Kunstleer (ook wel bekend als kunstleder, imitatieleer, Skai of PU) is een imitatie van leer en heeft dus ook andere eigenschappen dan echt leder. Het bestaat uit een kunststof die aangebracht is op een doek van textiel.
Kunstleer (PU, imitatieleer, SKAI of kunstleder)
Kunstleer is verkrijgbaar in verschillende soorten, zoals PU, imitatieleer, SKAI of kunstleder. Deze leersoorten worden vaak afgewerkt met een synthetische afwerking. Op deze manier krijgt de tas de look en feel van een leren tas.
Daarnaast kun je ook het verschil ruiken. PU leer ruikt iets meer naar plastic of chemicaliën dan echt leer. Daarnaast raden we je aan om goed te kijken naar het oppervlak van het product . PU leer bestaat vaak over een glad oppervlak, omdat dit leer op één manier geproduceerd wordt in de fabriek.
Kunstleer (ook wel bekend als kunstleder, imitatieleer, SKAI of PU) is een imitatie van leer en heeft dus andere eigenschappen dan echt leder. Kunstleer bestaat uit een kunststof die aangebracht is op een drager van textiel.
Leer of leder is een materiaal gemaakt van dierenhuid van bijvoorbeeld koeien, paarden of varkens. Luxueuzere leersoorten zijn afkomstig van bijvoorbeeld een hert, een lam, een ree of een kalf. Ook de huid van krokodillen en slangen wordt tot leer verwerkt, evenals sommige kraakbeenvissen (haaien en roggen).
Imitatieleer is onverslijtbaar en afwasbaar. Dit materiaal is over het algemeen goedkoper dan echt leder. Schoenen gemaakt van namaakleer zien er langer nieuw uit en zijn bovendien resistenter. Het materiaal is waterafstotend.
Je schoenen van kunstleer invetten
Waar je echt leren schoenen verzorgt door ze in te vetten met bijvoorbeeld een crème, neemt het kunststof waarvan kunstleer is gemaakt geen vet op.
Kunstleer gaat over het algemeen niet zo lang mee als echt leer en is in veel gevallen niet zo mooi als echt leer. De PVC of Polyurethaan toplaag van kunstleer is veelal niet zo flexibel als echt leer, waardoor er scheuren of barsten in kunnen ontstaan.
Aniline is de mooiste soort meubelleer om zijn natuurlijke vorm. Het leer voelt heel prettig aan, maar heeft geen beschermlaag. Dat betekent dat het leer erg gevoelig is voor verkleuring en het absorbeert het vuil. Het is het duurste soort leeromdat maar 2% van de huiden geschikt is als vol aniline.
Lamsleer is het beste leer wat betreft soepelheid, zachtheid en draagbaarheid. Het leer gemaakt van lamsvel is heel veelzijdig en heeft een textuur die zorgt voor een luxe uitstraling. Producten van lamsleer hebben een elegante en chique uitstraling.
Nubuck schoenen zijn eigenlijk gemaakt van leer, denk bijvoorbeeld aan verschillende schoenen van Dr. Martens. Het proces is alleen net iets anders om zo de look van het leer aan te passen. Om nubuck te maken wordt het leer aan de bovenkant licht geschuurd, waardoor het een soort fluweelachtige uitstraling krijgt.
Nappaleer is chroomgelooid glad leer dat nog de volle nerf, of de natuurlijke porie, bevat. Dit leder is niet gescheiden van de nerflaag, en daarom is het de sterkste en ook de duurzaamste vorm van leder.
Volnerf leer
Deze nerflaag van het leer is de sterkste en meest duurzame leersoort; omdat die een dichtere vezelstructuur heeft.
Zacht Taurillon-leder is mat leder met een verbeterde korrel die een gladde, egale finish oplevert. Het krasvaste leder is perfect voor dagelijks gebruik.
Kunstleer (ook wel bekend als kunstleder, imitatieleer, Skai of PU) is een imitatie van leer en heeft dus ook andere eigenschappen dan echt leder. Het bestaat uit een kunststof die aangebracht is op een doek van textiel.
Grain ( ook wel nerf of top-grain) leer
Full-grain leer omvat de gehele huid, de grain en split lagen, vaak is dit leer van een kalf, geit of hert, omdat de huid anders te dik zou zijn. Dit leer wordt alleen maar mooier met dragen.
Vol-anilineleer, ook wel bekend als volnerfleer, is een bovenhuids vatgeverfd rundleer zonder beschermende laklaag. Het leer beidt een zeer aangenaam comfort en heeft een zachte grip. Doordat het leer niet gecorrigeerd wordt, zijn alle natuurlijke kenmerken zichtbaar op de meubels.
Een van de beste trucjes om verschillende soorten leer van elkaar te onderscheiden, is de natte-duim-truc. Maak je duim nat en druk hem gedurende 5 tot 7 seconden draaiend in de bank. Afhankelijk van de reactie van het leer, kun je 'aflezen' om welke leersoort het gaat.
Ontstaat er geen kras, maak dan uw duim nat en druk deze gedurende 5 seconden op één plek (al draaiend) in het leer. Er ontstaat dan een vochtige plek. Is deze donkere plek na ongeveer 10 seconden niet meer zichtbaar dan heeft u te maken met een afgedekt leer of semi-aniline leer.
Het leer is meestal afkomstig van lams- of schapenhuid. Plantaardig gelooid nappaleer is normaal gesproken niet doorgeverfd; deze is aan de rugzijde natuurbruin. Het leer staat bekend om zijn zachtheid en duurzaamheid. Het voordeel van nappaleer is dat het erg goed bestand is tegen beschadiging.
Leer is een goede investering
Maar leer is echt niet duur. Het is waar dat lederen producten meer kosten dan producten die zijn gemaakt van synthetisch leer of andere stoffen, maar ze gaan zo veel langer mee dat je veel meer waarde voor je geld krijgt.
Nekplooien, insectenbeten en levenstekens mogen, tot op zekere hoogte, zichtbaar zijn. Juist omdat dit leer zo exclusief en natuurlijk is, betaal je een hogere prijs. Maar als je dat afzet tegen de luxueuze uitstraling en de duurzaamheid van leer, kan daar geen stof tegen op.
Gladleer is de buitenzijde van een dierenhuid en heeft een glad oppervlak. Dit voel je meteen als je met je hand over de schoenen gaat. Het grote voordeel van gladleer is dat het makkelijk bewerkt kan worden. In relatief weinig stappen wordt er van een dierenhuid glad leer gemaakt.
Je moet het imitatieleer wel zo voorzichtig mogelijk wassen. De beste manier is om het te wassen in de wolstand van de wasmachine. In geen geval mag je het imitatieleer centrifugeren, anders kan het materiaal beschadigd raken. Na het wassen kun je gewoon het kunstleer gladstrijken en laten drogen.
Een composiet is een samengesteld materiaal dat is opgebouwd uit verschillende componenten. Vaak worden hiermee vezelversterkte kunststoffen bedoeld, maar composieten kunnen ook worden gemaakt met bijvoorbeeld metalen, keramieken of glazen componenten.