Uruchimai is de standaard rijst, ofwel wat wij sushirijst noemen. Maar het wordt voor van alles gebruikt in de Japanse keuken, gewoon om te eten maar ook bijvoorbeeld saké van te maken.
Pandanrijst, ofwel jasmijnrijst, heeft een langere korrel en komt uit Thailand. Het is een witte rijst die gekookt is met aromatische pandanbladeren. De rijst staat bekend om zijn nootachtige geur en smaak. Pandanrijst wordt vaak gebruikt in de Chinese, Indonesische en Thaise keuken.
Voor sushi heb je Japanse, rondkorrelige rijst nodig. Die kun je gelukkig gewoon kopen in de supermarkt, vaak onder de naam sushirijst. Zoek anders naar shari of gewoonweg Japanse rijst.
Het vliesje en die kiem (die bij witte rijst worden verwijderd) bevatten bijvoorbeeld ook vitamine B1, vitamine B6 en een best aardige hoeveelheid fosfor, kalium en magnesium. Kortom, meer voedingsstoffen voor dezelfde hoeveelheid calorieën. En dat maakt zilvervliesrijst de meest gezonde rijst!
Je moet de rijst kunnen horen koken en er moet stoom onder het deksel vandaan komen. Zie je dit niet, draai het vuur dan iets hoger. Zet de kookwekker op 15 minuten en laat stomen. Til het deksel niet op om te kijken hoe het met de rijst gaat – dat komt wel goed!
Weet dat er geen echte vervanging voor kleefrijst of sushi-rijst bestaat. Je kunt gewone rijst zo bereiden dat het wat plakkeriger wordt, maar hij krijgt niet de speciale smaak en textuur waar kleefrijst om bekend staat.
Laat de rijst weken
Laat de rijst ten minste 30 minuten weken in water. Dit zorgt ervoor dat het vocht in elke korrel binnendringt, zodat de rijst in een korte tijd gelijkmatig en volledig gaar kookt zonder te zacht te worden.
De ”gezondste” rijstsoorten waar de meeste fitnessers en bodybuilders voor kiezen zijn zilvervlies of basmati rijst. Je kunt ook kiezen voor een mix van deze twee soorten rijst. Rijst bevat behalve koolhydraten ook een kleinere hoeveelheid eiwitten en is zeer laag in vetten.
Aardappelen bevatten minder calorieën
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C.
Het kan mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid als je er langdurig te veel van binnenkrijgt. Het advies geldt vooral voor baby's en peuters, maar oudere kinderen en volwassenen kunnen ook te veel binnenkrijgen, als ze vaak en veel rijst en rijstproducten eten.
In deze post deel ik drie manieren en rijstsoorten waarmee je zelf sushirijst kan maken: sushirijst, kleefrijst en basmatirijst. De smaak, textuur en bereidingstijd van de drie soorten rijst verschilt. Lekker om sushirolletjes mee te maken of voor in een poké bowl! Sushirijst is in de meeste supermarkten verkrijgbaar.
Het belangrijkste verschil tussen sushirijst met de rijst die we dagelijks eten is dat de korrel van sushirijst korter, ronder en dikker is en van nature veel zetmeel bevat waardoor deze na het koken veel beter aan elkaar blijft plakken. Sushirijst is één van de belangrijkste ingrediënten voor sushi.
Maak zelf de keuze welke soort rijst je wilt gebruiken. Tegenwoordig kun je zelf bij de supermarkt sushi rijst kopen. Of gebruik pandan rijst want die plakt lekker of zilvervliesrijst voor de meeste voedingswaarde. Voor de dames die het gewicht in balans willen houden is quinoa ook een alternatief.
Pandan heeft het aroma van pandanbladeren, dat lijkt op de nootachtige smaak van Jasmijn rijst. Basmati heeft in vergelijking met Pandan een nog langere korrel en kookt nog droger. Het heeft een lichte, luchtige textuur wat een heerlijk mondgevoel geeft.
Pandanrijst – ook wel Jasmijnrijst – is afkomstig uit Thailand. De rijst heeft een lange korrel, bloemig aroma en nootachtige smaak, oorspronkelijk afkomstig van het pandanblad. Een Thaise groene curry of andere Aziatisch gerechten zijn heerlijk met pandanrijst.
Welke rijst je hebt gekozen: basmati is bijvoorbeeld droger dan pandanrijst. Wil je plakkerige rijst of juist niet? Vraagt het gerecht om plakkerige rijst, dan doe je er goed aan om de rijst juist níet af te spoelen.
Net als witte rijst bevat deze rijst een stuk minder voedingsstoffen doordat het vliesje is verwijderd. De rijstkorrel van basmatirijst is in vergelijking met andere soorten langer en heeft een lichte nootachtige smaak. Doordat er meer smaak aan zit, is dit een favoriet bij velen. Wist je dat basmati 'geurig' betekent?
Beide varianten zijn dus geschikt binnen een afvaldieet. Desalniettemin heeft bruine rijst het voordeel dat het meer vezels en voedingsstoffen bevat dan witte rijst, waardoor dit een gezondere keuze is. Kortom: Bruine rijst is gelinkt aan gewichtsverlies en betere vetwaarden in het bloed.
Rijst is niet alleen een trouwe metgezel in een evenwichtige en gezonde levensstijl, maar het kann jou ook helpen gewicht te verliezen. Veel rijstsoorten zijn zeer vetarm en bevatten veel waardevolle complexe koolhydraten. Deze worden langzamer verwerkt en zorgen er dus voor dat je langer vol zit.
Volkorenbrood en bruinbrood zijn voedzame graanproducten, maar 't beste bulkmiddel is brood niet. Voedingsdeskundige dr. Samefko Ludidi: 'Natuurlijk kun je aankomen als je brood eet. Je kunt aankomen door veel nadruk te leggen op energie, de koolhydraten die je uit rijst, pasta of brood haalt.
Rijst maaltijden worden veel gegeten door sporters. Dat komt doordat het een geweldige bron van koolhydraten is en in witte rijst zitten zelfs eiwitten.
Bruine rijst (zilvervliesrijst)
Ben je op zoek naar goede, langzame koolhydraten, kies dan voor zilvervliesrijst. Het bevat relatief veel eiwitten voor de spieropbouw. Liever geen rijst? Geen probleem, je kunt ook eiwitpoeder van bruine rijst gebruiken.
Wil je sushi eten als complete maaltijd, houd dan rekening met gemiddeld 12 tot 18 stuks per persoon. Voor de lunch kan je ongeveer 8 tot 12 stuks aanhouden. Kies je voor Temaki sushi, dan volstaan 4 tot 6 stuks per persoon. Maar eet vooral de hoeveelheid waar jij je goed bij voelt.
Deze rijstsoort bevat veel zetmeel, wat de gekookte rijst heel plakkerig maakt. Het is daarom belangrijk dat je de rijst goed afspoelt. De sushirijst hoort na het koken chewy, een beetje plakkerig en toch los te zijn. De verhouding kortkorrelige rijst en water is ongeveer 1:1.
Doe de rijst in de pan en voeg 750 ml water toe. Doe het deksel op de pan, breng de sushirijst aan de kook en laat het 2 minuten koken. Zet vervolgens het vuur laag en laat de rijst nog ongeveer 15 minuten doorkoken op laag vuur met het deksel op de pan.