Het verschil tussen een mannelijke en een vrouwelijke schildpad is goed te zien. Mannetjes hebben een langere staart, lange nagels aan hun voorpoten en blijven kleiner dan vrouwtjes.Bij volwassen mannetjes kleurt het schild soms zwart.
Bij mensen en de meeste andere zoogdieren wordt het geslacht bepaald door de chromosomen. Maar bij veel schildpadden en enkele andere reptielen gaat dat anders. Hun geslacht wordt bepaald door de omgevingstemperaturen waaraan zij in een pril stadium van hun ontwikkeling worden blootgesteld.
'Bij schildpadden, krokodilachtigen en vogels is de penis verborgen binnenin de cloaca, behalve tijdens seksuele activiteit,' schrijven de onderzoekers in het vakblad. Opvallend zijn de randen van de cloaca, die ophopingen van pigment bevatten.
Schildpadden hebben hele goede ogen en kunnen naast kleuren ook delen in het ultraviolette en infrarode spectrum herkennen. Ook in het donker kan de schildpad prima zien. In het water levende exemplaren hebben een goed reukvermogen waarmee ze voedsel op kunnen sporen, zoals in het water liggende karkassen.
Twee of meerdere schildpadden kunnen dus perfect samenhokken, maar als je problemen wilt vermijden, houd dan rekening met de volgende tips: Steek nooit een grote en een kleine schildpad samen in een paludarium, als je wilt vermijden dat ze elkaars ledematen beginnen af te bijten.
Als je een schildpad ziet, zorg er dan voor dat je hem niet aanraakt of oppakt. Schildpadden kunnen namelijk flink bijten! De bijtschildpad kan zoals zijn naam al doet vermoeden, flink bijten.
Hoeveel kost een waterschildpad? Een muskusschildpad koop je al vanaf 15 tot 30 euro. Andere soorten kunnen tot 150 euro kosten. De aankoop van een aquarium en het meeste toebehoren is een eenmalige investering.
In geval van nood trekken ze hun kop en poten terug binnen het schild. De eieren van schildpadden worden tijdens een paring bevrucht in het lichaam van het vrouwtje. Voordat een mannetje toestemming krijgt, moet hij veel moeite doen. Hij loopt om haar heen.
Overigens kunnen vrijwel alle schildpadden goed zwemmen, dus ook de landschildpadden, maar houden veel soorten dat niet zo lang vol als een zeeschildpad. Maar hoe goed ze ook kunnen zwemmen, alle schildpadden kunnen verdrinken.
Jonge schildpadden kun je dagelijks voeren, dieren vanaf een half jaar kun je om de dag voeren en dieren vanaf twee jaar kun je twee keer per week voeren. Per soort kan de voedingsbehoefte ook verschillen. Zo eten Zaagrug schildpadden voornamelijk dierlijk voedsel en eten Geelwang schildpadden bijna geen fruit.
Stemt het vrouwtje toe in de paring en stopt ze met zwemmen dan zinken de dieren naar de bodem. Het mannetje beklimt het schild van het vrouwtje en houdt dit met alle vier de poten vast. Hierbij bijt hij het vrouwtje soms in de nek.
In de natuur kunnen schildpadden meer dan een eeuw oud worden. Het langst levende exemplaar werd volgens sommige bronnen zelfs 256 jaar oud. Niet dat ze allemaal zo bejaard worden. De meeste exemplaren worden al vroeg opgepeuzeld, vaak zelfs nog voordat ze uit het ei zijn gekropen.
Hoe kan je aan een schildpad zien of ze zwanger is? Eiland kan je beter hebben omdat bij geen goede legplaats legnood kan optreden. Eiland gevuld met 20 cm zand is voldoende, teken van zwangerschap is grotere eetlust en meer zonnen dan normaal.
Schildpadembryo's kunnen hun eigen geslacht beïnvloeden door zich in hun ei rond te bewegen en hun temperatuur te veranderen.
Overdag is er een warmtespot nodig waaronder de temperatuur tussen de 35 en 40 0C ligt. Daarnaast hebben schildpadden een UV-lamp nodig om, die direct naast de warmtelamp hangt, om vitamine D3 te kunnen aanmaken.
Alle waterschildpadden slapen op de bodem van het water behalve de bosbeekschildpad, die wilt nog wel eens net als een landschildpad in een hol in de grond overwinteren. Dus in principe heeft u niet veel omkijken naar een waterschildpad in rust.
Het dier bewoog zich dan weer naar links en dan weer naar rechts . Door deze beweging onstond er een kuiltje onder het schild waardoor het dier kan kantelen. Met zijn kop drukt het dier zich omhoog en met de juiste beweging van de poten kan het dier zich kantelen.
Hij kan maandenlang zonder lucht onder water blijven, bijvoorbeeld tijdens zijn winterslaap. Wetenschappers vragen zich al tijden af hoe de schildpad aan voldoende zuurstof komt op zijn onderduikadres.
Schildpadden communiceren met elkaar door specifieke geluiden uit te stoten, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Arrausschildpadden in de Amazone stoten zeker zes soorten schelle tonen uit waarmee ze met elkaar in contact blijven tijdens specifieke activiteiten, zoals migratie en het bouwen van nesten.
Met haar achterpoten graaft het vrouwtje een kuil. In die kuil legt ze haar eieren. De meeste leggen tussen de 2 en 20 eieren per keer. Als alle eieren gelegd zijn, maakt ze de kuil weer dicht en ze doet dit zo goed dat je er niets meer van ziet (want de eieren mogen niet gevonden worden!).
Na 40 tot 80 dagen komen de eieren uit. De pasgeboren schildpadden zijn ongeveer anderhalve tot drie centimeter lang. De jongen hebben een eitand op hun kop om door de leerachtige eierschaal heen te breken. In het eerste jaar groeien ze snel.
De Geelwangschildpad, Geelbuikschildpad en Roodwangschildpad staan sinds juli 2016 op de Europese Unielijst (EU-lijst) van invasieve exoten. Een soort die op de EU-lijst staat mag o.a. niet meer worden verhandeld en niet zomaar worden gehouden.
Eten doen ze allemaal, de schildpadden uit het gematigd klimaat (en dat zijn echt niet zoveel soorten) kunnen een aantal maanden (ongeveer 6) zonder eten en drinken als ze in winterslaap gaan, voorwaarde is dan wel dat ze op een koude droge plek liggen.
Schildpadden zijn intelligente dieren met een goed geheugen. Van in gevangenschap levende soorten is bekend dat ze zelfs kunnen leren. Ook kunnen schildpadden zich over grote afstanden oriënteren, zoals dit bij zeeschildpadden voorkomt die altijd terugkeren naar dezelfde stranden om eieren te leggen.
De bijtschildpad is herkenbaar aan het grote formaat, het ruwe uiterlijk en de puntige tanden. Dat zorgt ervoor dat het dier veel bijtkracht heeft. De schildpad is daardoor gevaarlijk. Wanneer hij zich niet veilig voelt, zal hij niet aarzelen om aan te vallen en te bijten.