Konijnen kunnen wel 300 à 350 keutels per dag produceren! Kleine konijnen hebben vanzelfsprekend kleinere keutels dan grote konijnen.
De gewone keutels zijn licht van kleur en liggen vaak in grote hoeveelheden in het hok. De blindedarmkeutels zijn zacht en donker van kleur. De kans is groot dat u deze keutels niet vaak ziet liggen. De blindedarmkeutels zijn namelijk de keutels die door uw konijn worden opgegeten.
De juiste dagelijkse hoeveelheid voeding hangt af van het ras, het lichaamsgewicht en de leeftijd van je konijn. Een algemene richtlijn: voeder je konijn dagelijks 35 à 40 g per kg lichaamsgewicht. Volg de richtlijnen op de website om de juiste porties per voeder te bepalen.
De blindedarmkeutel ziet eruit als een trosje, is zwart en glimmend en er zit een klein laagje slijm overheen. Ze zijn zachter dan de normale keutels. Als het goed is, eten konijnen deze keutel op. Dit doen ze omdat deze keutel waardevolle voedingsstoffen bevat.
Een gezond konijn produceert wel 300-350 keutels per dag. En ze plassen. Als baasje moet je dat allemaal opruimen. Dat betekent dat je eindeloos mag blijven vegen en moeilijk moet doen om de urine uit tegels en vloeren te krijgen.
Alle konijnen laten keutels vallen rondom hun kooi, om dit als hun eigen gebied te markeren. Dit is geen fout in de zindelijkheidstraining. Het is heel belangrijk voor je konijn om de kooi als eigen gebied te markeren, zodat er onderscheid is tussen JOUW territorium en ZIJN territorium.
Zoals gezegd zijn er goede groeten en groeten die uw konijntje beter niet kan eten. Goede groenten zijn bijvoorbeeld andijvie, bleekselderij, broccoli, komkommer en rucola. Tot de laatste categorie horen bieslook en bonen, erwten en mais, prei en ui, spruitjes en vaste kool zoals rode kool.
Houd het kontje zo schoon mogelijk. Was het kontje van je konijn wanneer het vies is door hem in een bak met lauw water te zetten en de viezigheid los te weken. Geef je konijn de juiste hoeveelheid hardvoer. Op de verpakking staat vaak de dagelijkse hoeveelheid.
Deze blindedarmkeutels zitten bomvol onmisbare voedingsstoffen. Ze worden rechtstreeks uit de anus opgegeten en maken zo een tweede ronde door het spijsverteringsstelsel.
Was het achterwerk van uw konijn als het vies is. Hiervoor kunt u uw konijn met zijn kontje in een bak warm water zetten. De aangekoekte keutels worden zacht door het warme water en kunnen uit de vacht gewreven worden. Droog uw konijn daarna heel goed af.
Daarnaast is het belangrijk het hooi, minimaal 1x per dag te verversen, dan blijft het het aantrekkelijkst voor het konijn en je kunt natuurlijk ook nog voor een kruiden variant kiezen om mee te beginnen.
Een konijn moet 24 uur per dag zoveel hooi kunnen eten als het wil. Zonder hooi heeft een konijn geen goede spijsvertering, en op een gegeven moment krijgt het daar last van en wordt ziek. Droogvoer is oorspronkelijk ontwikkeld voor laboratorium-konijnen en konijnen in commerciële houderijen voor vlees of bont.
Als uw konijn helemaal niet meer eet, dan kan dit binnen een dag leiden tot een levensbedreigende situatie. Zodra de darmen geen voedsel hebben om te verteren, dan gaan bepaalde bacteriën gassen vormen. Door deze gassen worden de darmen langzaamaan uitgerekt. Dit heet een gasbuik, ofwel trommelzucht of tympanie.
Konijnen die te veel biks eten, krijgen last van in- en uitwendig vet, wat op den duur grote gezondheidsproblemen kan geven. Minimaal 3 tot 5 verschillende soorten groenten, zie Groenvoer(GROENTE). Dagelijks fruit niet meer dan 15 tot 30 gram per kg. lichaamsgewicht (vanwege de suikers).
Wanneer je konijn veel hooi eet, zal het ook meer water drinken. Door veel water te drinken, worden de afvalstoffen beter afgevoerd en kunnen nier- en blaasproblemen voorkomen worden. Het konijn heeft een heel gevoelig spijsverteringsstelsel en kan zelf in gevaar komen wanneer hij geen eten heeft.
Het 's nachts zacht aan laten staan van een radio zou helpen om konijnen uit de (moes)tuin te houden, omdat ze dan denken dat er mensen in de buurt zijn. Strooikorrels en geurpoeders verspreiden een voor konijnen en hazen onaangename geur.
Vacht. Een glanzende vacht is een van de aspecten waaraan je al gauw kunt zien of een konijn gezond is. De uitdrukking 'lekker in je vel zitten' nemen konijnen, net als veel andere dieren, heel serieus. Als een konijn niet lekker in z'n vel zit dan zie je dit heel duidelijk.
De meeste konijnen die geen of te weinig hooi eten krijgen teveel brokjes. Door ze minder brokjes te geven gaan ze vanzelf meer hooi eten. Het is belangrijk om niet meer dan 10 tot 25 gram per kilo lichaamsgewicht per dag aan brokjes te geven. Hou het gewicht van je konijnen goed in de gaten.
De darmen kunnen zelfs stil gaan liggen. Hij/zij krijgt teveel energie binnen en eet daardoor de blindedarm keutels niet meer op. Dit is nodig omdat niet alle essentièle voedingsstoffen en energie bij de eerste darmpassage uit het voer gehaald kunnen worden.
Konijnen als huisdieren – Geuroverlast
Het is compleet normaal, die typische sterke indringende geur afkomstig van jullie konijnenhok. De urine, de konijnenkeutels, de voeding, het hooi, het stro, enzovoort. De combinatie van deze stoffen zorgt voor een echte konijnengeur in huis.
In bad gaan geeft enorme stress voor konijnen en werkt absoluut niet ontspannend of verkoelend. Doe konijnen dus nooit zomaar in bad. De enige redenen om een konijn te wassen zijn medisch. Er zijn huidaandoeningen waarbij een bad met medische shampoo noodzakelijk is.
Gesloten of half-dichtgeknepen ogen: De ogen van een konijn met pijn zullen meer dichtgeknepen zijn. De blik is niet ontspannen. Diepliggende ogen: Bij pijn kunnen de ogen ook dieper worden teruggetrokken in de oogkas. Uitpuilende ogen: Soms kunnen de ogen bij een konijn met pijn juist uitpuilen.
Geef uw konijn geen brood. Wij horen het helaas nog regelmatig dat konijnen brood, cracker en koekjes mee mogen eten. Dit is ontzettend slecht voor de darmen van uw konijn, waar hij zelfs chronische diarree aan kan overhouden.
Fruit moet op dezelfde manier opgebouwd worden als groente. Een konijn mag appel, peer, banaan, aardbei, enz., eigelijk alles wat hij lust, met schil en al. Maar met een klein stukje beginnen de eerste dag! Geen appelpitjes, die zijn giftig.
Geef komkommer met mate!
De conclusie: konijnen kunnen best komkommer eten, maar geef ze niet te veel. Te veel vocht kan diarree veroorzaken. Bouw de hoeveelheid komkommer dus sowieso rustig op als je huisdier hier niet aan gewend is en stop wanneer je merkt dat de ontlasting dunner wordt.