. Valeriaan wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt om in te slapen, omdat het zorgt voor meer rust in je zenuwstelsel.