Inductiekookplaten communiceren met pannen door magnetisme. De plaat wordt geactiveerd zodra er een pan op wordt gezet.De kookplaat wordt zelf niet warm maar verwarmd de pan direct. Hierdoor verlies je geen warmte (en dus energie) aan de omgeving.
Koken op inductie is veilig. Er ontstaat een magnetisch veld tussen de kookplaat en de pan, waardoor alleen de bodem van de pan warm wordt. Staat er geen pan op de kookzone, dan wordt deze ook niet warm. Haal je na het koken je pan van de plaat af, dan schakelt hij automatisch uit.
Maar om inductie te laten werken, heb je pannen met een magnetiseerbare bodem nodig. Het oppervlak van het keramische glas wordt alleen verwarmd door de warmte die de pan afgeeft. Hierdoor is inductie snel, veilig en praktisch. De kookplaat wordt alleen geactiveerd als je er geschikte pannen op plaatst.
Maar ook op inductie kun je een prima omelet bakken. Stap één zijn een goed ingebrande plaatstalen pan, voldoende hitte en boter. Vervolgens hou je de pan flink schuin, waardoor de inductie ook de zijkant van de pan verwarmt. Daarmee kun je je ei bakken in een halvemaanvorm.
Niet alle pannen zijn geschikt voor inductie. Er zijn namelijk materialen die niet geschikt zijn voor inductie: aluminium, RVS en koper. Inductiekookplaten werken alleen met RVS met magnetische bodem, gietijzer, of met pannen met een dikke metalen bodem.
De kookzone linksvoor, met het 'P' symbool, is voorzien van een 'Power Boost' functie. Met deze functie kookt u gedurende een korte tijd - maximaal 5 minuten - met extra groot vermogen. De kookzone schakelt na die tijd automatisch terug naar stand 9.
FEIT 3 - Inductie koken is makkelijk
Het is niet alleen veiliger, het is ook makkelijker. Je hebt veel meer controle over de bereiding van je eten. Door bijvoorbeeld je kookzone aan te zetten voor 5 minuten op 100 graden kun jij gemakkelijk en nauwkeurig je pannetje water opzetten.
Bij inductie koken wordt niet de kookplaat, maar de pan zelf opgewarmd. Als de kookplaat aanstaat maar er geen pan op staat, gebeurt er dus niks. Haal je na het koken je pan van de plaat af, dan schakelt hij automatisch uit. Na het koken is er wel restwarmte aanwezig op de kookplaat, maar die koelt snel af.
Koken op inductie gaat sneller dan op welke andere verwarmingswijze dan ook. Zo duurt 1 liter water aan de kook brengen op inductie ongeveer 3 minuten, op vitro keramisch duurt dit 7,5 minuten en op gas bijna 5 minuten.
Vooraan is de heetste kookzone om te schroeien of te bakken, in het midden heb je een gemiddelde warmte om te sudderen en achteraan is de temperatuur het laagst om je pot of pan warm te houden.
Restwarmte-indicator
De letter 'H' of 'h' van 'HOT' brandt tot de plaat koel is. Dit is de restwarmte-indicator. Raak de kookplaat niet aan als de indicator brandt.
Wokken op een inductie kookplaat is zeer goed mogelijk en gaat ontzettend snel. Op de ene inductie kookplaat kun je beter wokken dan op de andere. Zo is ons advies om naar een inductie kookplaat te kijken welke een krachtige kookzone voor een kookpan met een grotere diameter heeft.
Het is niet erg als de besteklade onder je inductiekookplaat iets opwarmt. Zorg wel altijd voor voldoende ventilatieruimte onder de kookplaat. Bij te weinig ventilatieruimte raakt de kookplaat oververhit en valt uit.
Bak de pannenkoeken in een antiaanbakpan. Heeft u een inductiekookplaat met TempControl?Kies dan voor stand 2. Hierdoor hebben we constante temperatuur in de pan, waardoor het bakken van de pannenkoek nog gemakkelijker gaat.
Sudderen, grillen en braden op inductie
Inductie is zelfs nog nauwkeuriger te regelen dan het gasfornuis. Sudderen op een inductieplaat is dan ook geen probleem: u kunt uw braadpan urenlang op een lage stand op de plaat laten staan.
Vlees braden op inductie
Wij gebruiken een pan zónder anti aanbaklaag. De pan die wij gebruiken bestaat uit minimaal 5 lagen staal; RVS binnen- en buitenkant en daartussen een aantal lagen met een legering van koper en aluminium voor de goede hitte geleiding. Als de pan goed op temperatuur is, voeg je het vlees toe.
De melding L op jouw kookplaat duidt aan dat het kinderslot actief is. De procedure voor het uitschakelen van het kinderslot verschilt van model tot model. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing voor meer informatie.
Foutcode F geeft aan dat er geen kookgerei op de kookzones staat of dat het kookgerei niet geschikt is. Foutcode F1 geeft aan dat het vermogen te laag is door ongeschikt kookgerei of een lege kookpot. Inductiekookplaat.
Het ingestelde vermogen is zichtbaar in de display (B). Een kookzone is ingeschakeld. De display toont een vermogensstand tussen 1 en 9, of “P”. Druk op de toets (C) van de uit te schakelen kookzone.
De pannen blijven wel geschikt voor gebruik voor inductie. De kwaliteit van de pan en de bodem blijft behouden, zelfs na vele malen afwassen. HEMA B.V.
Inductieplaat om de bestaande, koperen, pannen te gerbuiken op uw inductie fornuis. Inductiefornuizen vereisen een ijzeren kern. Aangezien koper niet inductief is, bieden wij een massieve gietijzeren plaat aan, die rechtstreeks op het inductiefornuis kan worden gelegd.