Vanaf 1 juli 2023 geeft het recht op de verhoogde tegemoetkoming (RVT) geen recht meer op het sociaal tarief voor energie. Deze webpagina gaat enkel over het federaal sociaal tarief.
Personen die recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming en een contract hebben afgesloten als residentiële afnemer van elektriciteit, aardgas of warmte, hebben tijdelijk recht op het sociaal tarief. Deze maatregel was in voege van 1 februari 2021 tot 30 juni 2023.
Wanneer heb je recht op het sociaal tarief? Om het sociaal tarief te krijgen, moet iemand in je gezin normaal gezien een bepaalde uitkering of tegemoetkoming krijgen, zoals een leefloon of een tegemoetkoming voor personen met een handicap.
Waarom wordt het sociaal tarief afgeschaft? Het antwoord is eenvoudig: De marktprijzen voor energie stabiliseren op een lager niveau. Maar marktprijzen die stabiliseren, wil niet zeggen dat het bedrag op je energiefactuur hetzelfde blijft.
Sociaal tarief energie: + 7,8% voor elektriciteit en +9,7 voor aardgas vanaf 1 januari 2023. De sociale tarieven voor elektriciteit en aardgas stijgen het eerste trimester van 2023 met respectievelijk 7,8% en 9,3%.
U hebt recht op een IGO als u voldoet aan onderstaande voorwaarden: Uw bestaansmiddelen bedragen per maand minder dan: 1 489,23 euro voor alleenstaanden (op 01.07.2023 aan index 169,23);992,82 euro voor samenwonenden (op 01.07.2023 aan index 169,23).
Het sociaal tarief wordt steeds toegekend tot het einde van het kalenderjaar. Als u als rechthebbende het volgende kalenderjaar nog steeds een tegemoetkoming ontvangt, wordt het sociaal tarief voor energie normaal gezien opnieuw automatisch toegepast.
Je recht op sociaal tarief blijft indien je: Leefloon ontvangt van het OCMW. Een tegemoetkoming ontvangt voor personen met een handicap. Een uitkering ontvangt van de Federale Pensioendienst.
Het sociaal tarief komt neer op de prijs die de goedkoopste energie- en/of aardgasleverancier aanbiedt op de commerciële markt. Doorgaans is het sociaal tarief 30% goedkoper dan het gemiddelde tarief. tarief voor elektriciteit.
Maatregel tijdens coronacrisis
Het sociaal tarief wordt automatisch toegekend en dit wordt meegedeeld aan de energieleverancier. Nu wordt de maatregel dus stopgezet vanaf 1 juli 2023.
Sommige gemeenten geven nog extra voordelen voor mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming, bijvoorbeeld korting op je gemeentebelasting, korting op je afvalfactuur, gratis vuilzakken of korting op vrijetijdsactiviteiten, sport- en speelpleinen en buitenschoolse opvang.
Mijn inkomen valt onder een grensbedrag
Bij aanvragen in 2023 is dat dus met het inkomen van 2022. Dat moet lager zijn dan 23.303,84 euro, verhoogd met 4.314,18 euro per bijkomend gezinslid (wie als gezinslid wordt beschouwd, lees je op de pagina over het inkomen).
Het sociaal tarief bedraagt voor het derde kwartaal van 2022 3,093 eurocent per kilowattuur. Een gezin met een gemiddeld verbruik van 17.000 kilowattuur betaalt dan op jaarbasis 525,82 euro. Dat is ongeveer 3.000 euro minder dan de jaarfactuur via een regulier contract.
Het sociaal tarief bedraagt 1/5 van het normale tarief. U krijgt dus een korting van 80% op alle onderdelen van uw waterfactuur. De compensatie is een forfaitair bedrag. De grootte van het bedrag hangt af van het aantal gezinsleden.
Het sociaal tarief is hetzelfde bij alle energieleveranciers, ze zijn verplicht het toe te kennen aan iedereen die er recht op heeft.
Dit is zo voorzien door het koninklijk besluit van 23 december 2021. Je hoeft hiervoor zelf niets te doen. Er is geen enkele actie voor nodig. Het bedrag van 80 euro wordt volledig automatisch op je rekening overgeschreven ten laatste 12 dagen na de verzending van je creditnota.
Concreet verwierven zowat 450.000 gezinnen tijdelijk het recht op het sociaal tarief. Het ging om mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming in de gezondheidszorg: vooral mensen met een laag inkomen, een klein pensioen of een laag loon.
Heb je een beperkt inkomen of krijg je een uitkering? Dan heb je recht op het sociaal tarief voor energie (aardgas en elektriciteit). Meestal moet je niets doen en wordt dit automatisch toegekend. Je kunt zelf nagaan of je er recht op hebt via de website van de FOD Economie.
Hoe verkrijg ik sociaal tarief bij Eneco? We passen het sociaal tarief automatisch toe via een lijst van de FOD Economie. Je hoeft dus zelf niets te doen hiervoor.
Opgelet, het sociaal tarief voor warmte is pas van toepassing sinds 1 juli 2022 en kan dus nooit vroeger toegekend worden. Toepassing met terugwerkende kracht? Het sociaal tarief voor energie kan met terugwerkende kracht toegepast wor- den.
Je moet minstens 7 punten hebben om recht te kunnen hebben op een integratietegemoetkoming.
Iedereen met een variabel energiecontract of met een vast contract dat dateert van na 30 september vorig jaar ontvangt een basispakket.
Bij kleine pensioenen gaat het om pensioenbedragen van meer dan € 2,- en minder dan € 594,89 (in 2023) bruto per jaar.