Een modulerende CV-ketel kan het vermogen van het toestel aanpassen aan de vraag naar warmte. De ketel schakelt niet uit als de ingestelde temperatuur in huis bijna is bereikt; de (gas)brander gaat minder hard werken. Op deze manier houdt het toestel de watertemperatuur op een constant niveau.
Het voordeel van een modulerende thermostaat is dat uw cv-ketel beduidend minder zal verbruiken dan met een aan/uit thermostaat! Wij adviseren dan ook steeds een modulerende thermostaat te plaatsen.
De meeste cv-ketel merken brengen modulerende ketels op de markt. Bekende merken zoals Atag, Remeha, Intergas, Vaillaint, Honeywell en Nefit-Bosch hebben modulerende cv-ketels.
Modulerend stoken is zuiniger en comfortabeler. Een modulerende thermostaat laat de ketel op verschillende standen branden. Als er minder warmte nodig is, stookt de ketel ook minder hard. Hierdoor schommelt de temperatuur minder in huis en radiatoren worden niet telkens heel heet.
Een modulerende thermostaat kan al warmte geven vóórdat het te koud wordt. Hij wacht dus niet tot het te koud is. Resultaat: een véél geleidelijker temperatuur in huis!” “Als er een klein beetje warmte nodig is, stookt de modulerende thermostaat je radiatoren niet op tot 80 maar tot 50 graden.
Gebruik een modulerende thermostaat. Deze stuurt een hr-ketel zo aan dat er zo goed mogelijk gebruik wordt gemaakt van zijn modulerend vermogen. Dit levert een besparing op van ongeveer 3%.
Hoe werkt het? Een modulerende CV-ketel kan het vermogen van het toestel aanpassen aan de vraag naar warmte. De ketel schakelt niet uit als de ingestelde temperatuur in huis bijna is bereikt; de (gas)brander gaat minder hard werken. Op deze manier houdt het toestel de watertemperatuur op een constant niveau.
Goed om te weten. Binnen het segment modulerende cv-ketels bestaan er ook verschillen. Er zijn namelijk modulerende cv-ketels met OpenTherm protocol en modulerende cv-ketels die alleen merkspecifiek te werk gaan. OpenTherm is de standaardtaal die een modulerende cv-ketel praat.
tado° is uniek omdat we niet alleen OpenTherm ondersteunen maar ook andere modulerende ketel- sturingen zoals bijvoorbeeld Nefit EMS en Vaillant eBUS. We zijn compatibel met de modulerende aansturing van vrijwel alle gangbare CV-ketels en de meeste warmtepompen.
Ook als je een oude CV ketel hebt kun je een slimme thermostaat aansluiten. Deze oude ketels beschikken vaak nog niet over en Opentherm aansluiting waardoor de thermostaat volgens het aan/uit principe zal werken.
De meest eenvoudige manier om te weten of je verwarmingssysteem compatibel is met OpenTherm, is na te gaan of het onderstaande logo afgebeeld is op de cv-ketel: Als je niet goed bij je cv-ketel kunt of als je het bovenstaande OpenTherm-logo niet ziet, wil dat niet noodzakelijk zeggen dat de ketel niet compatibel is.
De meeste warmtepompen zijn voorzien van een buffervat en een aan-en-uit-techniek. Een modulerende warmtepomp heeft geen buffervat en schakelt zichzelf automatisch uit als de gewenste temperatuur bereikt is. Vooral in nieuwbouwwoningen is zo'n modulerende warmtepomp uiterst efficiënt!
Nieuwere ketels beschikken over een comfort programma waarbij de ketel alvast de wisselaar voor het sanitaire tapwater op temperatuur brengt, zodat er sneller warm water beschikbaar is. Indien deze modus op 'altijd aan' staat zal de ketel ook midden in de nacht aan slaan om deze wisselaar alvast voor te verwarmen.
De modulerende regeling van de Remeha Avanta begrenst het maximale temperatuurverschil tussen aanvoer en retour van het water en de maximale stijgsnelheid van de aanvoertemperatuur. Hierdoor is de ketel nagenoeg ongevoelig voor te kleine water- doorstroming.
Niet elke cv-ketel heeft hetzelfde communicatieprotocol, daarom is niet iedere thermostaat geschikt om aan te sluiten op je cv-ketel. Je moet dus goed kijken welke thermostaat voor jouw cv-ketel geschikt is. Je kan dit gemakkelijk doen door het merk en model van je cv-ketel op te zoeken in een aansluittabel.
Zoals je ziet is het eigenlijk helemaal niet moeilijk om zelf een thermostaat te vervangen. Wel moet je erop letten dat je de draadjes met zorg behandeld. Door je nieuwe thermostaat kun je nu genieten van een veeltal van voordelen en de kosten voor het apparaat heb je er bovendien zo weer uit!
Alle Nefit HR-toestellen hebben daarom een 'Hoog Rendement' en 'Lage NOx' uitstoot. Deze toestellen zijn volledig modulerend. Dit houdt in dat het toestel zich voortdurend aanpast aan de warmtevraag van de woning.
De Intergas Kombi Kompakt HRE is voorzien van een traploos modulerende regeling, die ervoor zorgt dat het vermogen van de ketel automatisch wordt aangepast aan de warmtebehoefte.
Kijk dus naar het aantal kilowatt, dat geeft het vermogen aan. Voor een kleine woning kan 18 kW voldoende zijn; in een gemiddelde eengezinswoning past een cv-ketel van 24 kW en voor een groot huis kan 30 kW het beste cv-ketel vermogen zijn.
Met moduleren bedoelen ze eigenlijk dat de ketel – in feite de brander in de ketel – harder of zachter gaat branden, afhankelijk van de warmtevraag.
Maar dat wil niet zeggen dat je nú geen nieuwe CV-ketel kunt (of mag) aanschaffen en gebruiken. In elk geval tot 2026. Vanaf 2026 moet je naast je nieuwe CV-ketel een duurzame toevoeging laten installeren.
Er zijn in totaal 32 cv-ketels getest die verkrijgbaar zijn. Een cv-ketel van Intergas komt als Beste uit de Test. Een solide en momenteel iets goedkoper alternatief is een ketel van Remeha. NB.: Er kwamen meer cv-ketels als Beste uit de Test.
Populaire modellen zijn: Nefit Proline Nxt HRC 24/CW4 en Nefit Trendline II CW. Remeha heeft meerdere ijzers in het vuur. Veel verkocht zijn de Calenta 28c en de Avanta CW4. Maar ook de compacte Remeha Tzerra M 28c Plus wordt steeds populairder.