Het doorzichtige glas laat UV-stralen toe die de smaak van de alcoholische drank aantasten.Om toch van een verfrissend biertje te kunnen genieten, wordt een donkere kleur gebruikt. Daarom hebben bierflesjes een bruine en groene tint.
De groene fles was aanvankelijk bedoeld voor de export, maar is door de jaren uitgegroeid tot de kleur van het Heinekenmerk. Heineken Nederland heeft maandag in Amsterdam verkopers en de recyclingbranche verteld dat het bruine flesje wordt ingeruild voor het groene model.
Bruin vs groen flesje
Bruine flesjes blokkeren 98% van al het schadelijke licht, groene flesjes houden slechts 20% van al het schadelijk licht tegen.
Glas proef je niet
Eerst de smaak. Plastic is poreuzer dan glas, waardoor de koolstof in het bier makkelijker kan ontsnappen. Het bier verschraalt dus eerder. Glas is bovendien vrijwel volledig smaakneutraal: er vindt geen chemische reactie plaats tussen het glas en het bier.
De gemiddelde prijs van een fles á 0,30 liter van Heineken Pilsener is €0,72 (€2,4 per liter). De gemiddelde prijs van Heineken Pilsener in de winkel is €2,66 per liter. In een fles 30cl zit in totaal 0,30 liter. Op een fles 30cl Heineken Pilsener zit €0,10 statiegeld.
Een pijpje is een bierflesje van 30 cl. In 1948 introduceerde Heineken het model Apollinaris. Dit model werd door veel andere Nederlandse brouwerijen gebruikt.
De Maß (uitgesproken als [maːs]) of Mass (Zwitserse spelling) is het Duitse woord dat de hoeveelheid bier in een bierpul beschrijft, tegenwoordig precies 1 liter.
2 boterhammen = 1 bier.
Damburger is het goedkoopste bier in Nederland (zie het lijstje met bier prijzen). Damburger pils zit in sobere zwarte kratten. Het lijkt én is dus erg goedkoop bier. Damburger is/was alleen bij de supermarktketen C1000 te koop.
Turks bier in de supermarkt (Efes, 50cl): 23 lira (€1,50 euro) Fles wijn in de supermarkt: 100-150 lira (€7-9 euro) Avondmaal met drinken voor 1 persoon: 80-200 lira (€5-12 euro)
Prijs van bier
Een glas bier uit een thuistap is goedkoper dan een glas bier in het café. Een blik bier is goedkoper dan een glas bier van de thuistap. En een flesje uit een krat bier is nog weer goedkoper dan bier uit blik.
Schuim op bier ontstaat door de reactie van suiker en gist, daarbij ontstaat de alcohol uit het bier, maar ook koolzuurgas. Wanneer dat vrijkomt, kan er door de oppervlaktespanning van het bier een schuimkraag ontstaan, dat maakt het bitterder en ook zorgt het ervoor dat er geen grote schuimkraag ontstaat.
Naast dat het er mooi uit ziet, heeft een schuimkraag als functie het bier te beschermen tegen zuurstof. Bieren met een lage smaakintensiteit, zoals pils, is dit heel belangrijk. Bij andere biertypen is de invloed van zuurstof veel minder, zoals bijvoorbeeld quadrupel.
Dit komt voornamelijk door het verschillende kooldioxidegehalte. Voor bier van de tap is dat zo'n vijf procent hoger dan voor bier uit de fles. Daarom parelt een vers getapt biertje gewoon lekkerder en smaakt het natuurlijk veel pittiger.
Heb je je ooit afgevraagd waarom bierflesjes van groen of bruin glas zijn gemaakt? De reden is heel simpel: zonnestralen. In de beginjaren werd bier in doorzichtige flessen bewaard.
Het is de aanwezigheid van ijzeroxiden in de samenstelling van het basisglas (floatglas geheten), die deze licht groene tint aan het glas geeft. Er zijn glastypen die zo weinig metaaloxiden bevatten dat deze licht groene esthetiek kan worden geëlimineerd. Dit is het gamma extra-blanke beglazingen.
Een glasfabriek is een bedrijf dat glas vervaardigt uit ruwe of gerecycleerde materialen. Tegenwoordig wordt glas veelal machinaal in massa gemaakt, waar men het vroeger met de hand fabriceerde.
De grote boosdoener is zonlicht. "De hop in het bier verandert onder invloed van zonlicht van smaak", aldus de meesterbrouwer. "Als je twee biertjes proeft, eentje vers en eentje die vijf minuten in de zon heeft gestaan, dan proef je al verschil." Het bier krijgt een muffig luchtje.
De smaak van een Heineken-biertje is overal ter wereld hetzelfde. Van over de hele wereld worden samples van het bier naar een laboratorium in Zoeterwoude gestuurd, zodat de smaak uitvoerig getest kan worden.
En omdat Heineken zijn naam een gezellige uitstraling wilde geven, verving hij de hoofdletters door kleine letters en werd de 'E' een 'lachende e' door ze een fractie te kantelen. Sindsdien is de ontwikkeling van het etiket onverminderd doorgegaan.
De Klok is een smaakvolle pilsner die wordt gebrouwen bij Grolsch. Deze pilsener is vernoemd naar de voormalige brouwerij De Klok. Dit is een pilsner zonder poeha, gewoon een goed bier.
150 Watt van Stadsbrouwerij Eindhoven werd in 2020 gekozen tot 'Beste bier van Nederland 2020'. Dit bier won de gouden medaille in de categorie 'zwaar donker' en was van alle gouden medailles het bier met de meeste punten. Hier volgt een overzicht van de beste bieren van Nederland in 2021.
Van 1809 tot 1954 heette de Grolsche Bierbrouwerij, Brouwerij de Klok. Voor de oorsprong van de naam de Klok moeten we terug in de historie, naar het begin van de 19e eeuw. Als in die tijd de kerk uitging luidde de klok en was het tijd voor een koud biertje. Vandaar “de Klok”.
De vaste grondstoffen van bier zijn mout (gekiemde gerst), water, hop en gist. Het is dus een natuurlijk product zonder bewaarmiddelen, zout en vet. Het bevat veel vitaminen en mineralen (o.a. magnesium, silicium en kalium). In deze optiek is bier dus gezonde, vloeibare voeding.
Omdat bier is gemaakt van gezonde ingrediënten zoals gerst, hop, graan, mout, gist en water is het een bron van natuurlijke antioxidanten, en zit het vol vitamine B, flavonoïden en mineralen (zoals kalium en magnesium). Ook is het een bron van oplosbare vezels.