En dan nog kiezen we er soms ook voor om de kantsteek te breien. In ribbelsteek, gerstekorrel en andere motieven met ribbelsteken halen we alleen de kantsteek af als we een stevige zelfkant willen. In een sjaal bijvoorbeeld is het goed om de eerste steek af te halen.
Kantsteken kunnen om twee redenen gebreid worden: het geeft een nette rand langs breiwerk, bijvoorbeeld langs de kant van een vest of langs een shwal. De tweede reden is, dat je breiwerk netter in elkaar kunt zetten. Je maakt het breiwerk niet aan elkaar in de kantsteek, maar de steek ernaast.
Zijkanten van een sjaal krullen om? Bij het breien van een sjaal in tricotsteek zullen de zijkanten vaak omkrullen. Om dit te voorkomen kun je de eerste 3 tot 5 steken van de naald recht breien op zowel de rechte als de averechte kant. Hoe breder de sjaal, dan 5 steken recht breien.
Tricotsteek breien
Je breit tricot door rechte steken heen en averechte steken terug breien. Dus de ene naald brei je helemaal met rechte steken, dan keer je je breiwerk om en breit de hele naald averechte steken. Bij de averechte steek houd je de draad tussen het brei werk en jezelf.
Voorkant: dit is de kant van je breiwerk die je kunt zien als je breit. Voorpootje: rechterkant van de steek. Werkdraad: de draad die van de bol naar je breiwerk loopt.
Met de boordsteek brei je afwisselend 1 steek recht en 1 steek averecht. Brei steeds dezelfde steken boven elkaar en er ontstaat een elastisch geheel. Dit is de meest gebruikte steek voor boorden aan een vest of trui. Er zijn verschillende variaties, zo kun je ook afwisselend 2 steken recht en 2 steken averecht breien.
Na het opzetten van de steken wordt de eerste pen, of de eerste naald, gebreid. Hierna wordt beschreven hoe een rechtshandige breier kan breien.
Voor een "Knopjesrand" haal je de eerste steek van de naald steeds recht af en brei je de laatste steek van iedere naald recht.
Ajour breien wordt ook wel 'gaatjes breien' of kantbreien genoemd. Zonder steken te laten vallen creëer je een patroon van gaatjes. Dit patroon kan uit allerlei vormen bestaan. Van eenvoudige verticale strepen tot een elegant bloemendetail.
Heengaande naald is rechts en teruggaande naald is links. Daar waar de zwarte puntjes staan maak je een lus. De eerste 2 naalden zijn lussen op een bruine achtergrond nadien brei je alleen in natuurkleur. De grootte van de lussen is verschillend, naargelang je in een heen- of teruggaande naald zit.
Kantsteken: In de patroontekeningen zie je pijltjes staan aan het begin en einde van elke toer. Dit zijn de kantsteken. De kantsteek aan het begin van elke toer in elk patroon haak je door een staande-vaste te haken door beiden lussen in de eerste vaste van de vorige toer (wat dus ook een kantsteek is).
De ribbelsteek, in het engels ook wel de garter stitch genoemd, behoort tot de eenvoudige breisteken en is erg geschikt voor het breien van een sjaal. Deze breisteek is gebaseerd op recht breien, door middel van de 4 stappen: Insteken, omslaan, doorhalen en af laten glijden.
Patentsteek wordt gebreid op dezelfde manier als een gewone rechte steek, alleen steek je de naald in de aangegeven steek in de toer eronder. De steek van de toer erboven ziet eruit als een draad aan de achterkant van je breiwerk. Onthoud dat je iedere toer begint met een rechte steek.
Voor het omzomen van de stof (bijvoorbeeld onderkant van een t-shirt of mouwtjes) kun je ook een tweelingnaald gebruiken. Die naait in één keer twee evenwijdige rechte stiksels aan de bovenkant van de stof, terwijl de draad aan de onderkant een zigzag maakt.
Waarom blocken? Blocken zorgt ervoor dat de steken in je breiwerk er veel mooier en gelijkmatiger uit gaan zien. Ook valt het breiwerk mooier nadat het is geblockt. Zeker wanneer de delen nog aan elkaar gezet moeten worden kan het opspannen wonderen doen voor de vorm.
Brei je vast of strak? Probeer dan eens wat verder op de naald te breien in plaats van op de naaldpunten. Met andere woorden, steek je naald dieper in de steek en bij het doorhalen laat je de steek verder op je rechter naald glijden voordat je de steek van de linker naald af laat glijden.
Als je nog niet zo lang breit kun je het beste beginnen met een tamelijk kleine sjaal, groot genoeg om je warm te houden maar niet zo breed dat het breien eindeloos gaat duren. Als je breit met dik garen en naalden van US 8-10 (5 – 6 mm) moet je voor een leuke maat ongeveer 30 tot 40 steken opzetten.
Een sjaal voor volwassenen is 25 cm breed en ongeveer 2 meter lang. Wil wat meer precies aanwijzingen en draagtips dan is dit een informatief blog. Voor een baby'tje moet een sjaal natuurlijk kleiner zijn dan voor een kind. Brei dan een sjaal van ongeveer 10 cm breed en 65 cm lang.
Hoe ziet een averecht gebreide steek eruit? Een averecht gebreide steek kun je herkennen aan het 'bobbeltje' dat je kunt zien direct onder het lusje dat op je naald staat. Als je goed kijkt, kun je zien dat zo'n bobbeltje ontstaat doordat het lusje op je naald van-voor-naar-achter door de voorgaande steek is getrokken.