Zwarte knoflook kun je heel makkelijk zelf maken. Je hebt er witte knoflook, een rijstkoker en wat geduld voor nodig. Je fermenteert dan zelf de witte knoflook tot zwarte knoflook.
De zwarte knoflook heeft 198 eenheden van de antioxidanten per 100 gram, in vergelijking met 119 eenheden per 100 gram in de gewone knoflook. Antioxidanten zijn essentieel in het lichaam voor een goede werking van het immuunsysteem, maar ook voor het voorkomen en herstellen van schade aan onze lichaamscellen.
Zwarte knoflook is normale witte knoflook die op een speciale manier gefermenteerd wordt. Hierdoor krijgt de knoflook een mooie zwarte kleur en zoetige smaak. De structuur is zacht en plakkerig, als een te zacht dropje. Zwarte knoflook ruikt naar rozijnen en sojasaus.
De plant groeit goed in de volle zon en op een doorlatende grond. Zwarte knoflook ontstaat door een fermentatieproces (= proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken).
Hoe kun je zwarte knoflook bewaren? Zwarte knoflookbollen en gepelde teentjes kun je het best bewaren in je keukenkastje op kamertemperatuur. De houdbaarheid is vanaf verpakken 1 jaar. Mocht je de bollen langere tijd willen bewaren, dan kun je ze in een afgesloten pot doen tegen uitdroging.
Zwarte knoflook was in het verleden te koop bij groothandelbedrijven als de Sligro en de Hanos en bij Chinese supermarkten. Maar tegenwoordig ligt het ook bij de AH in het uienschap.
Zwarte Knoflook van Zeeuwsche Zoute wordt geproduceerd door de standaard witte knoflookbol, door middel van een zorgvuldig gecontroleerd verwarmingsproces te fermenteren in enkele weken. De suikers en aminozuren reageren en produceren samen melanoïdine, die verantwoordelijk is voor de rijke zwarte kleur.
Knoflook telen is makkelijk zelf te doen. Het beste resultaat krijg je met knoflookbollen die verkrijgbaar zijn bij leveranciers van zaden. Met knoflookbollen van de groentenafdeling gaat het namelijk vaak mis. Met deze kweekset van Elho hoef je niet gebukt te kweken en vergeet ook niet alle handige kweekbenodigdheden.
Knoflook plant je bij voorkeur in het najaar. Die van ons groeit probleemloos en heeft een lekkere, milde smaak.
Knoflook kweken
Het is de bedoeling dat de tenen nog vóór de winter uitlopen en met zo'n 10 cm loof de winter in gaan. Poot de tenen zo'n 3 tot 5 cm diep, op een afstand van 10-12 cm van elkaar en 25 cm tussen de rijen. Vanaf eind februari beginnen de uitgelopen jonge planten weer te groeien.
Souq Zwarte knoflook bestellen | Albert Heijn.
De allerlekkerste knoflook komt uit Nederland: uit Slootdorp. Al sinds 1986 teelt de familie Biesheuvel verse Noord-Hollandse knoflook. Niet die gedroogde bolletjes in een netje. Nee, verse sappige witte bollen met een mooie groene stengel.
Zwarte knoflook ontstaat door het fermenteren van verse knoflook. Gedurende het fermentatieproces krijgt de knoflook een zwarte kleur en een zoetere smaak. Gefermenteerde knoflook bevat veel antioxidanten en belangrijke zwavelverbindingen zoals S-Allyl cysteïne.
Eén teentje weegt namelijk maar zes gram. Is te veel knoflook goed? Nee, het is niet aan te raden om meer dan drie knoflookteentjes per dag te eten. Een gevolg van een teveel aan knoflook kan bijvoorbeeld duizeligheid vanwege bloedarmoede zijn, of dat rode bloedcellen aangetast worden.
Knoflook zorgt voor het ontspannen en vergroten van de bloedvaten in je lichaam. Ook wordt de bloedcirculatie verbetert wat allemaal bloeddrukverlagend werkt. Wetenschappers weten nog niet waarom muggen knoflook niet fijn vinden (het zal vast iets met de geur te maken hebben..), maar het werkt wel!
Zwarte knoflook kun je ook makkelijk uitsmeren, als een soort puree.Smeer het op je toast of marineer je vlees erin, net als Ottolenghi. En de zwarte knoflooktenen zijn ook prima om los op te snoepen, als snack. Je zou dan een kick krijgen van umami en tonen proeven van balsamico, leer, rook, tamarinde en drop.
Hoewel je knoflook kunt telen met knoflooktenen uit de supermarkt, is pootgoed van een kwekerij meestal de beste keuze. Dit pootgoed is aangepast aan je regio en heeft minder kans op ziektes, en het groeit vaak gewoon veel beter.
Het is winterhard en kan ook goed tegen de vrieskou. Dat had je niet gedacht he? In de maand juni kan je de knoflook oogsten. Hoe langer je wacht, hoe groter de bol.
Slakken houden niet van de geur van knoflook en zullen dit vermijden.
Van één bloeistengel komen al tientallen van die kleine teentjes. Als je knoflook in het wild zou laten groeien, dan vermeerdert knoflook zich dus via de broedbolletjes maar óók via de bollen in de grond, die uiteindelijk teentjes maken, waarbij uit elk teentje een nieuwe bol ontstaat.
Het is bekend dat knoflook tussen aardbeien de kans op grauwe schimmel vermindert. Bij het planten kunnen zowel de teentjes als de broedbolletjes uit de bloemen gebruikt worden. De tenen groeien binnen één seizoen uit tot oogstrijpe bollen.
gooi knoflook niet weg wanneer er groene uitlopers uit groeien. Snij deze weg, want het smaakt bitter. De rest van de knoflook is nog prima! wanneer knoflook in contact komt met citroen of andere zure ingrediënten, bestaat de kans dat het blauw uitslaat.
Zowel honing als knoflook kunnen helpen om stollingen te voorkomen en maken de aderen sterker, waardoor aandoeningen als trombose en spataderen voorkomen kunnen worden. Om de bloeddruk op natuurlijke wijze onder controle te houden, kun je proberen om elke ochtend op een lege maag honing en knoflook te consumeren.
Gefermenteerde knoflook (zwarte knoflook) bevat een hoge concentratie aan werkzame stoffen, is reuk- en smaakloos, wordt goed opgenomen en kent geen bijwerkingen. Knoflook verlaagt de bloeddruk, verbetert het serum lipidenprofiel, verlaagt het cholesterolgehalte en beschermt tegen vrije radicalen.
Wanneer knoflook in aanraking komt met zuur, zoals citroen, kan deze blauw uitslaan.